Noua Carte Electronică de Identitate (CEI) poate facilita interacțiunea cetățenilor cu autoritățile publice datorită celor 11 servicii digitale încorporate în cip. Noul format al actului de identitate are o dimensiune standard, similară cardurilor bancare, și asigură protecție împotriva falsificării ori furtului de identitate, transmite Digi24.
Cipul integrat conține date în format tipărit, precum nume prenume, cetățenie, data nașterii, sex, CNP, dar și imaginea facial și semnătura olografă, dar şi date în format electronic: la toate datele tipărite se vor adăuga și prenumele părinților, domiciliul, impresiunile papilare a două degete ale titularului și certificate digitale pentru autentificare sau semnătură electronică. După emitere, amprentele sunt șterse din baza de date a autorităților.
Față de buletinul clasic, care include doar date de bază și nu oferă funcționalități digitale, CEI este mult mai sigură și greu de falsificat, include cel puțin 10 elemente de securitate, permite semnarea electronică a documentelor şi poate fi folosită pentru autentificare în relația cu instituțiile publice.
Noile Cărți Electronice de Identitate au început să fie eliberate de la sfârșitul lunii martie (20 martie 2025) în județul Cluj. În perioada aprilie – iunie 2025 va avea loc o extindere la nivel național, inclusiv în București. Pe 20 mai 2025 este prevăzută începerea emiterii și a Cărților de Identitate Simple (CIS) – fără cip, iar din 2 iunie 2025, CEI va putea fi emisă și copiilor sub 14 ani, utilizabilă inclusiv ca document de călătorie.
Atenţie, primii cinci milioane de posesori nu vor plăti contravaloarea noilor buletine cu cip. În perioada 20 martie 2025 – iunie 2026, contravaloarea Cărții Electronice de Identitate este suportată din fonduri externe nerambursabile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Cu CEI, românii vor putea călători în spațiul European și vor putea genera semnătura electronică prin conectarea la o serie de aplicații. De asemenea, cetățenii români vor putea semna documente oficiale (contracte, cereri, declarații etc) online, fără a merge fizic la instituții. Semnătura electronică va avea aceeași valoare legală ca o semnătură olografă.