O altă explicație pentru declinul produselor de panificație din făină albă ar putea fi interesul din ce în ce mai mare al românilor pentru un stil de viață cât mai echilibrat. De-a lungul timpului, nutriționiștii au avertizat cu privire la pericolul produselor rafinate, ce conțin „calorii goale” și multe glucide. Unii chiar renunță total la pâine.
De asemenea, tendinţa de consum în ultimii ani s-a conturat în jurul pâinii artizanale sau a produselor cu valoare adăugată aşa cum este cazul pâinilor din seminţe sau alte făinuri, nu doar cele albe.
„În ultimii ani se observă o scădere a consumului de pâine per total scade pentru că şi populaţia este în scădere, dar şi puterea de cumpărare este mai mică. Scade consumul pentru că tinerii consumă alte snackuri pe de o parte, iar pe de altă parte sunt persoane care vor să slăbească şi atunci renunţă la pâine”, a declarat Aurel Popescu, președintele ROMPAN.
Românii care consumă pâine preferă produsele de înaltă calitate. Astfel, popularitatea franzelei albe, „la un 1 leu”, care a ajuns între timp la 1,5 – 2 lei, a scăzut puternic.
„Dacă ne uităm la consumul total de produse de panificaţie, acesta nu creşte. Însă, creşte consumul de pâini premium”, a comenat Viorel Ognean, managing director la Lantmännen Unibake România, companie care are în derulare o investiţie de circa 100 mil. euro într-o nouă unitate de producţie lângă Capitală.
Din ce în ce mai mulți antreprenori locali au început să-și deschidă brutării, unde vând alimente premium.
„Eu cred că o să crească consumul de pâine artizanală în viitor şi o să ia cotă de piaţă de la pâinea congelată în principal”, a avertizat Aurel Popescu.