De cât somn are nevoie un elev. Cât trebuie să doarmă copiii, în funcţie de vârstă

Oboseala in randul elevilor a devenit un lucru obisnuit, dar pentru sanatatea lor si pentru rezultate optime la scoala, lucrurile nu ar trebui sa stea asa.
Iulian Tudor
15 ian. 2019, 13:47
De cât somn are nevoie un elev. Cât trebuie să doarmă copiii, în funcţie de vârstă

In fata ecranelor, timpul trece altfel, scrie portalinvatamant.ro. Accesul la gadget-uri, menit sa le faca elevilor viata mai usoara, ii face si sa piarda ore pretioase de somn si sa adoarma abia tarziu in noapte.

Medicul pediatru specializat in probleme de somn din cadrul Centrului pentru Copii Johns Hopkins, Maria Melendres, subliniaza ca necesitatile de odihna se modifica odata cu varsta, insa privarea de somn are intotdeauna efecte negative.

Citeşte şi O profesoară a făcut amor cu doi elevi, în prezenţa altor minori. Cum s-a terminat totul FOTO

Iata cat ar trebui sa doarma elevii, in functie de varsta:

Prescolari – 3-5 ani

Copiii de aceasta varsta vor merge mai devreme la culcare decat in anii trecuti, deoarece trebuie sa se trezeasca devreme ca sa mearga la gradinita. Au nevoie de 10-13 ore de somn, conform Fundatiei Nationale a Somnului. Insa si ora de culcare va fi insotita de unele provocari, precum insomnia comportamentala – copiii testeaza limitele orei de culcare, gasind diverse scuze. Parintele trebuie sa stabileasca niste limite in aceasta perioada.

Scolarii 6-13 ani

Fundatia Nationala a Somnului recomanda ca aceasta categorie de varsta sa beneficieze de 9-11 ore de somn in fiecare noapte. Provocarea specifica varstei consta in diverse fobii, precum teama de intuneric ca urmare a unei imaginatii bogate; de asemenea, pot aparea cosmarurile si sforaitul care afecteaza odihna de calitate. Aceasta categorie de varsta petrece o durata mare de timp in stadiu de somn profund, un somn non-REM, cu efect regenerant, care determina o stare de alerta intensa pe durata zilei.

Adolescenti 14-17 ani

La adolescenti se observa frecvent privarea de somn in special prin faptul ca atipesc la scoala; ei au nevoie de 8-10 ore de somn in fiecare noapte. In medie, doar o treime dintre ei au parte de odihna necesara. In aceasta categorie de varsta exista multe provocari cu privire la teme si activitati extrascolare care presupun reducerea duratei de somn din timpul noptii si o ora de trezire matinala.

In plus, chiar si daca excludem dispozitive electronice care ii tin seara in alerta, adolescentii au ritmuri circadiene care ingreuneaza procesul de a adormi devreme noaptea. Ceasul biologic al copiilor se modifica in mod natural in preajma pubertatii, avansand ora de de adormire, respectiv si ora de trezire.

Reprizele scurte de somn din timpul zilei pot sa ingreuneze suplimentar procesul de a adormi noaptea. Academia Americana a Pediatrilor recomanda ca parintii sa excluda dispozitivele electronice din dormitoarele lor.

Efecte pe termen lung

Hormonul de crestere, esential pentru dezvoltarea tesuturilor si a muschilor, este secretat in perioada de somn. De asemenea, procesul de reparatie a organelor, tesuturilor si muschilor apare in timpul somnului. Nu in ultimul rand, somnul este important pentru acumularea de informatii si consolidarea amintirilor pe termen lung.

Pe termen lung, deprivarea de somn poate sa afecteze impulsivitatea, pot sa apara probleme de comportament, sunt studii care leaga ADHD-ul de somnul insuficient, pentru ca se produc niste schimbari la nivelul creierului, creste hiperactivitatea, scade atentia. Mai mult, copiii care nu dorm suficient nu pot combate infectiile la fel de bine, o problema frecventa in cazul scolarilor expusi constant la diverse afectiuni precum viroze respiratorii in colectivitate.

Unele recomandari cu privire la somn persista indiferent de varsta – de exemplu, este important sa existe o ora fixa pentru culcare si trezire, iar folosirea dispozitivilor electronice la culcare nu este recomandata, fiindca lumina emisa suprima nivelul de melatonina din creier, utila pentru somn.

DailyBusiness
AUR, anunţ de ultimă oră pentru susţinătorii săi: „Refuzăm să girăm o farsă. Suntem într-un punct mai grav decât în noiembrie”
Spynews
Ce mesaj a transmis Olivia Cucoș, după ce a fost eliminată de la Chefi la cuțite! Concurenta a făcut parte din echipa verde: ”M-a pus la încercare în fiecare zi”
Bzi.ro
Delia a încins internetul filmându-se în ipostaze sexy! „Ți-ai pus silicoane!“
Fanatik.ro
Megaproiectul româno-american care a picat. Era finanțat prin PNRR, însă acum directorul român a demisionat
Capital.ro
Adio, George Simion! S-a aflat cine îl manevrează, de fapt, pe liderul AUR: Credeam că e deștept
Playtech.ro
Un expert demontează mitul vitezei pe autostradă: cât de inutil e să mergi cu 140 km/h
DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Adevarul
Șansele lui George Simion la CCR. Anunțul liderului AUR de a contesta alegerile, analizat de experți
wowbiz.ro
Ce maestru al fanteziilor e George Simion! Detaliul kinky neobservat din dormitorul lui și al Ilincăi
Spynews
Insula mică de lângă Mykonos de a cărei existență știu prea puțini turiști. E locul ideal pentru cei care vor să se bucure de vibe-ul Greciei autentice
Spynews
Fiica Danei Rogoz, Lia, împlinește astăzi 5 ani. Ce urare emoționantă i-a făcut actrița / FOTO
Evz.ro
Prima veste despre pensii și salarii, după alegeri. Ce se va întâmpla în 2025
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ce a postat Mădălina Ghenea în ziua în care noua iubită a milionarului Grigor Dimitrov, fostul partener al româncei, a scris că adoră „fiecare centimetru” din el
kanald.ro
Ce pretenții are Jennifer Lopez pentru concertul din București: Apă de izvor și mâncare bio, plus o maseuză la discreție
Cancan.ro
BREAKING | Jurnalista de la RTV și Realitatea a căzut împreună cu fetița ei de 7 ani de la etajul 5 al unui bloc din Capitală
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
NU scăpăm de Călin Georgescu. Traian Băsescu a pornit cutremurul: Rămâne în ecuație!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta campioană e însărcinată! Vedeta Survivor s-a afișat cu iubitul
stirilekanald.ro
Fostă jurnalistă și copilul ei de 7 ani au căzut de la etaj, în București! Femeia ar fi fost în depresie
Ce se întâmplă cu pensiile speciale după victoria lui Nicuşor Dan
MediaFlux
Tezaurul dacic furat din Olanda, comandat de interlopi români, parte dintr-un plan de șantaj
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Mozaicurile din Iznik și vizita Papei Leon al XIV-lea: o reîntoarcere simbolică în leagănul creștinismului