Știai că aproximativ 40% dintre români suferă de tensiune arterială mărită, conform datelor colectate la nivel național? Îngrijorător este că mulți nu știu că o au, prin urmare nu țin sub control afecțiunea și prezintă risc să experimenteze boli cardiace care duc la deces.
Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății spun că 30% dintre bărbați și una din două femei cu vârsta cuprinsă între 65 și 75 de ani suferă de hipertensiune. Afecțiunea, însă, nu „atacă” doar persoanele în vârstă. Din cauza stilului de viață stresant și nesănătos, tot mai mulți tineri au această boală.
Cauzele afecțiunii
Tensiunea arterială (TA) reprezintă presiunea pe care sângele o exercită asupra pereților vaselor de sânge. Care este valoarea normală a tensiunii arteriale?
Conform medicilor, aceasta se situează sub 130/80 mmHg, cu valori la graniţa normalului de 130-139/85-89 mmHg. De cele mai multe ori nu se poate preciza exact cauza instalării bolii, pentru că sunt mai mulţi factori care favorizează apariţia ei: ereditatea, aportul crescut de sare, fumatul, alcoolul, sedentarismul, diabetul zaharat şi obezitatea.
Simptomele trec adesea neobservate
Adesea, oamenii nu știu că au boala, pentru că nu se manifestă prin simptome clare, și o depistează târziu. Creșterea tensiunii poate debuta cu dureri de cap, în special dimineața, amețeli, tulburări de vedere și țiuit în urechi. Oboseala, nevoia frecventă de a urina, palpitațiile, sângerările nazale, crampele, nervozitatea sunt și ele simptome posibile. Diagnosticul, însă, este pus numai după controale de rutină și investigații medicale.
Presiunea arterială sistolică peste 140 mmHg şi presiunea diastolică peste 90 mmHg predispun la risc de 3 ori mai mare de a suferi de infarct miocardic, de 5 ori mai mare de a dezvolta insuficienţă cardiacă şi de 8 ori mai mare de a avea accident vascular cerebral. Valorile normale ale tensiunii arteriale se situează între 120/80 – 140/90 mmHg.
Citeşte şi Care este tensiunea arterială normală în funcţie de vârstă FOTO TABEL
Cum se pune diagnosticul
Valorile tensiunii arteriale diferă pe parcursul zilei, din cauza unor factori diverși, precum starea emoțională sau nivelul de activitate fizică. De aceea, medicul poate efectua mai multe măsurători. Dacă există suspiciunea de hipertensiune, pacientul trebuie să-și monitorizeze periodic tensiunea, acasă.
Indiferent de aparatul folosit, se recomandă respectarea următorilor pași:
– măsurarea tensiunii se face după un repaus de câteva minute, în poziția culcat, la mâna dreaptă și stângă, apoi în poziția în picioare, după câteva secunde de la schimbarea poziției.
– se evită fumatul și consumul de băuturi, și nu se face efort cu o jumătate de oră înainte de măsurătoare. -nu se iau înainte medicamente pentru inimă.
– se ține brațul la nivelul inimii.
– tensiunea se ia la ambele brațe. Dacă sunt diferențe, valoarea mai mare se ia în considerare.
Atenţie la complicaţii!
Netratată, hipertensiunea arterială produce complicaţii, uneori fatale. Dintre organele cel mai des afectate sunt rinichii (poate apărea insuficienţa renală cronică), inima (risc de cardiopatie ischemică, aritmii, insuficiență cardiacă), vasele cerebrale (risc de accident vascular cerebral). De asemenea, hipertensiunea agravează alte boli, precum diabetul zaharat.
„Odată cu diagnosticarea hipertensiunii arteriale, se impune şi evaluarea organelor ţintă, adică a celor cu risc mare de afectare secundară”, afirmă cardiologul Alina Lemeni.
Poți să previi boala
Dacă ai un stil de viaţă sănătos, poți preveni hipertensiunea.
„În acest sens, ar trebui monitorizată valoarea tensiunii arteriale la intervale regulate de timp. De asemenea, trebuie stabilit un regim de viaţă sănătos, evitându-se excesul de sare şi de grăsimi saturate. Totodată, prin renunţarea la fumat, menţinerea sub control a greutăţii, practicarea unui sport, precum şi tratamentul prompt al altor afecţiuni care pot determina sau agrava hipertensiunea – diabetul zaharat, dislipidemia, bolile renale etc. se poate stopa apariţia bolii”, mai precizează medicul Alina Lemeni.
Ponturi
– Slăbește. De regulă, scăderea în greutatea determină reducerea valorilor tensiunii arteriale.
– Schimbă stilul de viaţă şi alimentaţia. E bine să introduci în alimentaţie fibrele şi să reduci cât mai mult consumul de grăsimi saturate. S-a observat că, dacă limitezi consumul de grăsimi, poţi scădea cu 10% valorile tensiunii arteriale.
– Renunţă la alcool. Dacă elimi complet alcoolul din dietă, pe lângă faptul că scad considerabil riscurile de a suferi de complicaţii la inimă, te bucuri şi de alte beneficii, cum ar fi cele care ţin de sănătatea ficatului.
– Fă exerciţii fizice moderate şi regulate. În fiecare zi mergi cel puţin 15 minute pe jos sau fă plimbări scurte în parc dimineaţa şi seara. Exerciţiul fizic scade tensiunea arterială și aduce numeroase schimbri favorabile asupra psihicului şi a stării generale de sănătate.
– Dacă îți monitorizezi tensiunea arterială la domiciliu, alege dispozitivele care se aplică la braț, nu la încheietura mâinii.