De câte ori e bine să faci curăţenie în casă pe săptămână. Greşeala pe care multe gospodine o comit

Cât de des ar trebui, de fapt, să faci curat în casa ta? Nu multe persoane cunosc pericolul la care se expun atunci când amână curățenia.
Alina Costache
22 iun. 2024, 07:08
De câte ori e bine să faci curăţenie în casă pe săptămână. Greşeala pe care multe gospodine o comit

De câte ori e bine să faci curăţenie în casă pe săptămână. Curățenia poate fi o sarcină enervantă, dar nu poate fi neglijată, deoarece este esențială pentru a menține ordinea și igiena în casă. Cât de frecvent ar trebui să facem curățenie?

Un studiu la care au participat 2000 de adulți arată că oamenii își fac curățenie generală în casă de 5 ori pe lună, adică în medie o dată pe săptămână, conform informațiilor furnizate de dcmedical. În plus, aceștia amână procesul cu trei zile până se apucă de treabă. Totuși, ei sunt de părere că ar trebui să facă curățenie de nouă ori pe lună.

Ei bine, specialiștii dezvăluie că amânarea curățeniei poate avea consecințe nedorite. La ce riscuri de sănătate de expunem?

 

Dacă nu integrăm curățenia regulată în rutina noastră, ne putem confrunta cu acumularea de praf, alergeni și bacterii. Aceștia pot duce mai târziu la probleme respiratorii sau alte complicații.

Trucul la care vei apela de fiecare dată când vei face curățenie în locuința ta! Oțetul și sarea, inamicii prafului și a grăsimii

Chiar și cu o curățenie săpămânală, praful se acumulează rapid pe suprafețe. Într-o casă medie se poate strânge o cantitate echivalentă cu 1,6 kilograme pe lună. Asta înseamnă aproape 20 de kilograme pe an, potrivit sursei citate.

Praful este o combinație de particule microscopice care pot să provină din păr, piele, blana animalelor, nisip, polen alergeni și poluanți din aer.

Acarienii din praful casnic și excrementele lor pot provoca reacții alergice persistente și pot agrava simptomele persoanelor cu astm, bronșită și alte afecțiuni respiratorii.

Este important să se ia măsuri pentru a reduce nivelul de acarieni din casă, cum ar fi spălarea regulată a lenjeriei de pat la temperaturi ridicate, aspirarea și curățarea frecventă a suprafețelor și a covorului, menținerea nivelului de umiditate la un nivel scăzut.

Cum să faci curăţenie în toată casa în doar o oră. Trucuri geniale dezvăluite de o menajeră, care te ajută să faci casa lună în timp-record

Experții recomandă chiar și utilizarea huselor anti-alergice pentru așternuturi, saltele și perne.

„Oamenii poate nu știu că o cantitate semnificativă de expunere la alergenii acarienilor din praful casei se întâmplă de fapt în pat atunci când dormi. Așadar, luarea de măsuri de precauție în dormitor prin utilizarea huselor prietenoase pentru alergii pe așternuturi, inclusiv pe toate pernele, este un prim pas”, a explicat Amena Warner, de la Allergy UK, după cum relatează cei de la dcmedical.ro.

Pe lângă probleme respiratorii, praful acumulat poate afecta sănătatea cardiovasculară și sistemul nervos central. De asemenea, poate irita pielea, ducând la eczemă sau dermatită de contact.

Cum să faci curăţenie în toată casa în doar o oră. Trucuri geniale dezvăluite de o menajeră, care te ajută să faci casa lună în timp-record

E posibil să faci curăţenie în casă în doar o oră cu condiţia să nu faci absolut nicio pauză. Nu pauză de răsfoit revistele aruncate prin locuinţă, nici de scrollat pe Facebook sau Instagram. Vei avea tot timpul să faci aceste lucruri după ce pleacă musafirii. Pentru moment, canalizează-ţi întreaga energie şi concentrare pe a face curat.

Recomandările din rândurile următoare sunt făcute de o persoană care, în timpul facultăţii, pentru suplimentarea veniturilor, a lucrat mai multe veri la rând ca menajeră.

Trucuri pentru curăţenie în casă în doar o oră

Primul truc şi cel mai important: începe întotdeauna de sus în jos. În acest fel, murdăria și praful vor cădea în mod natural pe suprafețele inferioare, pe care le vei curăţa la sfârşit.

Indiferent de încăpere, începe cu corpurile de iluminat prinse de tavan, continuă cu tablourile, dacă există, cu rafturile suspendate, cu biblioteca şi restul pieselor de mobilier. Abia la sfârşit vei da cu aspiratorul sau vei şterge cu mopul, potrivit www.comment-economiser.fr

  • 6 minute pentru dormitor

Înlocuieşte lenjeria de pat.

Pune într-un coş sau într-o cutie de plastic obiectele lăsate alandala prin cameră. Coşul sau cutia nu le vei ţine la vedere, ci dosite printr-un dulap sau printr-o debara, urmând să te ocupi de aranjatul lor după plecarea musafirilor.

Șterge paful de pe mobilă cu o cârpă din microfibră și spray anti-praf.

Citeste si Cel mai bun truc care te va salva atunci când trebuie să faci curățenie în baie. Ai nevoie doar de un plic de ceai

  • 7 minute pentru baie

Dacă ai mai multe băi în locuinţă, este mai eficient să le cureți simultan. Mai întâi, debarasează suprafețele plane din fiecare baie. Pune într-un coş periuţele de dinţi, pasta de dinţi, gelurile de curăţare, cremele şi restul produselor cosmetice pe care obişnuieşti să le ţii pe etajerele din baie.

Apoi, pulverizează aceste suprafețe, plus dușurile/căzile cu un detergent special care dizolvă murdăria şi petele de calcar. Lasă detergentul să acționeze în timp ce cureţi toaleta.

Ulterior, întoarce-te în fiecare baie pentru a şterge suprafeţele. Apoi, clăteşte dușurile/căzile și curăță oglinzile. – Pentru a economisi timp, curăță podelele băilor în același timp cu podeaua bucătăriei. Cu alte cuvinte, amână ştergerea gresiei din băi până termini curăţenia în bucătărie.

  • 7 minute pentru living

Începe prin a şterge praful de pe ventilatorul din tavan sau de pe storuri dacă, bineînţeles, ai aşa ceva.

Apoi, fă un tur al camerei şi strânge într-un coş obiectele de decor de pe rafturi. După ce rafturile rămân goale, le vei şterge de praf.

Continuă cu aspirarea canapelelor, fotoliilor şi a celorlalte obiecte de mobilier îmbrăcate cu material textil.

În ultima etapă, aspiră în tot livingul şi în restul zonelor din casă acoperite cu mochetă și covoare.

  • 12 minute pentru bucătărie

Pune toate vasele murdare în mașina de spălat vase și umple chiuveta cu apă fierbinte și detergent. Dacă și grătarele aragazului necesită curățare, înmoaie-le în apă fierbinte cu detergent.

Strânge într-un coş obiectele dezordonate de pe blaturile de lucru.

Scufundă un burete în chiuvetă și stoarce-l bine, apoi șterge corpurile suspendate, blaturile și orice altă suprafață de lucru. În timp ce cureţi, clăteşte din când în când buretele în chiuvetă.

Şterge aparatele de uz casnic, aragazul, cuptorul cu microunde, cu un burete pentru a îndepărta urmele de degete, dar şi eventuala murdărie. Curăță grătarele aragazului în chiuvetă și aşază-le la loc pe aragaz.

Ca o ultimă etapă, curăță podeaua bucătăriei cu mopul şi, desigur, extinde curăţatul şi în baie, hol, precum și în restul încăperilor în care podeaua este acoperită cu gresie sau linoleum.

Citeste si Cum să faci chiuveta să arate ca nouă cu numai trei lei. Produsul care îți va ușura munca atunci când vine vorba de curățenie

  • 15 minute pentru toate podelele din casă

Începe aspiratul camerei din spatele acesteia, venind către ieşire. Stai tot timpul poziţionată cu spatele către ieşire. În acest fel, eviţi să treci cu aspiratorul de două ori prin acelaşi loc.

Aspiră parchetul folosind peria special dedicată a aspiratorului. De mare ajutor, pentru curăţarea parchetului, sunt aspiratoarele cu aburi. Acestea curăţă mai repede şi mai eficient podelele din lemn decât aspiratorul clasic.

7 sfaturi sa faci curatenie in casa fara sa folosesti produse toxice

Iata 7 sfaturi sa faci curatenie in casa fara sa folosesti produse toxice.
Detergent universal
Stiai ca-ti poti face singur propriul detergent universal, care nu te costa o avere si care este la fel de eficace la curatenie precum cele din comert. Goleste un recipient cu pulverizator, amesteca apa calduta cu doua linguri de bicarbonat de sodium, o lingura de otet alb si 10 picaturi de ulei de levantica. Apoi il folosesti ca pe orice produs de curatenie.

Detergent pentru vasul WC-ului
Inainte de a merge la culcare, toarna in vasul WC-ului un pahar de otet de vin. Freaca usor cu peria, iar dimineata vei avea o toaleta stralucitoare.

Odorizant pentru frigider
Mirosurile din frigider pot fi anihilate cu ajutorul cafelei. Pune cafea proaspat macinata intr-un bol si lasa-l in frigider. Va absorbi toate mirosurile neplacute.

Alertă în magazinele Lidl! Mai mulți clienți au confundat un produs de curățenie cu sucul de portocale din cauza ambalajului
Lichid pentru tevi
Amesteca parti egale de otet alb, sare si bicarbonat de sodium intr-o sticla. Apoi toarna usor pe scurgerea de la chiuveta. Vei scapa foarte usor de murdarie. Repeta procesul daca mai e nevoie.

Detergent pentru masina de spalat
Toarna un pahar cu otet alb in masina de spalat, apoi ruleaza un program complet. Vei avea o masina de spalat mai curata.

Tichete valorice pentru grădinar, bonă şi femeia de la curăţenie. Legea prestatorului casnic se va aplica de la 1 ianuarie 2024
Lavete
Taie un tricou vechi din bumbac in bucati egale. Amesteca doua cesti de apa cu 5 linguri de otet alb si o lingura de sapun lichid organic. Pune lichidul si bucatile de carpa intr-un recipient care se inchide etans.

Ierbicid natural
Daca ai curte si vrei sa scapi de buruieni fara sa folosesti produse toxice, prepara urmatoarea solutie. Fierbe 4 cesti de apa, apoi adauga 5 linguri de otet si doua lingurite de sare. Toarna lichidul intr-un recipient cu pulverizator si foloseste-l la nevoie.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

Spynews
Reacția explozivă a Biancăi Drăgușanu, după ce Gabi Bădălău a spus că familia lui nu a fost de acord cu relația lor. De ce s-ar fi temut afaceristul
Bzi.ro
Imagini de toată jena! Priviți cum doi agenți încearcă să imobilizeze un jurist pe aeroportul din Iași. Unul dintre polițiști s-a trezit la rodeo: s-a urcat călare pe bărbat în timp ce-l lipea cu fața de asfalt
Fanatik.ro
Zodiile care dau lovitura în săptămâna 1 – 7 iulie 2024. Se întâmplă chiar de luni, de la ora 12.00 când apar bani mulți în calea lor
Capital.ro
Noua regulă din Codul Rutier. Ce trebuie să facă șoferii după ce sunt testați de poliție
Playtech.ro
ȘOC! Familia Ciolacu, nași de cununie pentru Anda Adam. Rochia nașei a atras TOATE privirile
DailyBusiness
Ghid admitere liceu 2024. Cum se calculează media de repartizare
Adevarul
Cum arăta cu adevărat voievodul Ștefan cel Mare. Potretele cunoscute nu au nicio legătură cu realitatea istorică
Spynews
Bianca Drăgușanu povestește cum ar fi fost înșelată de Gabi Bădălău! Ar fi vrut să cucerească o cunoștință de-a ei: ”A încercat să o cumpere cu o pereche de adidași și 2.000 euro” / VIDEO
Spynews
Victor Vrînceanu nu ar fi lăsat să se implice în creșterea fiicei sale, Victoria-Venice. Andreea Antonescu i-a deschis două procese fostului iubit: „Face fără acordul meu” / VIDEO
Evz.ro
Cel mai spectaculos tunel feroviar din România. Nici în filme nu ați văzut așa ceva
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
wowbiz.ro
Andreea Bălan, veste de ultim moment despre relația cu Victor Cornea, când toți credeau că se căsătoresc
Cancan.ro
Scandal de proporții! Și-a desfigurat iubita lui “E diavol și bolnav psihic!” + “I-am făcut plângere penală”
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
EXCLUSIV: Imagini cu Alexandra în rochie de mireasă. Părinții au decis să o înmormânteze în rochie albă pe fata care a fost ucisă cu sălbăticie de propriul iubit
Capital.ro
Românii își primesc BANII ÎNAPOI. Se aplică și după 3 iulie. Decizia statului, definitivă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
stirilekanald.ro
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
substantial.ro
Scrisoarea lui Albert Einstein către Franklin D. Roosevelt, scoasă la licitație pentru 4 milioane de dolari
MediaFlux
BLOCAJ privind RECALCULAREA PENSIILOR! LOVITURĂ pentru ROMÂNI
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?