O nouă majorare a pensiilor românilor cu 12%. Anunț de ultimă oră făcut de Daniel Baciu, șeful CNPP – INTERVIU EXCLUSIV

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a vorbit, în cadrul unui interviu acordat România TV, despre noua majorare a pensiilor românilor.
Filip Stan
24 oct. 2024, 21:05
O nouă majorare a pensiilor românilor cu 12%. Anunț de ultimă oră făcut de Daniel Baciu, șeful CNPP - INTERVIU EXCLUSIV

Daniel Vaciu a vorbit despre cea mai nouă lege aprobată în Parlamentul României privind scutierea la plata unor debite provenite din pensii.

„Vorbim despre o lege foarte importantă zilele acestea în Parlamentul României. Este vorba de un plx 570/2024 care se referă la modificarea unei legi care era deja în vigoare, legea 125/2014, privind scutirea la plata unor debite provenite din pensii. Și se referă la toate acele debite care vor fi făcute în perioada următoare în urma procesului de recalculare a pensiilor, conform legii 360/2023. Pensionarul nu are absolut nicio vină, noi considerăm că aceste potențiale debite care vor apărea în viitor trebuie să fie scutite la plată, iar pensionarul să nu plăteasca niciun ban în urma acestei reglări”, a declarat Daniel Baciu, șeful CNPP.

Reporter RomâniaTV: Practic, dacă un pensionar, în urma procesului de recalculare, a primit o sumă mai mare, deși nu ar fi trebuit, rămâne cu acești bani în buzunar, nu îi dă înapoi.

„Nu îi dă înapoi pentru că, în urma revizuirii acestei decizii de pensii, și vreau să vă spun că aceste revizuiri se poate constata că oamenii vor putea primi sume chiar în plus, aceste revizuiri pot fi făcute în plus sau în minus. Această completare a legii 125 se referă la aceste sume care vor fi revizuite în minus și care nu vor mai fi plătite de către pensionari”, a afirmat șeful CNPP.

Reporter RomâniaTV: Reprezentanții caselor de pensii au efectuat anumite verificări din oficiu, ținând cont de faptul că au fost anumite solicitări din partea vârstnicilor. Unii au fost nemulțumiți.

„Tocmai din această cauză noi, cei de la CNPP, am informat Ministerul Muncii și am găsit deschidere pentru că am spus că, în urma acestui proces, dat fiind că volumul este foarte mare, s-a lucrat într-un ritm alert. Este posibil să avem aceste mici dereglaje și se impunea acest act normativ pentru că pensionarii nu au nicio vină și ei nu trebuie să plătească aceste sume. S-a finalizat, prin acest act normativ, care acum e încă în procedură parlamentară. E un termen de trei zile privind constituționalitatea acestuia, urmează să meargă la promulgare la președintele României, iar ulterior să fie publicat în Monitorul Oficial”.

Reporter RomâniaTV: Deja au început pensionarii să-și depună actele pentru cea de-a doua majorare. E vorba despre acea mică recalculare.

„E vorba de acele sporuri cu caracter nepermanent. Este o noutate a acestei legi a pensiilor. Noi am agreat acest drept, ceea ce anterior legislatiilor, nu era acest drept. Legea nu prevedea ca aceste sporuri cu caracter nepermanent să facă parte din baza de calcul a pensiilor. Acest drept e creat, avem dosarele identificate, oamenii au depus toate adeverințele, le-am identificat, avem termen șase luni de zile pentru ca aceste adeverințe să fie luate în calcul. Până în luna februarie 2025, toți pensionarii aflați în plată la data de 1 septembrie vor primi o nouă decizie de recalculare prin care vor fi recunoscute aceste drepturi cu caracter nepermanent. Nu trebuie să mai facă nimic, e prevăzut în lege. Timp de șase luni de zile de la intrarea legii în vigoare, noi trebuie sa le emitem pensionarilor o nouă decizie de pensionare prin care le recunoaștem aceste sporuri cu caracter nepermanent. Vorbesc de acordul global, care e cel mai important. Aici se va vedea o creștere a pensiilor celor care au lucrat la acest acord. Dar și de ore suplimentare, prime, premii prevăzute de angajatori. Pe lângă aceste adeverințe, începând cu 1 septembrie, oamenii s-au adresat caselor naționale de pensii cu noi adeverințe obținute de la angajatorii unde au lucrat”.

Câți bani în plus pot primi pensionarii în urma noii recalculări?

„Tocmai spusesem că, în baza acordului global, acolo se va vedea o creștere substanțială, pentru că a fost o formă de remunerare înainte de 1989, iar dacă acest spor a fost o perioadă mai îndelungată într-adevăr acolo se vede o creștere substanțială. Pentru celelalte sporuri care au un caracter nepermanent, spre exemplu al 13-lea salariu, care se ia o dată pe an, acolo creșterile sunt mici de câțiva zeci de lei, pentru că acest spor a fost luat o dată pe an sau de două sau de trei ori pe an. Nu a fost inclus în calcul lună de lună”.

Tot de luna aceasta pensionarii au mai avut parte de o majorare după schimbarea sistemului de impozitare. A crescut acel prag de la 2000 de lei la 3000 de lei.

„E vorba de majorarea acestui plafon de impozitare. E vorba de modificarea Codului Fiscal care prevede cotele de contribuție pentru toate contribuțiile sociale, fie că vorbim de pensii sau alte contribuții. Acest prag a fost ridicat de la 2000 la 3000 de lei. În momentul de față vorbim de peste trei milioane de pensionari care beneficiază de această reducere de scutire de impozit. Toți pensionarii care au pensii până la valoarea de 3000 de lei nu vor plăti impozit. Cei care depășesc acest cuantum de 3000 de lei se impozitează 10% doar suma care depășește acest plafon de 3000 de lei”.

Avem procentul final de majorare a pensiilor?

„Nu avem procentul final. Datele trebuie să vină în mod oficial de la INS. Dar niște calcule preliminare, estimative, ținând cont că se știe cât a fost inflația în 2023, știm că ne situăm la o majorare a punctului de pensie și punctului de referință undeva la 12%”.

Se vor încadra toți pensionarii să primească majorarea după indexare?

„Această majorare se aplică foarte clar tuturor pensionarilor în plată. Vorbim de acel număr total de puncte pe care fiecare pensionar îl are pe decizia de pensionare care se compune din numărul de puncte contributiv și numărul de puncte necontributiv, rezultand un număr total de puncte care se înmulțește cu noua valoare a punctului de referință care va fi actualizată cu cei doi indicatori, inflație și creștere economică”.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Gestul romantic făcut de Sânziana Negru pentru iubitul ei, Ștefan Floroaica, în vacanța din Arabia Saudită. Actorul e plecat la Asia Express / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Ce pun austriecii în șnițel ca să iasă o delicatesă. Ingredientul pe care să-l folosești dacă vrei să-l faci bun ca la restaurantele din Viena
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. A primit azi singurul document de care mai avea nevoie. E oficial
Playtech.ro
Țara care deține cel mai mult aur în Europa și locul doi în lume. Cine este omul din spatele acestei comori
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Se retrag SUA din România? Expert de la Washington: „Guvernul trebuie să prezinte planuri de apărare și pentru acest scenariu”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Evz.ro
Plata pensiilor pe luna aprilie. Cine va primi mai mulți bani înainte de Paște
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Raluca Zenga, absolut spectaculoasă. Cum arată la 5 ani de la divorțul de Walter
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Ce obișnuia Andrei Perneș să facă la volan, destul de des. E posibil ca asta să îi fi distras antenția? 'Te-am văzut într-un video'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor și cântăreț ne-a părăsit. Va fi nemuritor în inimile noastre
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
NATO pregătește extinderea conductelor de combustibil către Polonia și Cehia
MediaFlux
RĂSTURNARE de situație! S-au aflat MOTIVELE ANULĂRII alegerilor prezidențiale
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Atenție! Și anvelopele de iarnă vă pot pune în pericol. DETALIUL care îți poate salva viața