„Fasolea românească, din păcate, este tot mai rar de găsit în magazinele noastre. Odată că producătorii noștri nu pot concura la preț cu producătorii din UE, pentru că la noi costurile de producție sunt ceva mai mari, în primul rând datorită costurilor cu pesticidele, când sunt ani ploioși fasolea are multe boli și dăunători specifici, iar tratamentele costă mult, practic se dublează prețurile de producție”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției Agricole Cluj, Silvia Hicea, scrie stirileprotv.ro.
Citeşte şi Tradiţional de 1 decembrie: Celebrul CIOLAN CU FASOLE în cea mai savuroasă variantă
Fasolea cu ciolan, vedetă de Ziua Națională, iar românii poftesc la ea în fiecare an.
„În primul rând, trebuie să ne asigurăm că avem o fasole bună, să o punem la înmuiat, să se hidrateze. Apoi, îi dăm un clocot, o fierbem să ajungem la consistența pe care o dorim și să o amestecăm cu mixul de ingrediente pe care îl facem. Noi aici folosim un sos de roșii pe care îl facem de mâna, o ceapă albă și câteva bucățele de anason, care îi dau gustul acesta de iarnă”, spune chef Vlad Ciomaga.
Dacă în 1990 România avea o producție de fasole de aproape 60.000 de tone, în 2017 am ajuns să producem doar 16.125 de tone, conform Insitutului Național de Statistică.