De ce acte ai nevoie pentru schimbarea permisului auto în 2024. Cum plătești taxa și cum faci programare online

Dacă vrei să-ți schimbi permisul în 2024, ar trebui să știi de ce acte ai nevoie. În plus, poți scăpa de statul la cozi cu ajutorul programării online.
Alina Costache
08 ian. 2024, 13:13
De ce acte ai nevoie pentru schimbarea permisului auto în 2024. Cum plătești taxa și cum faci programare online

Permisul auto se schimbă în funcție de momentul când expiră termenul de valabilitate. Dacă ți-ai schimbat numele, ți-ai pierdut permisul, ți s-a deteriorat sau ți-a fost furat, înainte  de expirare se eliberează un duplicat.

În 2024, schimbarea permisului de conducere se poate face înainte sau după expirare, dar doar după efectuarea vizitei medicale.

Ce acte sunt necesare

  • cerere schimbare permis – care se primește completată la ghișeul de schimbare permise auto și trebuie doar semnată.
  • buletin sau carte de identitate a titularului, în original şi copie, din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România.
  • dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere – 89 de lei permisul de conducere, în original fișa medicală pentru schimbare permis auto – document emis de o unitate medicală autorizată, în original, din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere.
  • în cazul cetăţenilor străini, carte de rezidenţă, permis de şedere, certificat de înregistrare însoţit de paşaport, paşaport diplomatic/serviciu, în original şi copie.

Dacă îl pierzi sau ți-a fost furat, trebuie să declari acest lucru pentru completarea în mod corespunzător a cererii de schimbare permis. În aceste cazuri va fi eliberat un duplicat al permisului auto. Tot un duplicat al permisului auto se cere și atunci când se schimbă numele.

Citește și Anunț important pentru elevi! Vacanța de iarnă se prelungește din cauza ninsorilor

În cazul permiselor de conducere emise după 1 ianuarie 2009, cererea pentru eliberarea unui duplicat poate fi transmisă şi prin corespondenţă la adresa poştală sau adresa elecronică a Serviciului public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor judeţean sau cel al municipiului București. În acest caz trebuie să atașezi celelalte acte în copie sau scanate.

Dacă se cere schimbarea permisului prin corespondență, atunci când e ridicat noul permis de la ghișeu e nevoie și de actele originale după care s-a făcut copie sau care au fost scanate.

De ce acte e nevoie pentru schimbarea permisului auto

  • cererea titularului. Aceasta se editează informatic la ghișeu și se înmânează titularului pentru a o semna și pentru a completa informațiile privind motivul lipsei permisului de conducere. Dacă se solicită eliberarea duplicatului prin corespondență sau e-mail se poate descărca prin activarea butonului descarcă.
  • actul de identitate al titularului, în original şi copie, din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România.
  • dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere – 89 de lei permisul de conducere, în caz de deteriorare sau pentru schimbarea numelui.
  • în cazul cetăţenilor străini, carte de rezidenţă, permis de şedere, certificat de înregistrare însoţit de paşaport, paşaport diplomatic/serviciu.

Pentru preschimbarea permisului străin cu unul românesc, e nevoie de depunerea dosarului de preschimbare.

Ce acte sunt necesare:

  • cererea pentru preschimbare permis auto permisul de conducere naţional eliberat de autorităţile străine, în original și traducerea legalizată în limba română a acestuia, dacă este cazul documentul de identitate al solicitantului, în original şi copie, respectiv: în cazul cetăţenilor străini, paşaportul şi certificatul de înregistrare, permisul de şedere sau cartea de rezidenţă în România;
  • în cazul cetăţenilor români, cartea de identitate provizorie, buletinul sau cartea de identitate;
  • fişa medicală, în original, completată de o unitate de asistenţă medicală autorizată, din care rezultă că titularul este apt să conducă autovehicule din categoriile menţionate în permisul de conducere prezentat pentru preschimbare, în cazul în care se solicită un permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă;
  • dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere – 89 de lei.

Citește și Care români vor avea permis auto valabil doar cinci ani. Cine îl poate schimba după 15 ani

Unde plătești taxa pentru permis auto în 2024

Ca să plătești taxa pentru eliberarea permisului, de 89 de lei, se încasează în contul BCR, CEC Bank și în rețeaua de stații de plată SelfPay. Se poate plăti taxa și online, pe ghiseul.ro sau pe site-ul Direcției regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor. Pentru tranzacţiile efectuate prin intermediul drpciv.ro sau ghiseul.ro dovada plăţii nu este necesară. Taxa de permis nu se mai poate achita numerar la ghișeu.

Cine trebuie să-și schimbe permisul își poate face programare online și să evite să stea la cozi. Programarea se poate face prin DRPCIV și completând datele necesare. Trebuie precizat că programarea online pentru schimbarea permisului se respectă întocmai, așadar, orice întârziere va duce la pierderea programării.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
Dispare o facultate de top din România. Ce se va întâmpla cu studenții deja înscriși
Capital.ro
Reguli noi la ITP și la înmatricularea mașinilor! Se introduc certificate digitale de înmatriculare şi de testare periodică a vehiculelor
Playtech.ro
Ce salariu are un cardinal la Vatican? Papa Francisc a tăiat veniturile tuturor
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
„Du-te dracu'!”. Ceartă violentă la Casa Albă, sub nasul lui Donald Trump. „Comportamentul lui Elon începe să fie obositor”
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Trei regiuni din România vor fi lovite de ciclonul ce a generat cod roșu în Europa
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Cât costă trei nopți de cazare în hotelurile vedetelor noastre, în minivacanța de 1 Mai 2025
Cancan.ro
BREAKING! Tânăra actriță a fost găsită moartă Era și însărcinată 🥺
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit unul dintre cei mai iubiți și respectați actori ai generației de aur
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
MediaFlux
Facturile la energie NU sar în aer de la 1 iulie. Ce pregătește Guvernul pentru românii vulnerabili
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Reapare un ziar care ne-a lipsit: TROMBONUL PLEONAST – sub sloganul „Suntem redundanți, dar relevanți.”