„Într-o atmosferă prietenească și constructivă”, potrivit unor surse din anturajul președintelui Franței, „schimbul de opinii s-a centrat asupra voinței de a se ajunge la un acord privind programul în curs” vizând să susțină finanțele Greciei, potrivit Agerpres.
Cei trei lideri, a continuat sursa amintită, „au ajuns la un acord privind necesitatea ca autoritățile elene să lucreze în continuare cu cele trei instituții” creditoare — Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) și Fondul Monetar Internațional (FMI)—, convenind „să rămână în strâns contact în perioada următoare”.
Toți trei participă joi și vineri la Riga la un summit consacrat în special cooperării dintre UE și vecinii fostei URSS.
Chiar de la sosirea în capitala Letoniei, președintele François Hollande a subliniat că întâlnirea va trebui „să schițeze soluții”. Acestea nu vor fi adoptate definitiv de Franța și Germania, ci de Europa, a insistat el.
„Nu aici, la Riga, vom negocia chestiunea Greciei, dar este adevărat că aceasta ne permite să pregătim scadența care este așteptată, mai ales reuniunea Eurogrupului de la sfârșitul lunii sau, cel mai târziu, începutul lui iunie”, le-a explicat jurnaliștilor șeful statului francez.
„Împreună cu premierul Tsipras, vrem să găsim soluții care să redea încrederea și să elibereze fondurile prevăzute„, a continuat el.
„Acționăm pentru a facilita lucrurile și, în același timp, pentru a trimite un anumit număr de mesaje utile Greciei și utile Europei”, a ținut să adauge François Hollande.
Atena negociază anevoie un acord cu creditorii săi pentru a obține, în schimbul introducerii de reforme, cele 7,2 miliarde euro restante din al doilea program de asistență financiară care expiră la sfârșitul lunii mai.
Pe 5 iunie, Grecia trebuie să plătească o rată substanțială FMI și ar putea intra în incapacitate de plată în lipsa unui acord până la acea dată.
François Hollande și Angela Merkel au lansat marți la Berlin un apel la accelerarea negocierilor pentru a evita ca Grecia să intre în incapacitate de plată.