Să ne exprimăm vocal, prin sunete specifice, atunci când resimţim o durere fizică este un instinct natural. Ba mai mult, specialiştii au ajuns la concluzia că este foarte bine să ne manifestăm astfel pentru că acest lucru ne ajută să suportăm mai bine durerea.
Vocalizările ar avea, de fapt, rolul de a ne distrage atenţia de la durere şi de a ne ajuta să o suportăm mai bine. Rezultatele au fost publicate în Journal of Pain, citat de descoperă.ro.
La toate populaţiile globului se întâlnesc aceste manifestări verbale ale durerii, deşi cuvintele prin care se exprimă sunt diferite.
Cercetători din departamentele de psihologie şi neurobiologie ale Universităţii Naţionale din Singapore au supus 56 de voluntari unui test clasic pentru evaluarea rezistenţei la durere: introducerea mâinilor în apă foarte rece. În primul test, participanţilor li s-a dat voie să ţipe „au” când apărea senzaţia de durere, apoi testul a fost repetat fără ca participanţii la studiu să aibă voie să scotă vreun sunet.
Analizând rezultatele s-a constatat că, dacă ţipau de durere, participanţii puteau suporta durerea timp mai îndelungat – 30 de secunde, în medie, cu 5 secunde mai mult decât dacă nu făceau nimic.