De când vor putea fi folosite tichetele pentru plata facturilor la energie

Tichetele cu ajutor pentru plata facturilor la energie vor putea fi folosite începând cu 20 februarie, a anunțat premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern.
Filip Stan
11 ian. 2023, 12:23
De când vor putea fi folosite tichetele pentru plata facturilor la energie

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, că Guvernul va aproba o ordonanţă de urgenţă care va clarifica procedurile prin care persoanele vulnerabile vor beneficia de tichetele pentru plata facturilor la energie.

”Avem o ordonanţă de urgenţă foarte importantă, prin care MIPE vine şi clarifică, asigură procedurile şi mecanismele prin care toţi cetăţenii care au fost încadraţi în componenta de sprijin pentru termie să poată să beneficieze de aceşti bani. Este vorba despre clarificarea modului în care se stabileşte locul unde vor fi asigurate aceste tichete, în localităţi care nu au reuşit încă să finalizeze nomenclatorul stradal, sunt situaţii în care mai multe familii locuiesc la aceeaşi adresă şi, desigur, sunt câteva elemente de clarificat din punct de vedere procedural între ministerele care au atribuţii în asigurarea acestor tichete şi alimentarea lor cu bani”, a spus Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de guvern.

Citește și: Când își primesc românii cardurile pentru alimente și energie în 2023. Ministrul Boloș, anunț de ultimă oră!

Distribuirea tichetelor pentru plata facturilor la energie va începe la 1 februarie, iar folosirea lor efectivă ar putea avea loc începând cu 20 februarie.

„Este important să menţionăm că procedura va începe la 1 februarie şi, deşi iniţial termenul era ca oamenii să poată să beneficieze de aceste tichete începând cu 1 martie, există, din verificările pe care le-a efectuat astăzi domnul ministru Boloş în teren, la instituţiile care se ocupă tehnic de aceste tichete şi procedurile pentru alimentare, posibilitatea ca începând cu 20 februarie să poată să folosească banii de pe tichetele respective, existând totodată şi nevoia unei adaptări, pentru că au fost solicitări din partea oamenilor să poată să plătească online. Ca atare, va trebui să avem o soluţie tehnică astfel încât să se poată folosi şi varianta digitală a acestor bani, adică folosirea mijloacelor digitale pentru ca aceşti bani să poată fi folosiţi pentru plata termiei”, a mai spus premierul Ciucă.

Nicolae Ciucă a anunţat, de asemenea, că bugetul Ministerului Energiei va fi alimentat cu 335 milioane lei pentru asigurarea compensării preţurilor la energie, menţionând că aceşti bani provin din colectarea impozitului pe veniturile obţinute din vânzarea gazelor din onshore şi offshore.

„În şedinţa de Guvern de astăzi alimentăm bugetul Ministerului Energiei cu 335 milioane. Sunt bani proveniţi din colectarea impozitului pe veniturile obţinute din vânzarea gazelor din onshore şi offshore, bani care sunt necesari pentru compensarea preţurilor la energie conform prevederilor legale şi schemei pe care o gestionează Ministerul Energiei”, a spus Ciucă.

„Nu facem nimic altceva decât să ne ţinem de asumarea conform căreia pe parcursul anului 2023 vor fi menţinute preţurile la energie şi gaze, atât la consumatorul casnic, cât şi la IMM-uri şi marii consumatori în conformitate cu prevederile din lege”, a adăugat premierul.

 

Cum arată cardurile de ajutoare pentru plata facturilor la energie. Banii vor fi virați în două tranșe

Milioane de români vor beneficia în 2023 de noi ajutoare sociale. Pe lângă voucherele sociale de 250 lei, pensionarii cu venituri mici, persoanele care primesc ajutor social și familiile care primesc alocație de susținere vor primi, în 2023, sprijin de la stat în valoare de 1.400 lei pentru plata facturilor sau datoriilor la energie. Ajutorul financiar va fi virat în două tranșe, prima în februarie 2023, a doua în septembrie 2023.

Ajutorul se va acorda pe carduri de energie, modelul acestora fiind stabilit joi, odată cu oficializarea unui ordin al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Potrivit OUG 166/2022, ajutorul financiar va putea fi folosit pentru a compensa prețul la energie, indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Citește și: Pachet „de ajutoare” oferit românilor de la 1 ianuarie 2023! Lista completă a măsurilor pregătite de Guvern

Cardul de energie oferă dreptul beneficiarului să efectueze plăţi prin serviciul de mandat poştal asigurate de CN „Poşta Română” SA, pentru decontarea datoriilor curente şi/sau restante pe care acesta le are către furnizorii de energie, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene.

Aceste certificate de validare a datoriilor se emit în două exemplare, din care un exemplar se păstrează la asociaţia de proprietari / locatari emitentă iar cel de-al doilea exemplar se păstrează la Compania Naţională „Poşta Română” SA, ca anexă la documentele care stau la baza plăţii prin serviciul de mandat poştal.

Cardurile de ajutoare pentru plata facturilor sau datoriilor la energie sunt tipărite și distribuite de Poșta Română, acestea fiind gratuite la prima emitere. Dacă un astfel card este pierdut, costurile de reemitere și distribuire vor fi suportate de către beneficiarul acestuia.

Lista beneficiarilor este întocmită de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se află sub Casa Poporului. Secretul bine păzit al soților Ceaușescu: “Au fost încastrate în pereți”
Capital.ro
Se reduce valabilitatea permisului de conducere. Lege nouă pentru șoferii pensionari
Playtech.ro
Dani Oțil pregătește marea mutare! Face sacrificiul pentru familie, Gabriela a spus tot: „Suntem în negocieri”
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
„Oamenii țipă șocați”. Povestea femeii cu cea mai lungă limbă din lume
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
SIE face angajări. Cum arată testul pentru concurs
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Șoc în România. Marea dezvăluire despre Călin Georgescu și Biserica Ortodoxă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Scad pensiile pentru sute de mii de pensionari! Instanța a decis. Lovitură pentru seniori
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns