Cameron a avut îndoieli asupra ei până la final, întrucât Theresa May, deși se declarase oficial în tabăra lui Cameron, cea care a susținut rămânerea în blocul comunitar, pe toată durata campaniei a rămas în umbră, iar abia în preajma referendumului s-a pronunțat și a făcut-o într-un mod foarte ambiguu, spune Craig Oliver.
‘Cameron a prevestit în februarie că în șase luni ea va deveni succesoarea lui (…) Aproape că a ghicit: s-a petrecut în cinci luni și două săptămâni‘, mărturisește el într-un interviu acordat publicației spaniole. Fostul colaborator al lui Cameron vorbește în continuare despre exasperarea echipei acestuia în campania pentru referendum, această echipă ajungând să o numească pe șefa portofoliului internelor ‘Submarinul May’, o aluzie la abilitatea ei de a se face nevăzută în momentele-cheie. Atitudinea sa evazivă l-a făcut pe coordonatorul campaniei pentru rămânerea în UE să întrebe tranșant la Downing Street: ‘Suntem siguri că Theresa May nu este un agent al taberei adverse?’.
Însă dincolo de cazul fostului ministru de interne, Craig Oliver notează că mulți conservatori au văzut în referendumul din 23 iunie o oportunitate de a avansa în cariera lor politică și au fost numeroase trădări, Cameron simțindu-se abandonat de unii dintre cei pe care i-a considerat până atunci prieteni și aliați.
Iar trădări nu au fost doar în tabăra lui Cameron, ci și în cea care a susținut Brexitul, notează Craig Oliver, amintind de exemplul lui Michael Gove, care, după ce Cameron a demisionat, și-a anunțat candidatura la succesiunea acestuia și astfel ‘l-a înjunghiat pe la spate’ pe fostul primar al Londrei, Boris Johnson, care în final s-a retras din cursă, dar a ajuns totuși ministru de externe în actualul executiv.
Întrebat despre titlul cărții sale, ‘Unleashing Demons’ (‘Demonii dezlănțuiți’), autorul ei afirmă că această expresie a fost folosită chiar de Cameron într-un moment când a dorit să sugereze puternica presiune ce venea atât dinspre partidul antieuropean UKIP, cât și dinspre aripa eurosceptică a Partidului Conservator, presiune care, potrivit lui Craig Oliver, l-a făcut pe Cameron să considere că un referendum pe tema rămânerii în UE era singura soluție.
Cât despre eșecul taberei proeuropene la referendum, Craig Oliver admite că echipa lui Cameron a pus în timpul campaniei electorale prea mult accent pe efectele economice negative ale părăsirii blocului comunitar și a lăsat într-un plan secund îngrijorarea britanicilor față de amploarea pe care a căpătat-o imigrația. ‘Din păcate, imigrația a fost marele obstacol la referendum și la fel va fi în negocierile pentru Brexit’, punctează autorul cărții.
El speră totuși că, deși ‘istoria o scriu câștigătorii (…), timpul va juca în favoarea lui Cameron atunci când se va potoli furtuna Brexitului și britanicii vor ajunge să-l vadă drept omul care a modernizat Partidul Conservator și care a adus o perioadă de prosperitate în Marea Britanie după criza financiară’. Dar Craig Oliver recunoaște totodată că fostul premier ar putea să nu se bucure în viitor de aceeași apreciere și în Europa.
‘Anul 2017 poate fi un punct de inflexiune pentru toată Uniunea Europeană. Totul va depinde de ce se întâmplă la alegerile din Franța și Germania. Avem nevoie de mai mult timp pentru a pune lucrurile în context’, conchide fostul șef al biroului de presă de la Downing Street.