O nouă majorare a pensiilor românilor cu 12%. Anunț de ultimă oră făcut de Daniel Baciu, șeful CNPP – INTERVIU EXCLUSIV

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a vorbit, în cadrul unui interviu acordat România TV, despre noua majorare a pensiilor românilor.
Filip Stan
24 oct. 2024, 21:05
O nouă majorare a pensiilor românilor cu 12%. Anunț de ultimă oră făcut de Daniel Baciu, șeful CNPP - INTERVIU EXCLUSIV

Daniel Vaciu a vorbit despre cea mai nouă lege aprobată în Parlamentul României privind scutierea la plata unor debite provenite din pensii.

„Vorbim despre o lege foarte importantă zilele acestea în Parlamentul României. Este vorba de un plx 570/2024 care se referă la modificarea unei legi care era deja în vigoare, legea 125/2014, privind scutirea la plata unor debite provenite din pensii. Și se referă la toate acele debite care vor fi făcute în perioada următoare în urma procesului de recalculare a pensiilor, conform legii 360/2023. Pensionarul nu are absolut nicio vină, noi considerăm că aceste potențiale debite care vor apărea în viitor trebuie să fie scutite la plată, iar pensionarul să nu plăteasca niciun ban în urma acestei reglări”, a declarat Daniel Baciu, șeful CNPP.

Reporter RomâniaTV: Practic, dacă un pensionar, în urma procesului de recalculare, a primit o sumă mai mare, deși nu ar fi trebuit, rămâne cu acești bani în buzunar, nu îi dă înapoi.

„Nu îi dă înapoi pentru că, în urma revizuirii acestei decizii de pensii, și vreau să vă spun că aceste revizuiri se poate constata că oamenii vor putea primi sume chiar în plus, aceste revizuiri pot fi făcute în plus sau în minus. Această completare a legii 125 se referă la aceste sume care vor fi revizuite în minus și care nu vor mai fi plătite de către pensionari”, a afirmat șeful CNPP.

Reporter RomâniaTV: Reprezentanții caselor de pensii au efectuat anumite verificări din oficiu, ținând cont de faptul că au fost anumite solicitări din partea vârstnicilor. Unii au fost nemulțumiți.

„Tocmai din această cauză noi, cei de la CNPP, am informat Ministerul Muncii și am găsit deschidere pentru că am spus că, în urma acestui proces, dat fiind că volumul este foarte mare, s-a lucrat într-un ritm alert. Este posibil să avem aceste mici dereglaje și se impunea acest act normativ pentru că pensionarii nu au nicio vină și ei nu trebuie să plătească aceste sume. S-a finalizat, prin acest act normativ, care acum e încă în procedură parlamentară. E un termen de trei zile privind constituționalitatea acestuia, urmează să meargă la promulgare la președintele României, iar ulterior să fie publicat în Monitorul Oficial”.

Reporter RomâniaTV: Deja au început pensionarii să-și depună actele pentru cea de-a doua majorare. E vorba despre acea mică recalculare.

„E vorba de acele sporuri cu caracter nepermanent. Este o noutate a acestei legi a pensiilor. Noi am agreat acest drept, ceea ce anterior legislatiilor, nu era acest drept. Legea nu prevedea ca aceste sporuri cu caracter nepermanent să facă parte din baza de calcul a pensiilor. Acest drept e creat, avem dosarele identificate, oamenii au depus toate adeverințele, le-am identificat, avem termen șase luni de zile pentru ca aceste adeverințe să fie luate în calcul. Până în luna februarie 2025, toți pensionarii aflați în plată la data de 1 septembrie vor primi o nouă decizie de recalculare prin care vor fi recunoscute aceste drepturi cu caracter nepermanent. Nu trebuie să mai facă nimic, e prevăzut în lege. Timp de șase luni de zile de la intrarea legii în vigoare, noi trebuie sa le emitem pensionarilor o nouă decizie de pensionare prin care le recunoaștem aceste sporuri cu caracter nepermanent. Vorbesc de acordul global, care e cel mai important. Aici se va vedea o creștere a pensiilor celor care au lucrat la acest acord. Dar și de ore suplimentare, prime, premii prevăzute de angajatori. Pe lângă aceste adeverințe, începând cu 1 septembrie, oamenii s-au adresat caselor naționale de pensii cu noi adeverințe obținute de la angajatorii unde au lucrat”.

Câți bani în plus pot primi pensionarii în urma noii recalculări?

„Tocmai spusesem că, în baza acordului global, acolo se va vedea o creștere substanțială, pentru că a fost o formă de remunerare înainte de 1989, iar dacă acest spor a fost o perioadă mai îndelungată într-adevăr acolo se vede o creștere substanțială. Pentru celelalte sporuri care au un caracter nepermanent, spre exemplu al 13-lea salariu, care se ia o dată pe an, acolo creșterile sunt mici de câțiva zeci de lei, pentru că acest spor a fost luat o dată pe an sau de două sau de trei ori pe an. Nu a fost inclus în calcul lună de lună”.

Tot de luna aceasta pensionarii au mai avut parte de o majorare după schimbarea sistemului de impozitare. A crescut acel prag de la 2000 de lei la 3000 de lei.

„E vorba de majorarea acestui plafon de impozitare. E vorba de modificarea Codului Fiscal care prevede cotele de contribuție pentru toate contribuțiile sociale, fie că vorbim de pensii sau alte contribuții. Acest prag a fost ridicat de la 2000 la 3000 de lei. În momentul de față vorbim de peste trei milioane de pensionari care beneficiază de această reducere de scutire de impozit. Toți pensionarii care au pensii până la valoarea de 3000 de lei nu vor plăti impozit. Cei care depășesc acest cuantum de 3000 de lei se impozitează 10% doar suma care depășește acest plafon de 3000 de lei”.

Avem procentul final de majorare a pensiilor?

„Nu avem procentul final. Datele trebuie să vină în mod oficial de la INS. Dar niște calcule preliminare, estimative, ținând cont că se știe cât a fost inflația în 2023, știm că ne situăm la o majorare a punctului de pensie și punctului de referință undeva la 12%”.

Se vor încadra toți pensionarii să primească majorarea după indexare?

„Această majorare se aplică foarte clar tuturor pensionarilor în plată. Vorbim de acel număr total de puncte pe care fiecare pensionar îl are pe decizia de pensionare care se compune din numărul de puncte contributiv și numărul de puncte necontributiv, rezultand un număr total de puncte care se înmulțește cu noua valoare a punctului de referință care va fi actualizată cu cei doi indicatori, inflație și creștere economică”.

DailyBusiness
Cresc spectaculos. Depozitele eligibile garantate din România explodează cu 103% în trimestrul III!
Spynews
El este Lehel, bărbatul suspectat că a ucis-o pe românca de 48 de ani și a zidit-o într-un bar din Germania. Vecina Luminiței, declarații halucinante | FOTO
Bzi.ro
Horia Moculescu distruge emisiunea „Vocea României”: „E făcută pentru juriu, nu despre talente!”
Fanatik.ro
Zodiac chinezesc pentru luni, 28 octombrie 2024. Taurul începe un nou capitol din viața lui
Capital.ro
Anunț pentru proprietarii de locuințe. Ce trebuie să facă toți cei care au casă la curte
Playtech.ro
Imagini de senzație de la nunta lui Iancu Sterp. Mirele a atras toate privirile, cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Revoluție în transportul feroviar: primul tren Alstom Coradia transformă călătoriile București-Brașov începând cu 15 noiembrie!
Adevarul
Îngrijorări în Iran, după ce Israelul a distrus instalații de producție a rachetelor și a dezactivat sisteme cheie de apărare antiaeriană
wowbiz.ro
Cum au apărut Culiță Sterp și Daniela Iliescu la nunta lui Iancu și a Denisei Coțolan, după ce au lipsit de la cununia civilă! Gestul logodnicei artistului a atras imediat atenția tuturor
Spynews
Alina Petre, primele declarații după ce soțul ei a fost reținut de DNA. Ce spune blondina despre Bogdan Vasiliu și situația în care se află: "Sunt trează de la 5 dimineața, astept DNA-ul la mine acasă"
Spynews
ÎPS Teodosie, noi declarații controversate. Ce spune despre participarea copiilor la petrecerile de Halloween: „Primesc întuneric”
Evz.ro
Un ingredient banal curăță perfect. E ieftin și lasă casa Lună
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
kanald.ro
Ce urmează să se întâmple cu salariile unei categorii de români. Guvernul a pregătit noi măsuri. Despre ce este vorba
Cancan.ro
Ce au pregătit Mama Geta și fetele sale pentru nunta lui Iancu Sterp. Au scos ceaunul în curte și s-au apucat de treabă
Playsport.ro
Bomba bombelor! Marica, încă o lovitură după scandalul monstru cu „prosopul”: e acuzat că a „marcat” la nevasta lui Tamaș, în timp ce el bea în hotel! Bătaie cu pumnii și picioarele în ușa camerei, Săpunaru a intervenit și a vrut să-l bată pe Marica
Capital.ro
Se schimbă Codul Rutier! Noua regulă se aplică de astăzi, 27 octombrie
StirileBZI
Factură mai mare la energie electrică! Se aplică de luna aceasta
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
stirilekanald.ro
Adrian Marțian mai are un copil! Fiul cel mare al afaceristului este dezamăgit că propriul tată îl ignoră atât pe el, cât și pe Ianis: "Să nu uite"
substantial.ro
Israelul confirmă lovituri aeriene asupra Iranului, declarându-le „precise şi puternice”
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICĂ! CINE AJUNGE în TURUL 2 la PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Descoperirea incredibilă a „chitonului” lui Alexandru cel Mare: o revelație arheologică în Grecia