De ce a ars cea mai mare fabrică de condimente din Europa, situată în Alba Iulia

Incendiul care a mistuit, în 2 februarie, cea mai mare fabrică de condimente din România, situată în Alba Iulia, a izbucnit în spaţiul de depozitare a materiilor prime, prin producerea unui scurtcircuit la instalaţia electrică ce alimenta un electrostivuitor de la o staţie de încărcare a bateriilor de acumulatori.
Iulian Tudor
08 mart. 2019, 11:12
De ce a ars cea mai mare fabrică de condimente din Europa, situată în Alba Iulia

Cauza probabilă a celui mai mare incendiu produs în Alba în ultimele decenii a fost prezentată, vineri, într-o declaraţie de presă de către şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, colonel Adrian Guia, la o zi după ce rezultatul anchetei a fost transmis operatorului economic, scrie agerpres.ro.

Potrivit acestuia, concluzia „unanimă” a specialiştilor a fost că zona de iniţiere a incendiului s-a aflat în spaţiul de depozitare a materiilor prime.

„Comisia stabilită a desfăşurat activităţi de documentare, activităţi de cercetare minuţioasă la faţa locului, activităţi de culegere a datelor şi informaţiilor şi a emis trei ipoteze privind cauza probabilă, acestea fiind acţiunea intenţionată, efectul termic şi o cauză de natură electrică. Nefiind probe relevante pentru primele două, le-am eliminat din start. Cauza cea mai probabilă a fost cauză de natură electrică”, a afirmat şeful ISU Alba.

Citeşte şi Incendiu urmat de explozie la Alba Iulia. Cea mai mare fabrică de condimente din sud-estul Europei s-a făcut scrum FOTO VIDEO

Potrivit colonelului Adrian Guia, toţi consumatorii electrici din zona depozitului de materii prime, unde erau instalaţii electrice atât monofazice, cât şi trifazice, au fost „analizaţi în mod minuţios”, atenţia comisiei fiind atrasă de „o staţie de încărcare a bateriilor de acumulatori”, ale cărei cabluri erau postate la nivelul caroseriei unui electrostivuitor.

„Locul în care s-a produs scurtcircuitul a fost vizibil datorită efectelor specifice, efectelor de perlare. Acest scurtcircuit a generat ulterior arc electric, iar în literatura de specialitate se pomeneşte faptul că la producerea arcului electric sunt dezvoltate temperaturi foarte mari, de ordinul miilor de grade, între 3.000 şi 5.000 de grade Celsius. Astfel, incendiul a fost iniţiat prin arderea izolaţiei cablurilor electrice, a fost propagat mai departe la instalaţia de forţă a instalaţiilor electrice, iar prin picurarea materialului incandescent au fost aprinse, ulterior, toate materialele combustibile din interiorul spaţiului de depozitare – masa vegetală, cartoane, lemne”, a explicat şeful ISU Alba.

El a mai menţionat că toate aceste aspecte au fost aduse la cunoştinţa operatorului economic în cursul zilei de joi.

Acţiunea pentru stingerea incendiului izbucnit în 2 februarie în Alba Iulia la cea mai mare fabrică de condimente din România s-a încheiat după 108 ore de intervenţie continuă a pompierilor militari.

Pe parcursul celor patru zile şi jumătate, la faţa locului au acţionat 26 de ofiţeri, 142 de subofiţeri şi maiştri militari, cu 38 de autospeciale de intervenţie şi 4 motopompe. În prima zi, sâmbătă, au intervenit în sprijin şi pompieri militari din Cluj, Hunedoara şi Sibiu. Dată fiind amploarea incendiului, ei s-au orientat şi spre sursa naturală de apă aflată în imediata apropiere, respectiv râul Ampoi, de unde au fost alimentate, în mod constant şi eficient, cu ajutorul motopompelor, autospecialele de intervenţie.

Au ars hala de producţie şi depozitare, spaţii administrative şi conexe pe o suprafaţă de peste 10.000 de metri pătraţi. Datorită intervenţiei pompierilor, a fost salvată o fabrică situată în imediata apropiere a celei mistuite de flăcări.

Fabrica de condimente alimentare din Alba Iulia era dotată cu 213 detectoare de fum şi temperatură, însă acestea s-au declanşat după ce martorii observaseră flăcările. Senzorii de fum, care erau montaţi pe tavan, s-au declanşat când au simţit prezenţa acestuia. Deşi exista supraveghere video, inclusiv în interiorul fiecărui compartiment, iar imaginile filmate ar fi fost de mare ajutor anchetatorilor, „nu s-a putut recupera acel server”, a spus, la vremea respectivă, colonelul Adrian Guia.

Operatorul economic era autorizat din punct de vedere al securităţii la incendiu din 2011, iar ultimul control periodic a fost efectuat în 14 septembrie 2018, când nu au fost identificate nereguli majore.

„Dispunea de sisteme de detectare-semnalizare cu acoperire integrală. Erau montaţi 213 detectori de fum, temperatură. De asemenea, existau mijloace iniţiale de stingere, stingătoare, dar şi hidranţi, 20 interiori şi 6 exteriori”, a precizat colonelul Guia.

El a amintit că printre primele măsuri luate de pompierii ajunşi la incendiu a fost mutarea a 10 autocamioane amplasate pe rampele de aprovizionare şi care riscau a fi cuprinse de flăcările înalte de zeci de metri.

„Acestea camioane au fost salvate de primii ofiţeri ajunşi, valoarea bunurilor protejate fiind de 650.000 de lei. De asemenea, am reuşit să salvăm bunuri în valoare de 1.450.000 de lei, dar, cu regret, trebuie să spun că au fost bunuri distruse în valoare foarte mare, de aproximativ 37,2 milioane de lei. Sunt date estimative, orientative”, a precizat şeful ISU Alba. Guia a menţionat că valoarea reală va fi stabilită prin ancheta asiguratorului.

DailyBusiness
Șoc la început de an! Uleiul și pâinea se scumpesc cu 10%, urmează carnea și lactatele!
Spynews
Ionela de la Mireasa, sezonul 10, răsfățată de soțul ei, Robert. Cei doi îndrăgostiți vor deveni părinți pentru prima dată anul acesta 
Bzi.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail
Fanatik.ro
ANAF, schimbare așteptată de milioane de români. Sunt vești excelente
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai are scăpare. Șoșoacă aruncă bomba înainte de noile alegeri: A căzut în cea mai mare plasă
Playtech.ro
Se întrerupe curentul în Ilfov și Giurgiu în perioada 8-10 ianuarie. Lista completă a străzilor afectate
DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Adevarul
Ce este metapneumovirusul, boala care a speriat China. Epidemiolog român: „E posibil să fi ajuns și la noi, dar nu știm nimic oficial”
wowbiz.ro
După Covid-19, un nou virus face ravagii! Spitalele sunt pline. Ce simptome prezintă
Spynews
Visezi să mergi în Thailanda și să participi la ceremonia elefanților? O turistă de 22 de ani a murit în timp ce interacționa cu un animal
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! Cod galben de vreme rea în mai multe zone din țară
Evz.ro
Doliu în cinema. S-a sinucis un celebru regizor, la 47 de ani
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
kanald.ro
Data se modifică. Când vor intra pe card pensiile din luna ianuarie 2025. Anunțul făcut de autorități
Cancan.ro
BREAKING! Cunoscutul bărbat de la noi A PARALIZAT! Trece prin momente cumplite: 5000 euro pe zi tratamentul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
România, ZERO șanse. Călin Georgescu va da ordinul de neimaginat. Ne va costa TOTUL
StirileBZI
Cu cât vor crește facturile la curent și gaze în 2025. Ce anunț a făcut Ministerul Energiei
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Imagini copleșitoare cu Gigi Becali, în genunchi, de Bobotează
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale băiatului înjunghiat în fața mănăstirii din Ieud. Daniel avea doar 23 de ani și era frizer
substantial.ro
Sebastian Stan și Annabelle Wallis, moment de emoție la decernarea Globurilor de Aur
MediaFlux
Încă mai poți obține bani la început de an: Statul acordă vouchere, reduceri și avantaje financiare. Iată pașii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cultura muncii în România: între sărbători legale și „cheful de muncă”