ÎPS Pimen are 90 de ani, vârstă la care o infecție simptomatică cu coronavirus poate avea consecințe fatale. Generalul Oprea, doctorul militar care asigură conducerea spitalului sucevean, a încercat să facă lumină în situaţia transferului ÎPS Pimen.
El spune că aparţinătorii (colegii ÎPS Pimen – n.red.) şi medicul de sector au insistat ca pacientul să fie transferat la Iași sau la București.
Dr. Oprea adaugă, însă, că au fost şi motive mult mai întemeiate decât insistenţa apropiaţilor, cum ar fi condiţiile minimale pe care le oferă spitalul din Suceava în acest moment: „Nu am colectiv încadrat. Am pornit cu acest spital de la 10% capacitate. Acum suntem undeva la 60%. Nu avem oameni. Nu avem infirmiere, brancardieri. Sunt la rândul lor bolnavi și nu s-au întors încă. Avem 480 de pacienți la o capacitate de o mie de paturi și abia am putut asigura turele. Am avut probleme să asigurăm personalul medical și de Paște. Avem practic personal cât să facem față minimal„.
Medicul spune că au fost transferaţi şi alţi pacienţi din spitalul de la Suceava către alte spitale din ţară, sugerând că nu poate fi vorba despre un tratament preferenţial în cazul ÎPS Pimen. Deciziile de transfer s-au luat, însă, în cazul unor persoane aflate fie în stare foarte gravă, ventilate mecanic, fie cu anumite complicații, dar în afara grupului de risc: „Băiatul de 45 de ani, în același transfer cu episcopul. A mai fost un medic militar anestezist de la Cluj, care a zis că vrea să fie acasă. Și o colegă de aici transferată la Matei Balș„.
Directorul spitalului sucevean spune că înaltul prelat nu era într-o stare chiar bună şi nu au vrut să-şi asume riscul de a-l pierde, ţinând cont de vârsta sa înaintată: „Din ce am înțeles nu era chiar bine, era mediu-sever. Iar noi nu putem în acest moment să asigurăm condiții potrivite pentru tratarea unui pacient de vârsta sa. Nu puteam risca„.
Citeşte şi BOR, anunţ de ultimă oră despre starea arhiepiscopului Pimen: „Vârsta sa îl vulnerabilizează”
Potrivit unei analize realizate desite-ul Dela0.ro, cel puțin 16 români cu vârste peste 75 de ani au decedat în Spitalul Județean Suceava în ultimele trei săptămâni, fără ca, în cazul lor, să se pună problema vreunui transfer. Pe 19 aprilie a murit o persoană de 79 de ani. Pe 15 aprilie, una de 83 de ani. Pe 10 aprilie, una de 87 de ani. Pe 3 aprilie, două persoane de 84 și 85 de ani.
Medicul Mircea Dinu Bordiniuc de la SJU Suceava se întreabă de ce s-a impus transferul episcopului BOR dacă tratamentul e același pentru toți pacienții indiferent de spital și dacă există totuși medici pe secția de terapie intensivă, care se ocupă de cazurile grave. Dr. Bordiniuc este de părere că o astfel de decizie este o formă involuntară de recunoaștere a faptului că la București un pacient primește un tratament mai bun.
Totodată, într-o postare pe Facebook, Bordiniuc se întreabă de ce nu sunt transferați și ceilalți pacienți de la Suceava, dacă transferul episcopului BOR are justificări concrete legate de situația personalului medical.