YouTube nu discriminează tipurile sau creatorii de conținut. În schimb, în funcție de oferta de reclamă și demograficele cerute de advertiseri, YouTube plătește diferit de la o țară la alta pentru publicitatea afișată.
Calculele se fac pe baza așa-numitului CPM (Cost Per Mille), indicator folosit pentru a arăta cât câștigă un creator de conținut la mia de afișări monetizate. Este foarte important să se facă distincția între afișările obișnuite și afișările monetizate.
Potrivit profit.ro, CPM-ul diferă de la țară la țară. În acest moment, pentru România, CPM-ul este 0,52 euro. Adică la fiecare mie de vizualizări monetizate autorul câștigă 52 de eurocenți.
Valoarea CPM-ului nu se raportează la țara autorului, ci la cea a utilizatorilor. Dacă un clip este vizionat în proporție de 80% de români și 20% de americani, monetizarea va fi calculată prin înmulțirea a 80% din afișările monetizate cu CPM-ul pentru România, înmulțirea a 20% cu CPM-ul pentru Statele Unite și însumarea celor două cifre. Din nou, de reținut că este vorba de afișările monetizate.
Presupunând că la channel X se uită doar români, se poate calcula ușor de cât trafic este nevoie pentru a câștiga 1.000 de euro.
La un CPM de 0,52 euro, pentru a câștiga 1.000 de euro sunt necesare 1.923.076 de afișări monetizate (care au afișat cel puțin o reclamă). Cum afișările monetizate reprezintă 2,5% (a 40-a parte) din totalul afișărilor, înseamnă că pentru a câștiga 1.000 de euro, un canal românesc de YouTube are nevoie de 76.923.040 de vizualizări.