Moştenirea reprezintă transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate către una sau mai multe persoane în fiinţă, se menţionează în Noul Cod civil, scrie cugetliber.ro. Acest termen nu include doar bunurile mobile şi imobile pe care le primeşte succesorul, ci şi datoriile pe care le avea defunctul la momentul decesului. E important de ştiut că moştenitorul nu poate accepta doar averea, lăsând la o parte datoriile. În momentul acceptării moştenirii, succesorul moşteneşte atât activul, cât şi pasivul defunctului.
Potrivit articolului 1.114 alin. (2) din Noul Cod civil, datoriile defunctului pot fi plătite de către moştenitorii legali şi legatarii universali, cei cărora defunctul le-a lăsat prin testament patrimoniul său, şi cu titlul universal. În cazul în care există mai mulţi moştenitori, moştenitorii legali, legatarii universali şi cu titlul universal răspund pentru pasivul moştenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proporţional cu cota fiecăruia. Moştenirea poate fi realizată pe două căi: conform testamentului, adică moş-tenire testamentară, sau în temeiul legii, adică moştenire legală.
Cum se împart datoriile între mai mulţi moştenitori
Moştenitorilor nu li se va da unul sau altul din bunuri ori una sau alta din datoriile conţinute în patrimoniu, ci, de exemplu, o treime din bunuri şi o treime din datorii, dacă moştenitorii sunt în număr de trei; o pătrime din bunuri şi o pătrime din datorii, dacă sunt patru. „Datoriile persoanei decedate sunt preluate de moştenitori. Datoriile se împart în cote legale între succesori, prevăzute în Codul civil, iar acest lucru depinde de clasa de moştenitori care vin la succesiune, în raport de cote la care sunt îndreptăţiţi moştenitorii. Acest lucru este valabil şi pentru persoanele care au avut credite bancare şi au decedat. Datoriile şi succesiunile sunt plătite de moştenitori”, a precizat avocatul Ion Popescu.
Citeşte şi Încurcăturile unui testament falsificat: Au moştenit 2,5 MILIARDE DE EURO după 20 de ani de procese
Cum putem renunţa la moştenire
O modalitate prin care se poate evita preluarea unei datorii este renunţarea la moştenire, care se realizează printr-o declaraţie de renunţare care se încheie în formă autentică la notar. Potrivit articolului 1.120 alin. (3) din NCC, pentru informarea terţilor, declaraţia de renunţare se va înscrie, pe cheltuiala celui care renunţă la moştenire, în registrul naţional notarial, ţinut în format electronic, potrivit legii.