Plenul Senatului a decis, miercuri, să dea undă verde cererii DNA de încuviinţare a arestării preventive a fostului ministru de Finanţe, Darius Vâlcov, dar nu şi a senatorului Dan Şova.
UPDATE 13.20 Dan Şova a declarat, după vot, că aşteaptă ca dosarul să fie trimis în instanţă pentru a se putea apăra în faţa judecătorilor. „Cred că au înţeles colegii parlamentari, un proces se defăşoară în instanţă. Aştept să trimită cineva dosarul în instanţă, pentru a putea să mă apăr acolo în faţa judecătorilor”, a spus Şova. Întrebat dacă în PSD s-a luat decizia ca toate cererile justiţiei să fie avizate favorabil, Dan Şova nu a dorit să răspundă.
UPDATE 13.10. Potrivit România TV, Dan Şova nu poate fi arestat. Plenul nu a avizat cererea DNA de reţinere şi arestare a acestuia. În schimb, senatorii au dat un vot pozitiv solicitării procurorilor de reţinere şi arestare a lui Darius Vâlcov.
Cererea DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive în cazul lui Darius Vâlcov a fost aprobată, fiind înregistrate 97 de voturi „pentru”, 48 „împotrivă” şi cinci abţineri.
Solicitarea privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive în cazul lui Dan Şova nu a trecut în schimb, fiind întrunite 79 de voturi „pentru”, 67 „împotrivă”, 5 abţineri, pentru aprobare,.
Potrivit anunţului oficial făcut în plen în urma numărătorii voturilor, ca urmare a faptului că nu a fost întrunit votul majorităţii senatorilor, Senatul nu încuviinţează arestarea preventivă a lui Dan Şova. Numărul total al senatorilor este de 168, majoritatea fiind, astfel, de 85 de parlamentari.
UPDATE 12:30 Senatorii şi-au exercitat votul pe cererile DNA privind reţinerea şi arestarea preventivă a lui Dan Şova şi Darius Vâlcov. Votul a fost secret, cu bile. Se aşteaptă rezultatul.
UPDATE 12.00 Darius Vâlcov, discurs în plen: „Am în faţa mea un discurs, pregătit cu avocaţii mei, dar vreau să vorbesc în afara lui. Acest discurs trebuie s-o fac în faţa judecătorilor. Asta e Buna Vestire, primim o veste bună, Codul fiscal va fi aprobat azi în Guvern. Vă rog să lăsaţi justiţia să spună dacă trebuie să fiu reţinut. Cererea mea de azi este să daţi un vot da. Este şi ziua mea, e o rugăminte pe care o fac ca să nu fiu nevoit să-mi dau demisia din calitatea de senator. Nu mă faceţi să-mi dau demisia ca să ajung în faţa instanţei”
UPDATE 11: 50 Senatorii au decis ca votul pentru Dan Şova să fie dat concomitent cu cel pentru Darius Vâlcov. Senatorii incep dezbaterile privind solicitarea DNA pentru reţinerea şi arestarea lui Darius Vâlcov.
UPDATE 11.40 Senatorul PNL Tudor Barbu a declarat s-a declarat „cutremurat” după ce a ascultat discursul lui Şova. „Am ascultat cutremurat ce-a spus dl Sova, pentru ca ceea ce a spus domnia sa pe mine m-a condus cu gandul ca suntem in fata unui abuz„, a spus Barbu, citat de stiripesurse.ro.
UPDATE 11.15 Dan Şova s-a rugat înainte de să meargă în plenul Senatului. „Am început această zi într-un mod foarte plăcut împreună cu câţiva colegi, la grupul de rugăciune, pentru că este Buna Vestire. Vreau să vă fac o urare: Dumnezeu să fie cu fiecare dintre noi”, a spus Şova la începutul discursului.
CITEŞTE ŞI Arestarea lui Dan Şova. Cum s-a apărat senatorul în plen: Dumnezeu să fie cu fiecare dintre noi
Şova s-a apărat în faţa acuzaţiilor DNA, spunând că unul din contractele de asistenţă juridică ale firmei în care era asociat a vizat recuperarea unei creanţe de 48 de milioane de lei a Complextului Turceni de la Electrica, care era reprezentată de societatea de avocatură a Alinei Gorghiu. „Nu numai că nicio probă de la dosar nu indică acest lucru, dar toate probele de la dosar indică contrariul acestui lucru. (…) Sunt acuzat pentru o activitate de avocat avută înainte să intru în Senat„, a afirmat Șova.
UPDATE 11.10. Senatoarea PC Cristiana Anghel a declarat că nu va vota în plen cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive pentru colegii săi, Dan Şova şi Darius Vâlcov: „Să fie anchetaţi, să fie judecaţi, şi în momentul în care vom avea o hotărâre a instanţei eu nu mă mai pot pune împotriva hotărârii respective. Dar în momentul în care zburdă liberli pedofili, criminali şi sunt judecaţi în libertate, pentru că nu prezintă pericol public, nu văd de ce un senator al României ar trebui să fie după gratii, când este judecat”.
UPDATE 10.30 Senatorii dezbat cererea de reţinere şi arestare a lui Dan Şova. Senatorul se apără în faţa senatorilor.
________________________________________________________
Senatorii jurişti s-au întrunit, marţi, pentru a da aviz cererii DNA privind reţinerea şi arestarea fostului ministru al Finanţelor, senatorul PSD, Darius Vâlcov. La vot, scorul a fost însă egal. Solicitarea a primit 5 voturi „pentru” şi 5 voturi”contra”, înregistrându-se şi o abţinere. Decizia finală va aparţine, miercuri, plenului Senatului.
DNA a cerut arestarea lui DARIUS VÂLCOV, acuzat de procurori că a luat mită în valoare de circa 2.000.000 euro pe vremea când era primar al oraşului Slatina, pentru acordarea de contracte ale municipalităţii unor firme.
Tot marţi, DNA trimis o nouă cerere de arestare a lui Darius Vâlcov, pe care îl acuză de săvârşirea, în exerciţiul funcţiei de senator şi ministru în Guvernul României, a infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale.
Practic, începând cu anul 2011 şi până în prezent, Vâlcov a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură, firme pe care le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi.
Potrivit referatului DNA, propunerea de înființare a celor trei societăți a fost făcută de Vâlcov în anul 2011, când era primar al municipiului Slatina. Edilul i-a dat persoanei respective și aproximativ 1,5 milioane de lei, pentru înființarea, administrarea și dotarea firmelor.
Procurorii susţin că Vâlcov a scris pe mai multe coli un plan de afaceri, în care a trecut estimările privind cheltuielile și veniturile, precum și procentele care urmau să le revină lui și asociatului în urma derulării celor trei afaceri.
Firmele au fost înființate cu banii dați de Vâlcov, care ulterior primea periodic diverse documente justificative sau situații ale cheltuielilor și își dădea acordul cu privire la componența acționariatului sau numirea administratorilor. Cu toate acestea, fostul ministru de Finanțe nu ar fi încasat nicio sumă de bani de la cele trei societăți, iar ultimele discuții referitoare la administrarea firmelor le-a avut la începutul anului 2015.
Tot în anul 2011, Darius Vâlcov i-ar fi încredințat aceleiași cunoștințe un seif, la care avea acces doar el și un apropiat.
Potrivit referatului DNA, „în cursul anului 2011 VÂLCOV BOGDAN DARIUS i-a cerut acestei persoane să păstreze în locuinţa sa un seif . Referitor la acest seif, VÂLCOV BOGDAN DARIUS cât şi ŞUŞALĂ LUCIAN accesau respectivul seif, după ce, în prealabil, aceştia îl sunau iar el le permitea accesul în imobil. În situaţiile în care VÂLCOV BOGDAN DARIUS şi ŞUŞALĂ LUCIAN accesau seiful nicio altă persoană care locuia în imobil nu asista la ce se întâmpla în camera respectivă. VÂLCOV BOGDAN DARIUS ulterior in 2015 a mutat seiful în comuna Osica de Sus, judeţul Olt.”
În urma desigilării, procurorii au găsit în seif 90.000 dolari, 1.323.850 lei, 3 lingouri de aur, în total 3 kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat RENOIR, un tablou inscripţionat JEAN COCTEAU şi o pictură pe lemn, inscripţionat AUREL ACASANDREI.
Darius Vâlcov, care împlineşte miercuri 38 de ani, şi-a început cariera politică foarte devreme. La doar 27 de ani, Darius Vâlcov a ajuns primar al oraşului Slatina. Acesta a fost în fruntea primăriei Slatina până în 2012.
Citeşte şi: Cine va fi noul ministru de Finanţe. Întâlnire PONTA-IOHANNIS, la Cotroceni
În cazul lui Dan Şova, senatorii jurişti au decis, săptămâna trecută, să dea undă verde cererii DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova. Comisia Juridică a dat aviz favorabil solicitării procurorilor, urmând ca plenul Senatului să dea votul final.
Procurorii DNA au cerut încuviințarea arestării preventive a senatorului Dan Șova, acuzat de complicitate la abuz în serviciu.
CITEŞTE ŞI Ponta: Povestea că eu cu Şova am făcut ceva la Turceni – Rovinari este falsă
Procurorii au date şi indicii că Şova a depus la dosarul instrumentat de DNA mai multe documente false, în încercarea de a-şi dovedi nevinovăţia. Mai mult, el a dispus distrugerea toate hardurile calculatoarelor societăţii de avocaţi, pentru a ascunde corespondenţa purtată prin e-mail între societatea de avocaţi şi conducerile celor două complexuri energetice.
Premierul Victor Ponta a declarat duminică că recomandarea pe care a făcut-o aleșilor PSD este să voteze „pentru” în cazul cererilor formulate de DNA.