Directorul Apple – a cărui companie a reuşit până acum să evite scandalurile legate de încălcarea confidenţialităţii cu care s-au confruntat Google sau Facebook – a dat asigurări că susţine ferm adoptarea unei legi federale „complete” privind protejarea vieţii private în SUA, salutând totodată Regulamentul european privind protecţia datelor intrat în vigoare la 25 mai a.c..
„Dorinţa de a pune profitul mai presus de dreptul la viaţa privată nu este nimic nou”, dar „astăzi acest comerţ a explodat. (…) Informaţiile care ne privesc, de la cele obişnuite la cele profund personale, sunt folosite împotriva noastră ca o armă cu eficienţă militară”, a avertizat Cook, în cadrul unei conferinţe internaţionale privind protecţia datelor, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, algoritmii folosiţi de companii pentru a-şi devansa rivalii pot transforma preferinţe nevinovate în convingeri de neclintit. „Dacă vă place culoarea verde, s-ar putea să ajungeţi să citiţi numeroase articole sau să urmăriţi numeroase clipuri video despre pericolul perfid pe care îl reprezintă persoanele cărora le place portocaliul” – a explicat directorul Apple.
„Să nu cosmetizăm. Asta înseamnă supraveghere, iar aceste stocuri de date personale nu fac decât să îmbogăţească societăţile care le colectează”, a adăugat el, menţionând că şi guvernele abuzează de datele şi încrederea utilizatorilor. „Platformele şi algoritmii care promit să vă îmbunătăţească viaţa pot de fapt să accentueze cele mai dăunătoare tendinţe ale oamenilor. Elemente aşa-zis delincvente sau chiar guverne profită de încrederea utilizatorilor pentru a adânci divizăiunile, a incita la violenţă şi chiar a submina percepţia comună asupra a ceea ce este adevărat şi ce e fals”, a acuzat Cook.