‘Cred că în contextul crizei zonei euro și a crizei migranților, impactul pe termen scurt este că oamenii gândesc ‘Doamne, îndepărtează Europa de mine, îmi face probleme!’‘, a declarat David Cameron în interviul pentru The Spectator.
Dar ‘pe termen mai lung, cred că reacția ar putea fi (…) ‘să ne asigurăm că relația noastră cu ei funcționează”, a adăugat premierul britanic, lăsând să se înțeleagă că ar putea aștepta până la limită pe care a fixat-o la finalul lui 2017 pentru a-și respecta promisiunea de a organiza un referendum privind apartenența țării sale la UE.
‘Într-un anumit sens, cele două crize nu arată bine pentru Europa. Înțeleg acest lucru. Înțeleg tentația oamenilor de a-și spune: (…) am face mai bine să ne separăm de această organizație. Dar cred că este o concluzie greșită, în special dacă îmi obțin renegocierea’, a spus el.
Citeşte şi David Cameron iscă furtuna în Uniunea Europeană cu ieşirea Marii Britanii din comunitate
Evocând negocierile în curs cu partenerii săi europeni, David Cameron le-a descris ca pe ‘un avion pe care încearcă să-l aducă la sol’. ‘Asta va necesita puțin mai mult timp decât am crezut’, a recunoscut el, apreciind că este ‘dificil să faci 27 de țări să accepte lucrurile pe care le considerăm bune pentru Marea Britanie’.
Prim-ministrul britanic efectuează în prezent un turneu în țări din Europa de Est pentru a obține sprijin pentru reformele pe care le dorește în cadrul UE. El s-a aflat săptămâna trecută în Bulgaria, iar în această săptămână a vizitat România și Polonia.
Săptămâna trecută, David Cameron a anunțat că renunță să obțină un acord din partea partenerilor în cadrul Consiliului European din 17 și 18 decembrie. Următorul summit al UE va avea loc la 18 și 19 februarie.