De ce a ales Marcel Ciolacu să facă Dreptul și cum a făcut facultatea în timp ce muncea în paralel: „Am şi diploma de licenţă de la facultate, am luat media 9”

În cei 4 ani de facultate, Marcel Ciolacu a studiat drept civil, drept penal, drept comercial, dreptul transporturilor, drept administrativ, dar și medicină legală.
Filip Stan
14 sept. 2024, 08:45
De ce a ales Marcel Ciolacu să facă Dreptul și cum a făcut facultatea în timp ce muncea în paralel:

Precampania electorală a început cu o paradă a diplomelor de studii. Marcel Ciolacu a deschis balul, până s-au aflat notele de la Bac şi de la facultate ale premierului, apoi a apărut surpriza Elena Lasconi, care s-a făcut de râs nu atât prin notele mediocre de la „fabrica ecologică de diplome” din Deva, ci mai ales prin faptul că a minţit prin omisiune asupra înaltelor calificări care o recomandă la cea mai înaltă funcţie în stat. Defilarea pe podium a continuat cu Ciucă „al nostru”, care a fost mai rezervat cu dezvăluirile, mai ales că vocabularul îi joacă feste, în timp ce George Simion era cu studiile la zi, publicate anticipat.

Studiile lui Marcel Ciolacu au intrat în atenția publică după ce în spațiul media au apărut mai multe informații despre momentul în care acesta var fi susținut examenul de Bacalaureat. A lămurit această discuție chiar premierul, după ce a anunțat public că a obținut nota 7,03. De asemenea, Ciolacu a mărturisit că a obținut media 9 pentru studiile universitare de licență, iar masterul cu 8,33.

Marcel Ciolacu a finalizat liceul când România se afla încă sub comunism, în anul 1986. După examenul de bacalaureat și stagiul militar obligatoriu, actualul Premier a dorit să se înscrie la facultate. Însă, date fiind condițiile de înscriere, acesta nu a reușit să fie admis” Când am venit din armată și n-am luat la facultate, tata a fost foarte clar. Băi, du-te la muncă, mă! Eu nu stau cu trântorul în casă. La muncă!”, a povestit Marcel Ciolacu, la România TV.

EXCLUSIV Marcel Ciolacu a dezvăluit care a fost materia care i-a dat cele mai mari bătăi de cap în școală: „Am fost corigent o singură dată în viață”

Perioada comunistă a fost o perioadă dificilă pentru tinerii din mediul rural care doreau să urmeze studii universitare. Situația se schimbă radical odată cu căderea comunismului, în 1990 apare și prima universitatea privată din România: Universitatea Ecologică București.

 

Marcel Ciolacu era deja angajat, avea 24 de ani, dar nu și-a abandonat visul de a ajunge student și de a se înscrie  în 1991 la Facultatea de Drept din cadrul Universității Ecologice din București.

 

”Domnul Ion Marcel Ciolacu a fost student la învățământ cu frecvență”, se arată într-un răspuns al Universității Ecologice București către G4Media.ro.

 

”În paralel cu munca prestată ca angajat, în 1991, când avem 24 de ani, am început cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității Ecologice, ceea ce mi-a permis ca mai târziu, în 2004, să devin consilier juridic. Am muncit și toată perioada facultății. O perioadă la o firmă privată. Apoi am lucrat la propria-mi firmă”, spunea Marcel Ciolacu.

Chiar dacă muncea în paralel, Marcel Ciolacu susține că nu obișnuia să chiulească de la cursuri: ”Da, mergeam la școală. La 24 de ani ești mai conștient de faptul că te-ai dus acolo să inveți, nu să chiulești”.

Licențiat în dreptul transporturilor și examen promovat cu media 9

În cei 4 ani de facultate, Marcel Ciolacu a studiat drept civil, drept penal, drept comercial, dreptul transporturilor, drept administrativ, dar și medicină legală. În 1995, finalizează Facultatea de Drept, însă nu susține și lucrarea de licență.

”În 1995 am terminat cursurile universitare, dar, pentru că facultatea nu era încă acreditată, am amânat licența. Știți cum e cât întrerupi școala, te iei cu munca, vrei să faci și aia și ailaltă. În plus, s-a născut si Filip…”, povestește Ciolacu.

Citește și: EXCLUSIV Planul lui Marcel Ciolacu după alegerile prezidențiale: „O să mă duc într-o covrigărie și o să stau două-trei zile să învăț să fac covrigi”

Universitatea Ecologică București susține că Marcel Ciolacu ”a susținut și promovat examenul de licență în 2004. Examenul a fost susținut în cadrul UEB.”, potrivit celor de la G4media.ro. Adică 9 ani mai târziu.

”În februarie 2004, am dat examenul de licență și l-am luat. Învățasem mult tot anul precedent. Trecuse ceva vreme și practic a trebuit să trec prin tot”, completează Marcel Ciolacu.

Erau primii ani în care Universitatea Ecologică organiza sesiuni de licență după ce, cu un an înainte, fusese acreditată de Ministerul Educației și primise acest drept. Până atunci, examenul de licență pentru absolvenții Universității se susținea la o universitate de stat.

”Am şi diploma de licenţă de la facultate, unde am susţinut examenul şi am luat media 9”, a spus Marcel Ciolacu, într-un video postat pe social media.

Lucrearea de licență a fost în Dreptul Transporturilor, despre care Marcel Ciolacu spune că ”mi-a plăcut mult această materie! De aici mi se trage cred și obsesia cu dezvoltarea, cu construcția de autostrăzi și modernizarea căilor ferate. Eram la început atunci cu legislația în acest domeniu. Iar ea s-a schimbat enorm după aderarea României la UE”.

 

După ce a fost licențiat în drept, Ciolacu a lucrat în domeniu, pe funcția de consilier juridic, până în 2007, după care a ocupat funcția de director executiv la Urbis Serv S.R.L, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Camerei deputaților.

 

Totodată, premierul Ciolacu a urmat și cursuri postuniversitare, finalizând în 2012 și un master în Managementul sectorului public, la SNSPA.

 

”Am și masterul, 8,66. Vă dați seama că am căutat tot. Am luat toată cutia, cu tot”, a declarat Ciolacu, la România TV.

 

Marcel Ciolacu, despre omul cu cea mai mare influență asupra sa: ”Un oltean simplu, cu principii”

Liderul social democrat a fost în general discret cu privire la viața sa de familie. Recent, a vorbit pentru mai multe publicații despre părinții săi, cei despre care spune că sunt persoanele care l-au influențat cel mai mult în viață.

Marcel Ciolacu a vorbit despre tristețea cauzată de pierderea părinților, ambii victime ale unei boli necruțătoare, dar a amintit în mai multe ocazii despre cum l-a ajutat să se formeze ca om educația primită de la mama și tatăl său.

Tatăl candidatului PSD la prezidențiale a fost pilot militar de carieră, fiind nevoit să locuiască mai mult la unitate decât acasă. Premierul a dezvăluit că el și părintele său s-au cunoscut mai bine abia când premierul avea 30 de ani, perioadă în care a petrecut mai multă vreme alături de tatăl său.

Oltean la origini, tatăl lui Marcel Ciolacu a cunoscut-o pe mama premierului, originară din Tecuci, și s-au stabilit la Buzău. Primul-ministru a dezvăluit faptul că pilotul militar era singurul care aducea venituri în casă și era nevoit să petreacă mai mul timp la unitate și foarte puțin acasă. Acasă, de creșterea și educarea celor trei băieți s-a ocupat mama sa.

”Tata a fost pilot. Era foarte mult timp plecat pe aerodrom. Acolo și noi, copiii, ne-am petrecut toate vacanțele de vară.

Era un oltean simplu, cu principii. De la el  am învățat ce înseamnă să lucrezi în echipă, să te lupți pentru valorile în care crezi, pentru ideile tale, să ai curajul să iei decizii, să fii responsabil.

Tot el m-a învățat, cred că pe toți trei ne-a învățat asta, ce înseamnă disciplina și cât de importantă e respectarea regulilor și să nu acționezi haotic, ci după un plan bine gândit înainte”, povestea Marcel Ciolacu într-un interviu.

Relația cu părintele său s-a schimbat major după ce premierul a trecut de vârsta de 30 de ani, a povestit liderul PSD la Congresul PSD, când i-a adus un omagiu emoționant și mamei sale.

”Tata m-a învățat ce înseamnă munca, respectul și iubirea față de țară. Dar și cât de important este să te lupți pentru lucrurile în care crezi, pentru ideile tale. Să ai curajul să iei decizii și să fii responsabil.

Țin minte și acum, aveam vreo 9 ani, când mi-a spus că trebuie să fii întotdeauna corect… față de tine și față de cei din jur. De la mama am învățat ce înseamnă echilibrul și cumpătarea.

Tot dânsei îi datorez cei 7 ani de acasă. Să nu minți, să îi respecți pe ceilalți, să fii echilibrat și să nu aluneci dintr-o extremă în alta. Extremele nu sunt bune!”, le-a spus Marcel Ciolacu colegilor și susținătorilor săi aflați în sală.

Spynews
Ciclonul Boris a făcut ravagii în România! Două persoane au murit în Galați și alți zeci de oameni au nevoie de ajutor. Imagini îngrozitoare | FOTO
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Șoseaua spectaculoasă din România, construită la ordinul lui Nicolae Ceaușescu. A fost una dintre cele mai mari realizări din “epoca de aur”. Drumul a rămas unul dintre cele mai tari din lume și astăzi
Capital.ro
Intră banii pe carduri. Ajutor de 1.200 de lei pentru români. Cine va beneficia
Playtech.ro
Imagini BOMBĂ cu Simona Halep. S-a afișat public cu noul iubit? Nu se mai ascunde
DailyBusiness
S-a aflat acum! Motivul pentru care unii pensionari au primit pensii mai mici decât ar fi trebuit
Adevarul
Ororile dictaturii mareșalului Antonescu. Ce a însemnat „curățirea terenului” și cum au fost măcelăriți 380.000 de oameni
Spynews
Ce nu ai voie să faci în China dacă ești însărcinată. Nicio femeie nu se abate de la aceste reguli
Spynews
Mădălina de la Insula Iubirii, declarații exclusive și tranșante despre despărțirea de Dani! Îl acuză că minte atunci când vorbește despre ea
Evz.ro
Nicolae Ceaușescu a stabilit un record mondial imposibil de bătut, dar a trișat. De unde a „importat” metoda
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Cristina ICH i-a spart casa celei mai bune prietene: I-a furat soțul milionar! Ce a făcut nevasta înșelată 😲
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
Cine sunt femeile implicate în accidentul în care a murit Andrei Piedemonte, pilotul de curse. Acestea se luptă între viață și moarte
Capital.ro
Se SCHIMBĂ buletinele. Statul român dă termen 15 zile. Lege valabilă pentru absolut toți
StirileBZI
Poți avea un salariu de 5.000 de lei pe lună, chiar și fără studii superioare! Unde poți găsi aceste locuri de muncă
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Postul Nașterii Domnului începe pe 14 noiembrie
MediaFlux
URGIE în ROMÂNIA! Mai mulți MORȚI din cauza CICLONULUI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...