„Refuzul meu a avut o raţiune solidă, pe care cred că orice persoană matură o înţelege. Pe de o parte, nu am vrut să creez o problemă gratuită noului Guvern în urma campaniei mediatice care a creat şi amplificat motivele halucinante, neserioase, de incompatibilitate la adresa mea, fără nicio bază legală, morală sau profesională. Am obligaţia de a-mi proba integritatea. Numai cu răbdare pot face acest lucru. Timpul este prietenul meu cel bun„, afirmă Vass, într-o postare pe blog.
Consilierul mai susţine că, pe de altă parte, mandatul scurt nu i-ar fi permis să concilieze acţiunea pe termen lung, viziunea sa pentru acest minister, „în care roadele s-ar fi văzut în viitor”, cu ceea ce îi cerea politica, adică acţiuni pe termen scurt.
„Portofoliul economiei este extrem de important. Pentru dezvoltarea economică solidă a unei ţări e nevoie de strategii de competitivtate pe termen mediu şi lung. Am ajuns la maturitatea necesară pentru a-mi da seama că, în aceste 8 luni de mandat, nu aş fi putut să pun în aplicare aceste strategii oricât de multă bunăvoinţă şi profesionalism aş fi avut eu şi echipa mea. Îmi asum o astfel de responsabilitate dacă am garanţia că pot deveni viabile măsurile pe care le susţin pe termen mediu şi lung. Acţiuni pe termen scurt, acţiuni cu impact imagistic nu mă caracterizează”, mai afirmă consilierul.
Vass mai precizează că face parte din „aceeaşi echipă, în al cincilea an” în care lucrează la programul de guvernare al PDL.
„Ca economist care s-a remarcat în timpul celei mai mari crize economico-financiare de dupa al doilea Razboi Mondial, vertijul, turbulenta, nu-mi sunt medii straine, nu ma fac sa-mi pierd capul. Am dat un test politic de maturitate si de profesionalism extrem de dificil. Este simplu sa faci o strategie in conditiile in care economia tarii, a regiunii, a continentului, a lumii merge bine. In schimb, in conditiile pe care le stim cu totii, in care tari sunt declarate falimentare, trebuie o mobilizare extraordinara a priceperii pentru a genera politici care sa duca nu la plutirea economiei nationale, ci la cresterea acesteia”, mai spune vass.
În final, ea a simţit nevoia să facă precizări legate de povestea „watt vs volt”.
„Niciun lider al PDL nu m-a intrebat care este diferenta din watt si volt. Domnul Berceanu este un coleg inteligent si ironic. Insa diferenta dintre watt si volt trebuie sa o cunoasca orice absolvent de liceu. Nu trebuie sa faci o facultate de electrotehnica pentru asta. La fel cum orice politician trebuie sa cunoasca diferenta dintre putere si tensiune pentru a-si construi tovarasiile„, a spus Vass.
Andreea Paul-Vass a fost nominalizată pentru portofoliul Economiei, dar a refuzat să preia postul de ministru, afirmând doar că argumentele sunt în primul rând personale şi că le mulţumeşte colegilor din PDL pentru încrederea acordată.
Potrivit gandul.info, în principiu, liderii PDL nu au avut mari obiecţii în privinţa noilor miniştri, singura problemă fiind în cazul Andreei Paul Vass, propusă de Emil Boc, pentru a-i lua locul lui Ion Ariton. „Ce să caute la Economie când nu ştie care este diferenţa dintre watt şi volt”, ar fi comentat un lider PDL nemulţumit.
A doua zi după refuz, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat că mama consilierului este în conflict de interese, arătând că firma acesteia a primit două contracte în valoare de 21.180 de lei de la Primăria comunei Bobota, judeţul Sălaj, unde aceasta este consilier local.
La începutul lunii februarie, Vass a fost numită în postul de membru al comisiei pentru coordonarea procesului de privatizare a companiei Hidroelectrrica, prin decizie a premierului de atunci, Emil Boc.
În calitate de membru al comisiei guvernamentale de privatizare Hidroelectrica, consilierul premierului va avea acces prioritar, din timp, la mai multe informaţii legate de listarea companiei şi va aproba, alături de ceilalţi membri ai comitetului, atât prospectul final de ofertă publică anterior depunerii acestuia la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, cât şi preţul de ofertă al acţiunilor nou-emise.
Cumnatul Andreei Paul-Vass, Dan Paul, deţine firma de brokeraj Finaco Securities, este preşedinte al Asociaţiei Brokerilor şi membru în Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
La firma Finaco Securities a lucrat ca broker şi Cristian Paul, soţul Andreei Paul-Vass şi fratele lui Dan Paul. Cristian Paul are acţiuni la mai multe companii listate la Bursa de Valori.