Ion Sandu, directorul general al ANM, a precizat că estimările meteorologice arată o creștere de 1,96 grade Celsius a temperaturii medii la nivelul Europei și, implicit, în România.
„La nivelul României, anul trecut, s-a consemnat o creștere de 1,96 grade Celsius. Am putea intra în panică, ținând cont de ceea ce s-a stabilit la Paris, dar nu e chiar așa. Dacă ne raportăm la perioada pre-industrială, creșterea de 0,76 grade Celsius din 2015 este de peste un grad, ceea ce reprezintă un lucru grav. România nu este o excepție. Creșterea de 1,96 grade Celsius relevă o majorare la nivelul Europei, de fapt. Rezultă că Europa se îndreaptă foarte rapid în a depăși cele două grade, limită stabilită la Paris. De ce nu trebuie să intrăm în panică, de fapt? Temperatura medie globală este 14 grade, iar la noi aceasta este de 9 grade Celsius, deci suntem destul de departe de media globală”, a explicat Sandu.
De asemenea, directorul general al ANM a declarat că la nivel global s-a consemnat o creștere a temperaturilor de 0,76 grade Celsius.
„Oricât de bună ar fi prognoza, fenomenele meteo devin extrem de intense, iar valoarea pagubelor crește exponențial. Serviciul meteorologic din România este cel mai puternic din sud-estul Europei și mă bucur că autoritățile susțin dezvoltarea serviciilor meteorologice. Potrivit estimărilor la nivel global, în anul 2015 s-a consemnat o creștere a temperaturilor de 0,76 grade Celsius. În anul 2016 se estimează o creștere de 0,84 grade Celsius a temperaturii la nivel global”, a menționat Sandu, potrivit Agerpres.
PROGNOZĂ METEO pe două săptămâni: Se întorc PLOILE în majoritatea regiunilor. Ninsori la munte