Înscrierile pentru sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat se fac în perioada 15 – 22 iulie 2024. Absolvențiide liceu vor susține doar probele la care nu au luat nota 5. De exemplu, dacă în vară ai luat nota 7 la Limba Română, nota 6 la Matematică și nota 4 la fizică, în sesiunea care urmează vei da examen doar la Fizică.
În toamnă se pot înscrie toți absolvenții de liceu care nu au luat Bacalaureatul în iulie 2024 sau care nu au promovat în anii trecuți. Se pot înscrie și persoane care au absolvit 12 clase, dar nu au susținut niciodată examenul maturității. Nu există limită de vârstă și nu contează nici măcar anul în care ai terminat liceul.
Citește și Admitere facultate 2024. Care este cea mai căutată specializare. Sunt 25 de candidați pe un loc
Cine nu a luat examenul de Bacalaureat în anii trecuți pot să se înscrie an de an, atât în sesiunea de vară, cât și în cea din toamnă, dacă nu iau de prima dată. Prin urmare, legea nu prevede doar un anumit număr de înscrieri, dincolo de care nu mai ai dreptul să susții probele. Bacul poate fi dat an de an până îl iei. De exemplu, dacă ai picat anul trecut, poți reveni anul acesta mai bine pregătit. Iar dacă nici acum nu obții notă de trecere, revii la anul.
Absolvenții de liceu care dau examenul maturității pentru prima dată beneficiază de gratuitate. E vorba de cei care dau probele în cele două sesiuni care se organizează, vară și toamnă. Dacă vii, spre exemplu, pentru a treia sau a patra oară, e necesar să plătești o taxă de înscriere.
Înscrierea la Bacalaureat s-a scumpit pentru cei care dau examenul a treia oară, a transmis Ministerul Educației. Așadar, candidații vor achita anul acesta 464 lei pentru toate probele, adică aproape 100 de euro.
Ca să ia examenul maturității, absolvenții de liceu trebuie să obțină cel puțin nota 5 la fiecare probă scrisă, iar media totală să fie minimum 6.