De cât somn are nevoie un elev. Cât trebuie să doarmă copiii, în funcţie de vârstă

Oboseala in randul elevilor a devenit un lucru obisnuit, dar pentru sanatatea lor si pentru rezultate optime la scoala, lucrurile nu ar trebui sa stea asa.
Iulian Tudor
15 ian. 2019, 13:47
De cât somn are nevoie un elev. Cât trebuie să doarmă copiii, în funcţie de vârstă

In fata ecranelor, timpul trece altfel, scrie portalinvatamant.ro. Accesul la gadget-uri, menit sa le faca elevilor viata mai usoara, ii face si sa piarda ore pretioase de somn si sa adoarma abia tarziu in noapte.

Medicul pediatru specializat in probleme de somn din cadrul Centrului pentru Copii Johns Hopkins, Maria Melendres, subliniaza ca necesitatile de odihna se modifica odata cu varsta, insa privarea de somn are intotdeauna efecte negative.

Citeşte şi O profesoară a făcut amor cu doi elevi, în prezenţa altor minori. Cum s-a terminat totul FOTO

Iata cat ar trebui sa doarma elevii, in functie de varsta:

Prescolari – 3-5 ani

Copiii de aceasta varsta vor merge mai devreme la culcare decat in anii trecuti, deoarece trebuie sa se trezeasca devreme ca sa mearga la gradinita. Au nevoie de 10-13 ore de somn, conform Fundatiei Nationale a Somnului. Insa si ora de culcare va fi insotita de unele provocari, precum insomnia comportamentala – copiii testeaza limitele orei de culcare, gasind diverse scuze. Parintele trebuie sa stabileasca niste limite in aceasta perioada.

Scolarii 6-13 ani

Fundatia Nationala a Somnului recomanda ca aceasta categorie de varsta sa beneficieze de 9-11 ore de somn in fiecare noapte. Provocarea specifica varstei consta in diverse fobii, precum teama de intuneric ca urmare a unei imaginatii bogate; de asemenea, pot aparea cosmarurile si sforaitul care afecteaza odihna de calitate. Aceasta categorie de varsta petrece o durata mare de timp in stadiu de somn profund, un somn non-REM, cu efect regenerant, care determina o stare de alerta intensa pe durata zilei.

Adolescenti 14-17 ani

La adolescenti se observa frecvent privarea de somn in special prin faptul ca atipesc la scoala; ei au nevoie de 8-10 ore de somn in fiecare noapte. In medie, doar o treime dintre ei au parte de odihna necesara. In aceasta categorie de varsta exista multe provocari cu privire la teme si activitati extrascolare care presupun reducerea duratei de somn din timpul noptii si o ora de trezire matinala.

In plus, chiar si daca excludem dispozitive electronice care ii tin seara in alerta, adolescentii au ritmuri circadiene care ingreuneaza procesul de a adormi devreme noaptea. Ceasul biologic al copiilor se modifica in mod natural in preajma pubertatii, avansand ora de de adormire, respectiv si ora de trezire.

Reprizele scurte de somn din timpul zilei pot sa ingreuneze suplimentar procesul de a adormi noaptea. Academia Americana a Pediatrilor recomanda ca parintii sa excluda dispozitivele electronice din dormitoarele lor.

Efecte pe termen lung

Hormonul de crestere, esential pentru dezvoltarea tesuturilor si a muschilor, este secretat in perioada de somn. De asemenea, procesul de reparatie a organelor, tesuturilor si muschilor apare in timpul somnului. Nu in ultimul rand, somnul este important pentru acumularea de informatii si consolidarea amintirilor pe termen lung.

Pe termen lung, deprivarea de somn poate sa afecteze impulsivitatea, pot sa apara probleme de comportament, sunt studii care leaga ADHD-ul de somnul insuficient, pentru ca se produc niste schimbari la nivelul creierului, creste hiperactivitatea, scade atentia. Mai mult, copiii care nu dorm suficient nu pot combate infectiile la fel de bine, o problema frecventa in cazul scolarilor expusi constant la diverse afectiuni precum viroze respiratorii in colectivitate.

Unele recomandari cu privire la somn persista indiferent de varsta – de exemplu, este important sa existe o ora fixa pentru culcare si trezire, iar folosirea dispozitivilor electronice la culcare nu este recomandata, fiindca lumina emisa suprima nivelul de melatonina din creier, utila pentru somn.

Spynews
Cadavrul unui bărbat, găsit în cuptorul din bucătăria spitalului unde era internat. Polițiștii au pornit o anchetă
Bzi.ro
Cătălin Scărlătescu și Doina Teodoru se căsătoresc! Horia Brenciu a spus tot!
Fanatik.ro
Cum se scrie corect gramatical: deloc sau de loc? Mulți români greșesc
Capital.ro
Se schimbă legea la granița cu ungurii. Ungaria va fi obligată să schimbe regulile
Playtech.ro
Antonia, apariție de INFARCT. A dansat la bară provocator. Numai Velea o vede așa.
DailyBusiness
Îți iei concediu în octombrie? Iată cum va fi vremea
Adevarul
E gata Zelenski să cedeze teritorii în schimbul păcii? Expert în securitate internațională: „Asta e toată problema”
Spynews
Când este recomandat să pui castraveții la murat. Perioada ideală pentru a-i pregăti pentru iarnă
Spynews
Bianca Drăgușanu a primit amendă! Vedeta a răbufnit: ”Tupeu ordinar” | FOTO
Evz.ro
Cu Nicolae Ceaușescu la vrăjitoare. Oana Zăvoranu ar trebui să ia lecții
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Ultimul mesaj cutremurător lăsat de Ana-Maria, soția lui Gabriel Vasiliu de la „Puterea dragostei”, înainte să fie ucisă cu sânge rece! Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc: „Doamne ferește”
Cancan.ro
Soția lui Gabriel Vasiliu de la Puterea dragostei și-a PREVESTIT sfârșitul?! Mesajul cutremurător publicat înainte să fie ucisă, fără pic de milă
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Cine sunt Denisa și Delia, cele două femei ucise de Șacalul! Denisa era mama unui copil de doar cinci ani: „Mami va veghea mereu asupra ta”
Capital.ro
Schimbare uriașă la ITP. Este o premieră în România. Totul va fi înregistrat și monitorizat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
„Patru cuie cu patru scânduri" Primele declarații ale Șacalului sunt terifiante! Filmul tragediei pas cu pas
substantial.ro
Relocarea urșilor cerșetori de pe Transfăgărășan a început
MediaFlux
CUTREMUR în SUA în ALEGERILE PREZIDENȚIALE! S-a aflat după DEZBATERE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...