În declaraţia cu pricina, redată integral de jurnalul.ro, Frunzăverde vorbeşte despre „centralizarea excesivă a resursei financiare”.
Iată declaraţia:
„Alunecarea României spre un stat poliţienesc: centralizarea excesivă a resursei financiare!
Ieri au fost schimbaţi din funcţii secretarul de stat Fătuloiu, Tobă – şeful IGPR-ului, şi Şoric, şeful Inspectoratului Neamţ. Toată lumea a vorbit despre acest lucru. Pe larg, despre trecutul acestor oamenii, despre situaţia din MAI. Tot ieri s-a întâmplat un lucru foarte grav, despre care foarte puţină lume a vorbit: trei militari români din Batalionul „Neagoe Basarab”, caporalii Marin Costea, Constantin Puică şi Viorel Cristinel Antonie şi-au pierdut viaţa în timpul desfăşurării unui exerciţiu tactic cu trageri de luptă în Poligonul Cincu. Alţi 3 militari au fost răniţi. Foarte puţin s-a vorbit despre acest subiect!
În acest context ziua de ieri are două semnificaţii: în primul rând Armata României traversează o perioadă foarte grea. Explicaţia este faptul că în ultimii 20 de ani, cu 3-4 ani excepţie, bugetul alocat armatei a fost insuficient. Armata nu este un decor de operetă în care să apari în uniforme strălucitoare pe 25 octombrie sau 1 decembrie. Armata este una dintre instituţiile fundamentale ale Statului Român. Ea asigură funcţiunea de apărare naţională. Care, e adevărat, costă… ea ne reprezintă în teatrele de operaţiuni şi are merite indubitabile în integrarea euro-atlantică a României.
Am avut dreptate în 2007 când am spus că provocarea reală a Alianţei Nord Atlantice şi a ţărilor democratice, inclusiv pentru România, este Afganistanul şi nu Irakul. Se vede acum acest lucru când NATO îşi reaşează politica militară în Afganistan.
Este important să asiguri un procent generos unui serviciu de informaţii, care trebuie să asculte telefoanele – cât mai multe telefoane – care trebuie să facă faţă ameninţării terorismului. Militarii români sunt puşi în fiecare zi în faţa teroriştilor. Dacă nu vom asigura de acum înainte cel puţin 2,11% din PIB MapN ne vom întâlni cu tot mai multe evenimente tragice, cum a fost cel de la Cincu. Armata va ajunge într-o stare jalnică. Iar 2,11% din PIB este asumarea noastră oficială în parteneriatul Alianţei Nord-Atlantice.
A doua problemă: România riscă să se transforme într-un stat poliţienesc. Nu într-un stat al poliţiei, ci într-un stat poliţienesc în accepţiunea clasică a cuvântului. Principala provocare cu care se confruntă astăzi PDL nu sunt alegerile interne, cu conotaţiile mai mult sau mai puţin ilare în derularea lor, principala problemă a PDL dar şi a opoziţiei – pentru că în democraţie nu poţi guverna fără opoziţie – sunt scoaterea României din haosul administrativ, din vrajba politică, pe care o întâlnim mai ales în Parlament şi din starea de stat poliţienesc – e adevărat, încă în stare incipientă. Pentru că haosul administrativ, vrajba politică şi statul poliţienesc sufocă economic azi România. Acesta este motivul pentru care compatrioţii noştri resimt mult mai acut criza economică în comparaţie cu cetăţenii altor state din UE. Haosul administrativ, vrajba politică şi statul poliţienesc au sărăcit România. Iar PDL, principalul partid din România de astăzi, cel mai important partid din România de astăzi, trebuie să folosească toate pârghiile pe care le are să scoată ţara din această stare. Şi sunt 2 acţiuni ce trebuie imediat întreprinse: începerea unui dialog politic cu opoziţia, care să permită constituirea unui Guvern bazat pe o mai largă majoritate parlamentară şi în acelaşi timp şi în primul rând constituirea unui Buget corect din punct de vedere al alocărilor instituţionale, al bugetării instituţiilor Statului. Dar, în acelaşi timp, a unui Buget descentralizat. Am vorbit foarte mult despre descentralizare, am făcut foarte puţin! Este momentul să o facem acum cu ocazia adoptării Bugetului pe 2011. Bugetul pe 2010 a fost un buget ultra centralist. Şi aceasta este o faţetă ascunsă, o dimensiune foarte puţin sesizabilă a alunecării României spre un stat poliţienesc: centralizarea excesivă a resursei financiare!
Sorin Frunzăverde – 24 noiembrie 2010″
„Voi candida ca membru PNL pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Caraş-Severin, din partea USL. Aşa cum mi s-a propus astăzi, voi deveni vicepreşedinte al PNL. Nu poţi să candidezi pentru funcţia asta fără să fii membru PNL”, a declarat marţi Sorin Frunzăverde pentru Mediafax.
El a arătat că detalii va da miercuri, într-o conferinţă de presă, care va începe la ora 12.00. Întrebat care au fost motivele plecării sale din PDL, Sorin Frunzăverde a spus că motivele pot fi găsite în declaraţia lui 24 noiembrie 2010.