De ce acoperă gospodinele adevărate aluatul de cozonac cu un prosop ud. Nu oricine știe importanța acestui truc

În preajma sărbătorilor, mai toate gospodinele își pun la bătaie toate trucurile pe care le au când vine vorba de gastronomie. De ce acoperă bucătăresele aluatul de cozonac cu un prosop ud, află în rândurile de mai jos.
Filip Stan
22 dec. 2023, 23:47
De ce acoperă gospodinele adevărate aluatul de cozonac cu un prosop ud. Nu oricine știe importanța acestui truc

Bucătăresele consacrate știu că un cozonac nu se face așa ușor, ci mai degrabă, cu multă îndemânare și dragoste. Dacă ai avut sau ai bunici, sigur știi că acestea obișnuiau să acopere aluatul de cozonac cu un prosop ud. Este un truc pe care trebuie să îl iei în seamă!

Citește și Ce să nu pui niciodată în cozonaci pentru că nu vor mai ieşi pufoşi. Secretul dezvăluit de doamna Mariana, „regina cozonacilor”

Cozonacul este unul dintre preparatele tradiționale românești care e nelipsit de pe masa de Crăciun. Multe bucătărese au rețete unice pentru acest desert.

Cozonacul are nevoie de un aluat preparat cu îndemânare pentru a ieși pufos și delicios. Dacă nu ai preparat niciodată cozonac, ei bine, fii atent la toate detaliile și sigur nu vei da greș.

În timp ce unele femei optează pentru o folie de plastic pentru acoperirea aluatului, altele aleg să pună deasupra un prosop umed.

De ce să pui un prosop ud peste aluat

Înainte de a acoperi aluatul, anterior trebuie bine frământat și nu este indicat nici să pui mult ulei și zahăr, pentru că nu va crește corespunzător.

Aluatul, pe parcursul dospirii, trebuie să treacă prin procesul de fermentare. Așadar, astuparea cu un prosop umed va ajuta la menținerea unei umidități controlate.

Drojdia va crește și va activa fermentarea în așa fel încât textura să fie una moale și pufoasă, nelipicioasă.

Prosopul umed contribuie și la păstrarea unei valori termice constante și în interiorul aluatului, nu doar în bolul unde acesta se ”odihnește”.

Astfel, nu doar textura va fi moale și pufoasă, dar și gustul va fi mai intens și cu siguranță va crea o impresie plăcută musafirilor.

Așadar, prosopul umed peste aluat este ideal pentru creșterea aluatului ca la carte. Atenție, aluatul nu trebuie lăsat la dospit mai mult de o oră și nici să fie lăsat în aer rece nu e o idee bună. În caz contrar se va micșora și nu va mai fi ușor de întins și de modelat.

Pe lângă toate acestea, asigură-te și că făina pentru cozonac este de calitate.

Dacă o cumperi din magazine, pe pachet trebuie să apară codul 000.

Citește și Cozonac genial fără frământare. Greșelile care te împiedică să obții un cozonac afânat, similar celui care se frământă

Desigur, se cerne și cea cumpărată din magazine, deoarece și în aceasta se află impurități, chiar dacă mai puține.

„Deoarece cozonacul are mai multe etape de fermentare (dospire) este bine să alegeți făină care se pretează la așa ceva și care au conținut mare de gluten (proteine). O făină umedă sau slabă (cu mai puține proteine) nu va absorbi lichidele cum trebuie, nu va dezvolta rețeaua de gluten și nu va duce la formarea unui aluat elastic și pufos”, potrivit Savoriurbane.com

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Sectorul din București unde vor fi amplasate căsuțe pentru pisicile fără stăpân. Anunțul care-i va bucura pe toți iubitorii de animale
Capital.ro
Ucraina cere pace. Anunțul ISTORIC al Rusiei: La unison cu poziția noastră
Playtech.ro
DOAMNE cât e de frumoasă! Imagini de senzație cu noua iubită a lui Alex Bodi, te hipnotizează
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Facultatea luată cu asalt de români. Nu s-a mai văzut așa concurență
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
INFORMAȚII 💣 Doctorița din Brăila, legături cu MAFIA?! Ar fi avut o relație cu un raket basarabean, pe care l-ar fi... De ce poliția crede că este o „crimă la comandă”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
„Mai mult de 13-14 ani nu faci dacă te-a pus cineva”. Dialog halucinant între principalul suspect al crimei din Brăila și mama acestuia. Ce l-a sfătuit femeia
Capital.ro
Românii au interzis! NU ai voie să faci acest gest. Este ilegal oriunde în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante
substantial.ro
Olaf Scholz Consideră Posibilă Victoria Kamalei Harris în Alegerile Prezidențiale din SUA
MediaFlux
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de KAMALA HARRIS! LOVITURĂ pentru TRUMP!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!