Consiliul Economic şi Social cere ca salariu minim pe economie să se majoreze la cel puţin 3.750 lei net. Creşterea salariului minim ar putea ajuta, dar economiştii spun că o astfel de măsură este un cuţit cu două tăişuri, întrucât ar putea duce la creşterea inflaţiei, ratei şomajului şi a muncii la negru.
Din suma de 8.659 de lei necesară unei familii cu doi copii, peste 20% este cheltuită pe mâncare, iar cei mai puțini bani sunt alocați sănătăţii.
Calculele au fost făcute pe baza indicilor de prețuri de la Institutul Naţional de Statistică şi raportate la anul 2022, potrivit Știrile TVR. Multe familii spun însă că aceşti bani ajung doar pentru un trai la limită.
Comisia Europeană a adoptat o directivă legată de creşterea salariului minim, care trebuie pusă în aplicare inclusiv de România, până în 2024. Potrivit directivei, venitul trebuie să asigure un trai decent şi să fie în concordanță cu rata inflației.
Consiliul Economic şi Social cere Guvernului ca salariul minim în România să fie de cel puţin 3.750 lei net, adică dublu faţă de cât este acum.
”România a rămas mult în urma ţărilor din Uniunea Europeană. Traiul decent trebuie să permită unei familii o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă, să îşi poată procura haine şi încălţăminte noi, să-şi poată plăti fără dificultăţi facturile, să poată oferi copiilor condiţii bune pentru dezvoltarea cognitivă, emoţională”, a declarat Gabriel Rodrigo Maxim, preşedinte Consiliul Economic şi Social.
Cardul de energie 2023. Un nou model şi noi probleme, românii riscă amenzi de 6000 de lei
Economiştii spun însă că țara noastră nu poate susţine o creştere atât de mare pentru salariu minim pe economie.
”Dacă s-ar stabili un salariu minim la nivel ridicat, aşa cum este în partea de Vest a Europei, fără îndoială că multe din afacerile din România ar intra în faliment. Trebuie să vedem această măsură ca o tendinţă şi nu ca o necesitate imediată”, a explicat consultantul fiscal Emilian Duca.
Salariu minim european, din 2024 şi în România. Câţi bani vor câştiga în plus milioane de români
Consiliul Economic Social (CES) recomandă Guvernului să înceapă discuţiile şi să negocieze cu partenerii sociali implementarea directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.
Conform sursei citate, la stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2022, prin Hotărârea Guvernului 1.071/2021, la valoarea de 2.550 lei, s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considerare: rata inflaţiei de 5% prognozată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, 2,1% creşterea reală a productivităţii muncii pe persoană pentru anul 2020 conform datelor Eurostat, creşterea câştigului mediu brut, o parte din creşterea economică prognozată 2021/2020.