De ce a ars cea mai mare fabrică de condimente din Europa, situată în Alba Iulia

Incendiul care a mistuit, în 2 februarie, cea mai mare fabrică de condimente din România, situată în Alba Iulia, a izbucnit în spaţiul de depozitare a materiilor prime, prin producerea unui scurtcircuit la instalaţia electrică ce alimenta un electrostivuitor de la o staţie de încărcare a bateriilor de acumulatori.
Iulian Tudor
08 mart. 2019, 11:12
De ce a ars cea mai mare fabrică de condimente din Europa, situată în Alba Iulia

Cauza probabilă a celui mai mare incendiu produs în Alba în ultimele decenii a fost prezentată, vineri, într-o declaraţie de presă de către şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, colonel Adrian Guia, la o zi după ce rezultatul anchetei a fost transmis operatorului economic, scrie agerpres.ro.

Potrivit acestuia, concluzia „unanimă” a specialiştilor a fost că zona de iniţiere a incendiului s-a aflat în spaţiul de depozitare a materiilor prime.

„Comisia stabilită a desfăşurat activităţi de documentare, activităţi de cercetare minuţioasă la faţa locului, activităţi de culegere a datelor şi informaţiilor şi a emis trei ipoteze privind cauza probabilă, acestea fiind acţiunea intenţionată, efectul termic şi o cauză de natură electrică. Nefiind probe relevante pentru primele două, le-am eliminat din start. Cauza cea mai probabilă a fost cauză de natură electrică”, a afirmat şeful ISU Alba.

Citeşte şi Incendiu urmat de explozie la Alba Iulia. Cea mai mare fabrică de condimente din sud-estul Europei s-a făcut scrum FOTO VIDEO

Potrivit colonelului Adrian Guia, toţi consumatorii electrici din zona depozitului de materii prime, unde erau instalaţii electrice atât monofazice, cât şi trifazice, au fost „analizaţi în mod minuţios”, atenţia comisiei fiind atrasă de „o staţie de încărcare a bateriilor de acumulatori”, ale cărei cabluri erau postate la nivelul caroseriei unui electrostivuitor.

„Locul în care s-a produs scurtcircuitul a fost vizibil datorită efectelor specifice, efectelor de perlare. Acest scurtcircuit a generat ulterior arc electric, iar în literatura de specialitate se pomeneşte faptul că la producerea arcului electric sunt dezvoltate temperaturi foarte mari, de ordinul miilor de grade, între 3.000 şi 5.000 de grade Celsius. Astfel, incendiul a fost iniţiat prin arderea izolaţiei cablurilor electrice, a fost propagat mai departe la instalaţia de forţă a instalaţiilor electrice, iar prin picurarea materialului incandescent au fost aprinse, ulterior, toate materialele combustibile din interiorul spaţiului de depozitare – masa vegetală, cartoane, lemne”, a explicat şeful ISU Alba.

El a mai menţionat că toate aceste aspecte au fost aduse la cunoştinţa operatorului economic în cursul zilei de joi.

Acţiunea pentru stingerea incendiului izbucnit în 2 februarie în Alba Iulia la cea mai mare fabrică de condimente din România s-a încheiat după 108 ore de intervenţie continuă a pompierilor militari.

Pe parcursul celor patru zile şi jumătate, la faţa locului au acţionat 26 de ofiţeri, 142 de subofiţeri şi maiştri militari, cu 38 de autospeciale de intervenţie şi 4 motopompe. În prima zi, sâmbătă, au intervenit în sprijin şi pompieri militari din Cluj, Hunedoara şi Sibiu. Dată fiind amploarea incendiului, ei s-au orientat şi spre sursa naturală de apă aflată în imediata apropiere, respectiv râul Ampoi, de unde au fost alimentate, în mod constant şi eficient, cu ajutorul motopompelor, autospecialele de intervenţie.

Au ars hala de producţie şi depozitare, spaţii administrative şi conexe pe o suprafaţă de peste 10.000 de metri pătraţi. Datorită intervenţiei pompierilor, a fost salvată o fabrică situată în imediata apropiere a celei mistuite de flăcări.

Fabrica de condimente alimentare din Alba Iulia era dotată cu 213 detectoare de fum şi temperatură, însă acestea s-au declanşat după ce martorii observaseră flăcările. Senzorii de fum, care erau montaţi pe tavan, s-au declanşat când au simţit prezenţa acestuia. Deşi exista supraveghere video, inclusiv în interiorul fiecărui compartiment, iar imaginile filmate ar fi fost de mare ajutor anchetatorilor, „nu s-a putut recupera acel server”, a spus, la vremea respectivă, colonelul Adrian Guia.

Operatorul economic era autorizat din punct de vedere al securităţii la incendiu din 2011, iar ultimul control periodic a fost efectuat în 14 septembrie 2018, când nu au fost identificate nereguli majore.

„Dispunea de sisteme de detectare-semnalizare cu acoperire integrală. Erau montaţi 213 detectori de fum, temperatură. De asemenea, existau mijloace iniţiale de stingere, stingătoare, dar şi hidranţi, 20 interiori şi 6 exteriori”, a precizat colonelul Guia.

El a amintit că printre primele măsuri luate de pompierii ajunşi la incendiu a fost mutarea a 10 autocamioane amplasate pe rampele de aprovizionare şi care riscau a fi cuprinse de flăcările înalte de zeci de metri.

„Acestea camioane au fost salvate de primii ofiţeri ajunşi, valoarea bunurilor protejate fiind de 650.000 de lei. De asemenea, am reuşit să salvăm bunuri în valoare de 1.450.000 de lei, dar, cu regret, trebuie să spun că au fost bunuri distruse în valoare foarte mare, de aproximativ 37,2 milioane de lei. Sunt date estimative, orientative”, a precizat şeful ISU Alba. Guia a menţionat că valoarea reală va fi stabilită prin ancheta asiguratorului.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
România a pierdut o mare doamnă a scenei artistice. Toți românii au admirat-o. Nu va mai fi nimeni ca ea
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Amenințarea invizibilă. Noul val de escrocherii care lovește România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Pact secret cu Băsescu și Udrea. Românii sunt în stare de șoc acum: Înțelegere ocultă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Întârzie pensiile în luna mai! Anunțul Casei de Pensii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH