De câți ani are nevoie România pentru a reduce deficitul bugetar. Anunțul făcut de Marcel Boloș: „Este un subiect sensibil în ţara noastră”

Marcel Boloș a remarcat că implementarea unui plan de tăieri bugetare echivalente cu 0,5% din PIB pe an, conform noilor reguli fiscale ale UE, este extrem de dificilă. Acesta este de părere că va fi nevoie de aproximativ șapte ani pentru a ajunge la ținta impusă de Uniune.
Alina Costache
20 feb. 2024, 14:33
De câți ani are nevoie România pentru a reduce deficitul bugetar. Anunțul făcut de Marcel Boloș: „Este un subiect sensibil în ţara noastră”
De câți ani are nevoie România pentru a reduce deficitul bugetar. Anunțul făcut de Marcel Boloș: „Este un subiect sensibil în ţara noastră”

Potrivit ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, România ar putea avea nevoie de un interval de șapte ani pentru a ajunge la ținta impusă de Uniunea Europeană în ceea ce privește reducerea deficitului bugetar, conform unei declarații făcute pentru Bloomberg. El a mai subliniat că guvernul se confruntă cu o opoziție din partea opiniei publice în ceea ce privește reducerea cheltuielilor, mai ales în contextul unui an electoral.

Citește și: Marcel Ciolacu, despre discuțiile dintre PSD și PNL privind comasarea: „Este incorect, nu este o negociere pe funcții”. Când va fi anunțat calendarul alegerilor

Marcel Boloș a remarcat că implementarea unui plan de tăieri bugetare echivalente cu 0,5% din PIB pe an, conform noilor reguli fiscale ale UE, este extrem de dificilă. Este probabil ca România să necesite întregul interval de șapte ani prevăzut de cadrul fiscal pentru a reduce deficitul bugetar la 3% din PIB, plecând de la proiecția de 5% din PIB pentru acest an, o rată de reducere mai încetinită decât s-a anticipat inițial.

„Pur şi simplu nu ştiu dacă o ajustare mai importantă este posibilă pentru noi. Este un an electoral, iar reducerile de cheltuieli sunt un subiect sensibil în ţara noastră”, a spus Marcel Boloş într-un interviu pentru Bloomberg, potrivit Agerpres.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a aprobat două creșteri de pensii pentru acest an, precum și majorări salariale pentru profesori și este posibil să se confrunte cu presiuni pentru a crește salariile și în rândul personalului din domeniul sănătății și al poliției, conform datelor prezentate de Bloomberg. Cu toate acestea, Marcel Boloș afirmă că veniturile din taxe vor fi sporite în acest an datorită măsurilor de combatere a evaziunii fiscale și îmbunătățirii colectării veniturilor prin implementarea tehnologiei digitale.

Totuși, această perspectivă bugetară pe șapte ani depinde de evaluarea pe care o vor face agențiile de rating asupra sustenabilității cheltuielilor electorale și de posibilele amânări în cazul retrogradărilor. Deși UE a introdus o anumită flexibilitate în ceea ce privește regulile fiscale, agențiile de rating s-ar putea să nu fie la fel de îngăduitoare dacă planurile de cheltuieli sunt anunțate fără o imagine clară asupra veniturilor, a subliniat Boloș.

România, care se confruntă cu o procedură de deficit excesiv încă dinaintea pandemiei, deține cel mai scăzut rating din categoria „investment grade” (recomandat pentru investiții) cu perspectivă stabilă din partea tuturor celor trei principale agenții de rating. Fitch Ratings urmează să revizuiască ratingul României chiar săptămâna viitoare.

„Am vorbit cu agenţiile de rating care ne-au avertizat cu privire la majorările de cheltuieli publice în contextul mai larg al unui an electoral. Le-am îndemnat să ia în calcul punctele tari ale României în comparaţie cu ţările care beneficiază de un rating similar, precum nivelul ridicat al investiţiilor şi datoria publică scăzută”, a precizat ministrul Finanţelor.

Deficit bugetar de 5,7% din PIB Anul trecut, România nu a reuşit să ţină sub control deficitul public, care a ajuns la 5,7% din PIB faţă de ţinta iniţială de 4,4% din PIB, în pofida faptului că guvernul de la Bucureşti a aprobat mai multe pachete de reduceri de cheltuieli. Asta în condiţiile în care veniturile din taxe ale României, care reprezintă 27% din PIB, se numără printre cele mai mici din UE, mai scrie Bloomberg. România a obţinut o mai mare flexibilitate fiscală din partea UE, din cauza nevoilor de majorare a cheltuielilor cu apărarea, asistenţa refugiaţilor, sprijinul fermierilor şi rutele de export de cereale care au legătură cu invazia rusească. Cu toate acestea, deficitul bugetar a pus România şi mai departe de ambiţia sa de a adera la zona euro în anii următori, spune Marcel Boloş.

„Atâta timp cât nu intrăm pe o traiectorie clară de consolidare fiscală, aderarea la zona euro rămâne doar un obiectiv pe termen lung”, a mai spus ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Citește și: Comasarea alegerilor, cerută de primarii celor două formațiuni politice de la putere

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Rețeta de post pe care Arsenie Boca o adora. Era, de fapt, mâncarea preferată a duhovnicului
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Harry și Meghan, pe drumuri diferite. Nu se mai ascund. Artificii la Casa Regală
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Donald Trump poate solicita respingerea cauzei penale privind plățile confidențiale
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni