Atitudinea lui față de acest moment a demonstrat mentalitatea de învingător și psihicul puternic, care i-au ghidat pașii până la acest nivel colosal de performanță.
„Scopul meu iniţial nu a fost să iau medalie, a fost câştig cât de multă experienţă se poate, să le pot arăta tuturor la ce nivel pot să aduc crawl-ul. Eu nu consider că am pierdut medalia, consider că am câştigat locul 4. Pe ultima lungime știam că nu e niciunul mai bun ca mine! Știam ce aveam de făcut, am dat totul, am dovedit ce aveam de dovedit, în primul rând mie.”, a spus David Popovici.
Povestea lui David Popovici în lumea natației a început la vârsta de 4 ani, atunci când a fost diagnosticat cu scolioză, iar medicii i-au recomandat să facă înot. În sistemul sărăcit al sportului românesc, unde resursele elementare lipsesc adeseori, David Popovici s-a remarcat asemenea unui diamant rar, a cărui existență într-un context total potrivnic este aproape o anomalie.
Campionul a manifestat încă de la început o pasiune pentru înotul de viteză, o capacitate pe care și-a dezvoltat-o sub instruirea lui Bogdan Stroe și Bogdan Manea. Această perioadă a fost urmată de întâlnirea cu atrenorul Adrian Rădulescu, pe când Popovici avea 9 ani.
„Era modelul potrivit pentru sport, înalt la vârsta lui, membre lungi, energie multă și un pic de burtică. Asta a dispărut însă repede. Îi plăceau de la început provocările, competiția. Antrenamente, întreceri, ștafete, la toate se cupla total”, rememorează Rădulescu la Tokyo rădăcinile colaborării cu Popovici.
Antrenorul amintește momentul în care a asistat la prima competiție, unde Popovici a excelat la vârsta de doar 10 ani, când a bătut primul record național, în ciuda tehnicii imperfecte. Au urmat apoi Campionatele Naționale de cadeți, unde David Popovici, la vârsta de 14 ani, a spulberat concurența.
„Atunci a bătut primul record național, deși nu avea cea mai bună tehnică, dar baza era mindsetul. Și-a pus în cap un scop și a ajuns acolo. Apoi la Campionatele Naționale de cadeți a luat medalie la toate cele 15 probe, de la 50 m până la 1.500 m, toate versiunile de concurs. 12 de aur, un argint și două bronzuri. Ca să domini de asemenea manieră o competiție, trebuie să fii chiar foarte bun”, a declarat Adrian Rădulescu, antrenorul lui David Popivici.
Cu toate acestea David popvici are amintiri plăcute despre copilăria lui, care a fost dominată de o disciplină de fier.
„Mama mai râde și acum cu prietenii mei că mâncam de pe jos, aduceam gândaci prin casă, răsturnam gunoiul și mâncam din el, mă cățăram toată ziua prin copaci, mă jucam cu bețe și pietre. A fost interesant”, povestea recent într-un interviu pentru Steaua TV.
Antrenorul Adrian Rădulescu a povestit programul strict pe care Popovici îl urmează încă din copilărie.
„Hrană pregătită sub indicațiile nutriționistului. A fost o perioadă în care se trezea la cinci și jumătate dimineața pentru a merge și la școală, și la antrenamente pentru a prinde orarul disponibil la bazin. Venea mai devreme dacă era programată și pregătire fizică pe uscat. Dar, în general, controlul era ca între masă și intrarea în apă să treacă două ore”. a firmat Adrian Rădulescu, potrivit gsp.ro.
Unul dintre elementele de bază asupra căruia s-a concentrat echipa lui David Popovici a fost zona de doping. Mama lui, care a lucrat în domeniul asistenței sociale, a luat cursuri de ofițer antidoping pentru a înțelege provocările pe care o implică vocația de sportiv.
Tatăl lui Popovici este expert în zona de marketing, așa că parinții campionului se ocupă cu foarte multă grijă de imaginea sa, astfel că au o convenție cu sportivul să evite aparițiile publice, lucru transmis și către cei care au mai lucrat de-a lungul vremii cu adolescentul.
La momentul de față David Popovici, este elev la la liceul bilingv George Coșbuc din Capitală, însă marile universități din afară au început deja să-i dea târcoale.
„Sunt contacte în SUA, dar când ajungi la un anumit nivel nu știu cât te mai ajută sistemul NCAA. Și nu știu dacă David chiar asta își dorește. Poate vrea să rămână în țară sau în Europa, la o facultate. Opțiunile sunt deschise și foarte vaste. Decizia îi va aparține doar lui și familiei”, spune Adrian Rădulescu.