S-a născut pe 13 octombrie 1925, într-un orăşel din provincia Lincolnshire, Marea Britanie. Beneficiază de o bursă la Oxford şi se specializează în chimie. Apoi, în drept. De aici lumea i se deschide, lucrează la Camera Comunelor, Ministerul Pensiilor, iar din 1970 devine ministrul Educaţiei şi Ştiinţei. Este remarcată ca bună profesionistă şi abil negociator. În 1975 devine preşedintele Partidului Conservator şi patru ani mai târziu câştigă alegerile generale.
Este prima femeie premier din Europa şi timp de 11 ani cât conduce destinele Marii Britanii se face remarcată ca ”Doamna de Fier”. Programele economice radicale promovate de guvernele pe care le conduce pe parcursul celor trei mandate ajută la redresarea situaţiei economice, dar şi la crearea unor conflicte sociale.
În 1982, ţine piept Argentinei şi reuşeşte să păstreze insulele Maldive sub tutela coroanei britanice. Victoria îi aduce lui Margaret Thatcher titlul de Lady, pentru serviciile pe care le aduce ţării. Doi ani mai târziu scapă cu viaţă dintr-un atentat al IRA.
În ultimii ani de mandat, tensiunile rasiale şi huliganismul cresc în Marea Britanie, iar Margaret Thatcher este din ce în ce mai contestată, chiar şi de proprii colegi de partid. Scăderea popularităţii face ca în noiembrie 1990 să piardă preşedinţia partidului Conservator. Câteva zile mai târziu demisionează din funcţia de prim-ministru. Cariera sa politică însă nu se termină aici.
În 1992, a primit titlul de baronesă şi a dobândit un loc în Camera Lorzilor. Se reprofiliează pe scris şi publică două volume de memorii: ”Anii la Downing Street” şi ”Calea spre Putere” şi unul despre Politica externă : ”Statecraft”.
În Martie 2002, în urma unui preinfarct şi a unor atacuri cerebrale minore, îşi anunţă retragerea din viaţa publică. Cariera sa a umbrit viaţa de familie. Timp de 50 de ani a fost căsătorită cu Denis Thatcher, cu care are doi copii (gemeni) acum în varstă de 52 de ani.
CITEŞTE ŞI Margaret Thatcher şi-a pregătit înmormântarea din timpul vieţii