David Cameron a arătat că se vor face eforturi pentru a le oferi cât mai multe drepturi cetăţenilor UE care vor rămâne în Marea Britanie, dar că decizia va fi luată în funcţie de situaţia cetăţenilor britanici în spaţiul comunitar.
Întrebat de un parlamentar îdacă cetăţenii europeni riscă să fie deportaţi sau să li se retragă permisele de rezidenţă în Marea Britanie, David Cameron a răspuns răspicat că „nu există niciun risc să se întâmple aceste lucruri”.
„Depunem eforturi pentru a oferi garanţii că drepturile cetăţenilor UE din Marea Britanie vor fi respectate, ale tuturor celor care au venit aici”, a explicat premierul demisionar britanic.
„Singura situaţie în care aş vedea ca viitorul guvern să suspende aceste garanţii ar fi dacă drepturile cetăţenilor britanici din ţări europene nu ar fi respectate. Cred că este important să avem reciprocitate”, a subliniat Cameron.
După discursul susţinut în faţa Camerei Comunelor, David Cameron a plecat la Buckingham Palace pentru a-şi prezenta demisia reginei Elisabeta a II-a. După ce primeşte aprobare pentru a-şi prezenta demisia, Cameron o va recomanda pe Theresa May – în calitate de lider al celui mai mare partid din Camera Comunelor – ca succesor. Regina ar urma să o invite apoi pe May să formeze Guvernul.
În ultimul discurs ţinut în 10 Downing Street ca premier, Cameron s-a declarat onorat că a servit ca premier al Marii Britanii. El a evocat realizările Guvernului său, atât pe plan economic, cât şi social, şi a mulţumit echipei sale. Cameron a lăudat-o pe succesoarea sa, Theresa May. „Sunt încântat că pentru a doua oară în istoria Marii Britanii, premierul va fi o femeie şi din nou conservatoare”, a spus Cameron, adăugând că singura sa dorinţă la plecarea din funcţie este „succesul continuu pentru această ţară pe care o iubesc foarte mult”.