Recentele descoperiri dau o credibilitate suplimentară cercetărilor anterioare, care sugerau că ar putea exista un mare lac cu apă sărată sub suprafața marțiană. Noile descoperiri. Descoperirile ar putea fi esențiale în căutarea vieții extraterestre pe Planeta Roşie, spun cercetătorii, având în vedere viața așa cum o știm necesită existenţa apei în formă lichidă.
Descoperirile vor fi, de asemenea, esențiale pentru munca de „protecție planetară” care să asigure că omenirea nu contaminează alte planete cu viață de pe Pământ în timpul misiunilor de explorare a acestora.
Descoperirea a fost făcută folosind MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding), care se află la bordul navei spațiale Mars Express trimise de Agenția Spațială Europeană pentru a orbita în jurul Marte. Aceasta trimite impulsuri radar care pot penetra suprafața și calotele de gheață de pe Marte. Acestea pot fi apoi măsurate în timp ce se întorc înapoi către nava spațială, permițând cercetătorilor să pătrundă în planetă fără să o atingă.
În iunie 2018, un mare depozit de apă sărată lichidă a fost descoperit sub un strat de un kilometru şi jumătate de gheaţă, la polul sudic al planetei Marte. Descoperirea reprezenta prima probă că pe Marte există apă lichidă.