Premierul britanic David Cameron a afirmat, miercuri, la Palatul Cotroceni, că a discutat cu președintele Klaus Iohannis despre cum Marea Britanie și România pot să-și consolideze cooperarea în domeniile apărării, migrației și reformei Uniunii Europene.
„Am discutat despre cum putem să consolidăm cooperarea noastră pe mai departe în apărare, pe migrație și în reforma UE„, a spus David Cameron, potrivit Agerpres. El a subliniat că Marea Britanie și România au relații bilaterale importante, arătând că cele două țări sunt partenere în UE, în NATO și „buni parteneri de afaceri”. Cameron a indicat că schimburile comerciale dintre România și Marea Britanie s-au ridicat, anul trecut, la 3,5 miliarde de euro.
„Suntem, de asemenea, parteneri energetici și sprijinim necesitatea de a consolida securitatea energetică în Europa„, a punctat el.
David Cameron a salutat faptul că România deja investește 2% din PIB pentru Apărare până în 2017, amintind că forțele celor două state se instruiesc împreună. „România își consolidează flota navală și există și o oportunitate de a dezvolta această cooperare cu Marea Britanie„, a susținut el.
În ceea ce privește migrația din Orientul Mijlociu și din Africa, David Cameron a precizat că discuțiile au vizat modul în care pot fi abordate cauzele. „Trebuie să spargem legătura între traficanții de persoane. Marea Britanie își joacă rolul său în acest domeniu, donăm în Siria, avem nave în Marea Mediterană și oferim asistență practică țărilor europene din prima linie cu vameși din Marea Britanie care ajută la monitorizarea și înregistrarea migranților„, a spus premierul britanic.
David Cameron a mai precizat că Marea Britanie sprijină principiul liberei circulații în UE. „Sprijin principiul liberei circulații, este un principiu de bază. Și românii, ca și alți europeni, aduc o contribuție valoroasă în Marea Britanie în foarte multe domenii, dar nu am crezut niciodată că această libertate de mișcare va aduce atâția oameni și trebuie să rezolvăm toată această presiune care se exercită pe serviciile noastre publice„, a spus Cameron.
El a precizat că a discutat cu președintele Iohannis despre cum poate fi reformată UE pentru a fi mai competitivă. „Marea Britanie este un membru important, un contributor net la UE. Vreau ca Marea Britanie să rămână într-o Uniune Europeană reformată, de aceea doresc reforme importante care să rezolve îngrijorările poporului britanic. Așa cum a spus și președintele Consiliului European, facem progrese, dar recunosc că în anumite domenii sunt mai dificile, mai ales în ceea ce privește reformele privind bunăstarea„, a susținut oficialul britanic.
În ceea ce privește migrația netă, aceasta ajunge, net, la 300.000 de oameni pe an, în Marea Britanie.
Klaus Iohannis s-a arătat „bucuros” că, după 16 ani, premierul Marii Britanii a venit în ţara noastră, în timp ce premierul Marii Britanii a susţinut că discuţia cu preşedintele Iohannis a fost „foarte utilă”, exprimându-şi speranţa că nu vor mai dura încă 16 ani până la vizita unui alt premier britanic în România.
„Sunt bucuros că il avem in vizita pe domnul David Cameron. Este prima vizita oficială in Romania a unui premier britanic in ultimii 16 ani„, a spus preşedintele Klaus Iohannis, la finalul discuţiilor.
Iohannis a arătat că situația generată de fluxurile migratorii va continua să fie o preocupare majoră mult timp și a reamintit poziția țării noastre în acest caz. „Am reiterat poziția României conform căreia obiectivul prioritar al acțiunilor comune la nivel european trebuie să fie abordarea cauzelor profunde ale fenomenului migrației. Dialogul cu țările de origine și de tranzit trebuie intensificat, iar deciziile deja luate trebuie puse puse în aplicare cât mai repede cu putință. În acest context am discutat și despre situația din Siria„, a precizat Iohannis.
CITEŞTE ŞI Premierul britanic David Cameron a depus o coroană de flori la clubul Colectiv VIDEO