De ce a ales Marcel Ciolacu să facă Dreptul și cum a făcut facultatea în timp ce muncea în paralel: „Am şi diploma de licenţă de la facultate, am luat media 9”

În cei 4 ani de facultate, Marcel Ciolacu a studiat drept civil, drept penal, drept comercial, dreptul transporturilor, drept administrativ, dar și medicină legală.
Filip Stan
14 sept. 2024, 08:45
De ce a ales Marcel Ciolacu să facă Dreptul și cum a făcut facultatea în timp ce muncea în paralel:

Precampania electorală a început cu o paradă a diplomelor de studii. Marcel Ciolacu a deschis balul, până s-au aflat notele de la Bac şi de la facultate ale premierului, apoi a apărut surpriza Elena Lasconi, care s-a făcut de râs nu atât prin notele mediocre de la „fabrica ecologică de diplome” din Deva, ci mai ales prin faptul că a minţit prin omisiune asupra înaltelor calificări care o recomandă la cea mai înaltă funcţie în stat. Defilarea pe podium a continuat cu Ciucă „al nostru”, care a fost mai rezervat cu dezvăluirile, mai ales că vocabularul îi joacă feste, în timp ce George Simion era cu studiile la zi, publicate anticipat.

Studiile lui Marcel Ciolacu au intrat în atenția publică după ce în spațiul media au apărut mai multe informații despre momentul în care acesta var fi susținut examenul de Bacalaureat. A lămurit această discuție chiar premierul, după ce a anunțat public că a obținut nota 7,03. De asemenea, Ciolacu a mărturisit că a obținut media 9 pentru studiile universitare de licență, iar masterul cu 8,33.

Marcel Ciolacu a finalizat liceul când România se afla încă sub comunism, în anul 1986. După examenul de bacalaureat și stagiul militar obligatoriu, actualul Premier a dorit să se înscrie la facultate. Însă, date fiind condițiile de înscriere, acesta nu a reușit să fie admis” Când am venit din armată și n-am luat la facultate, tata a fost foarte clar. Băi, du-te la muncă, mă! Eu nu stau cu trântorul în casă. La muncă!”, a povestit Marcel Ciolacu, la România TV.

EXCLUSIV Marcel Ciolacu a dezvăluit care a fost materia care i-a dat cele mai mari bătăi de cap în școală: „Am fost corigent o singură dată în viață”

Perioada comunistă a fost o perioadă dificilă pentru tinerii din mediul rural care doreau să urmeze studii universitare. Situația se schimbă radical odată cu căderea comunismului, în 1990 apare și prima universitatea privată din România: Universitatea Ecologică București.

 

Marcel Ciolacu era deja angajat, avea 24 de ani, dar nu și-a abandonat visul de a ajunge student și de a se înscrie  în 1991 la Facultatea de Drept din cadrul Universității Ecologice din București.

 

”Domnul Ion Marcel Ciolacu a fost student la învățământ cu frecvență”, se arată într-un răspuns al Universității Ecologice București către G4Media.ro.

 

”În paralel cu munca prestată ca angajat, în 1991, când avem 24 de ani, am început cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității Ecologice, ceea ce mi-a permis ca mai târziu, în 2004, să devin consilier juridic. Am muncit și toată perioada facultății. O perioadă la o firmă privată. Apoi am lucrat la propria-mi firmă”, spunea Marcel Ciolacu.

Chiar dacă muncea în paralel, Marcel Ciolacu susține că nu obișnuia să chiulească de la cursuri: ”Da, mergeam la școală. La 24 de ani ești mai conștient de faptul că te-ai dus acolo să inveți, nu să chiulești”.

Licențiat în dreptul transporturilor și examen promovat cu media 9

În cei 4 ani de facultate, Marcel Ciolacu a studiat drept civil, drept penal, drept comercial, dreptul transporturilor, drept administrativ, dar și medicină legală. În 1995, finalizează Facultatea de Drept, însă nu susține și lucrarea de licență.

”În 1995 am terminat cursurile universitare, dar, pentru că facultatea nu era încă acreditată, am amânat licența. Știți cum e cât întrerupi școala, te iei cu munca, vrei să faci și aia și ailaltă. În plus, s-a născut si Filip…”, povestește Ciolacu.

Citește și: EXCLUSIV Planul lui Marcel Ciolacu după alegerile prezidențiale: „O să mă duc într-o covrigărie și o să stau două-trei zile să învăț să fac covrigi”

Universitatea Ecologică București susține că Marcel Ciolacu ”a susținut și promovat examenul de licență în 2004. Examenul a fost susținut în cadrul UEB.”, potrivit celor de la G4media.ro. Adică 9 ani mai târziu.

”În februarie 2004, am dat examenul de licență și l-am luat. Învățasem mult tot anul precedent. Trecuse ceva vreme și practic a trebuit să trec prin tot”, completează Marcel Ciolacu.

Erau primii ani în care Universitatea Ecologică organiza sesiuni de licență după ce, cu un an înainte, fusese acreditată de Ministerul Educației și primise acest drept. Până atunci, examenul de licență pentru absolvenții Universității se susținea la o universitate de stat.

”Am şi diploma de licenţă de la facultate, unde am susţinut examenul şi am luat media 9”, a spus Marcel Ciolacu, într-un video postat pe social media.

Lucrearea de licență a fost în Dreptul Transporturilor, despre care Marcel Ciolacu spune că ”mi-a plăcut mult această materie! De aici mi se trage cred și obsesia cu dezvoltarea, cu construcția de autostrăzi și modernizarea căilor ferate. Eram la început atunci cu legislația în acest domeniu. Iar ea s-a schimbat enorm după aderarea României la UE”.

 

După ce a fost licențiat în drept, Ciolacu a lucrat în domeniu, pe funcția de consilier juridic, până în 2007, după care a ocupat funcția de director executiv la Urbis Serv S.R.L, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Camerei deputaților.

 

Totodată, premierul Ciolacu a urmat și cursuri postuniversitare, finalizând în 2012 și un master în Managementul sectorului public, la SNSPA.

 

”Am și masterul, 8,66. Vă dați seama că am căutat tot. Am luat toată cutia, cu tot”, a declarat Ciolacu, la România TV.

 

Marcel Ciolacu, despre omul cu cea mai mare influență asupra sa: ”Un oltean simplu, cu principii”

Liderul social democrat a fost în general discret cu privire la viața sa de familie. Recent, a vorbit pentru mai multe publicații despre părinții săi, cei despre care spune că sunt persoanele care l-au influențat cel mai mult în viață.

Marcel Ciolacu a vorbit despre tristețea cauzată de pierderea părinților, ambii victime ale unei boli necruțătoare, dar a amintit în mai multe ocazii despre cum l-a ajutat să se formeze ca om educația primită de la mama și tatăl său.

Tatăl candidatului PSD la prezidențiale a fost pilot militar de carieră, fiind nevoit să locuiască mai mult la unitate decât acasă. Premierul a dezvăluit că el și părintele său s-au cunoscut mai bine abia când premierul avea 30 de ani, perioadă în care a petrecut mai multă vreme alături de tatăl său.

Oltean la origini, tatăl lui Marcel Ciolacu a cunoscut-o pe mama premierului, originară din Tecuci, și s-au stabilit la Buzău. Primul-ministru a dezvăluit faptul că pilotul militar era singurul care aducea venituri în casă și era nevoit să petreacă mai mul timp la unitate și foarte puțin acasă. Acasă, de creșterea și educarea celor trei băieți s-a ocupat mama sa.

”Tata a fost pilot. Era foarte mult timp plecat pe aerodrom. Acolo și noi, copiii, ne-am petrecut toate vacanțele de vară.

Era un oltean simplu, cu principii. De la el  am învățat ce înseamnă să lucrezi în echipă, să te lupți pentru valorile în care crezi, pentru ideile tale, să ai curajul să iei decizii, să fii responsabil.

Tot el m-a învățat, cred că pe toți trei ne-a învățat asta, ce înseamnă disciplina și cât de importantă e respectarea regulilor și să nu acționezi haotic, ci după un plan bine gândit înainte”, povestea Marcel Ciolacu într-un interviu.

Relația cu părintele său s-a schimbat major după ce premierul a trecut de vârsta de 30 de ani, a povestit liderul PSD la Congresul PSD, când i-a adus un omagiu emoționant și mamei sale.

”Tata m-a învățat ce înseamnă munca, respectul și iubirea față de țară. Dar și cât de important este să te lupți pentru lucrurile în care crezi, pentru ideile tale. Să ai curajul să iei decizii și să fii responsabil.

Țin minte și acum, aveam vreo 9 ani, când mi-a spus că trebuie să fii întotdeauna corect… față de tine și față de cei din jur. De la mama am învățat ce înseamnă echilibrul și cumpătarea.

Tot dânsei îi datorez cei 7 ani de acasă. Să nu minți, să îi respecți pe ceilalți, să fii echilibrat și să nu aluneci dintr-o extremă în alta. Extremele nu sunt bune!”, le-a spus Marcel Ciolacu colegilor și susținătorilor săi aflați în sală.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
Regulă nouă la bloc 2025. Interzis pentru românii care stau la bloc. Amendă de 6.000 de lei pentru vecini
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Ce se ascunde în spatele propunerii lui Nicușor Dan de a negocia cu Antonescu și Lasconi o ieșire din cursa pentru Cotroceni
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Zodiacul iubirii pentru aprilie. Plăceri senzuale și ispite noi. Nu toate semnele vor rezista tentațiilor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Usher, vrăjit de o româncă! Cine e Roberta Maria, bomba sexy care a petrecut pe Arena O2, din Londra, cu artistul internațional
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunțul serii despre Ion Iliescu. Ce se va întâmpla cu fostul președinte al României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a rămas Vladimir Putin fără vodca lui preferată: povestea unei bătălii legale orchestrate la București