Potrivit surselor citate, iniţial, Năstase a depus o cerere la conducerea Penitenciarului Jilava, în care a anunţat că doreşte să muncească pe durata perioadei de detenţie, mai precis să realizeze „o lucrare ştiinţifică”.
Ulterior, cererea fostului premier a fost aprobată, iar acestuia i s-a pus în vedere că poate lucra între opt şi zece ore pe zi, având obligatoriu două zile libere pe săptămână.
Potrivit aceloraşi surse, lui Năstase i-a luat aproximativ o lună şi jumătate să scrie cartea, timp în care a lucrat efectiv 30 de zile.
„Pentru două zile de muncă, un deţinut câştigă o reducere de pedeapsă de trei zile. Ca urmare, pentru 30 de zile lucrate, un deţinut obţine o reducere de pedeapsă de 45 de zile”, a precizat purtătorulul de cuvânt al ANP, Georgiana Gherman.
Lucrarea ştiinţifică a lui Adrian Năstase s-a materializat printr-o carte, intitulată „România la UE în contextul reglementărilor interne şi europene”, care a fost ulterior publicată de o editură acreditată pe lângă Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior.
Adrian Năstase ar putea fi pus în libertate înainte de termen, după ce Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava a dat aviz pozitiv, constatând că s-a împlinit termenul la care poate fi eliberat.
Avocatul lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, a declarat că, miercuri, Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava a constatat că s-a împlinit termenul de o treime din pedeapsă în care ar putea fi eliberat fostul premier şi a dat aviz favorabil.
El a precizat că membrii Comisiei au luat în calcul pentru avizul favorabil activităţile desfăşurate de Adrian Năstase în penitenciar, precum şi faptul că acesta a publicat trei cărţi.
Cazacu a mai spus că au fost luate în considerare în stabilirea perioadei de executare a pedepsei şi zilele petrecute de Adrian Năstase în Spitalul Floreasca, scăzute din pedeapsă în urma unei decizii a instanţei.
Avocatul a precizat că avizul favorabil pentru eliberarea lui Adrian Năstase din penitenciar va fi analizat de judecător, o decizie a instanţei putând fi dată spre sfârşitul lunii ianuarie.
Cazacu a mai spus că, dacă hotărârea instanţei nu va fi favorabilă, aceasta poate fi atacată cu recurs, ceea ce ar prelungi procedurile cu încă trei zile.
Adrian Năstase este încarcerat din iunie 2012, după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.
În 3 decembrie 2012, avocatul Ion Cazacu declara că Năstase ar mai avea de executat, după calculele apărării, 35 – 36 de zile de închisoare din condamnarea primită în dosarul „Trofeul calităţii” şi ar putea fi eliberat condiţionat până la sfârşitul lunii ianuarie 2013.
În 5 decembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca zile petrecute de fostul premier în Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere, să fie scăzute din condamnare. Instanţa a dispus atunci să fie scăzută perioada din 20 până în 26 iunie 2012.
Pe de altă parte, instanţa supremă va lua în discuţie în 14 ianuarie contestaţia în anulare formulată de avocaţii lui Adrian Năstase în cazul condamnării sale.
În 20 iunie, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.