Principalele riscuri, în opinia FMI, vizează o performanţă mai slabă a României în ceea ce priveşte creşterea economică şi datorii neprevăzute ale sectorului bancar, care ar putea conduce la o creştere a datoriei publice la 50% din PIB, potrivit Agerpres.
Datoria publică, inclusiv garanţiile, se situează la 39,2% din PIB la finalul anului 2013 şi va creşte cu 0,75 puncte procentuale în 2014. Din cauza scadenţei medii relativ scăzute a datoriei publice, de 4,75 ani, nevoia de finanţare pentru 2014 este de 9,5% din PIB.
Potrivit FMI, cu o datorie externă de 49% din total şi cu titluri de stat denominate în valută, emise pe piaţa internă, de aproape trei procente din PIB, datoria publică este, de asemenea, expusă riscului valutar.
Investiţiile nerezidenţilor în titluri de stat au crescut cu peste 20% în ultimele 12 luni, ceea ce creşte şi expunerea la schimbări în privinţa fluxurilor de capital.
Pe de altă parte, chiar dacă datoria publică a Românei ar urca la 50% din PIB, în condiţiile unei contraperformanţe în ceea ce priveşte creşterea economică, acest nivel oricum s-ar situa sub pragul de 60% din PIB prevăzut de Pactul de Stabilitate.