Ce sunt dungile albe de pe carnea de pui. În urma unui studiu efectuat de asociația Freedom and Respect for Every Earthling (F.R.E.E.) au fost descoperite lucruri îngrijorătoare privind calitatea cărnii de pui vândută în supermarketurilor din Capitală.
Se pare că 83,3% dintre pachetele de carne de pui găsite în magazinele a patru retaileri importanți prezintă caracteristici vizibile ale afecțiunii dungilor albe.
Dungile albe apar din cauza creșterii rapide a puilor crescuți în mod convențional, selectați genetic pentru a produce mai multă carne. Creșterea accelerată predispune puii la diverse afecțiuni, printre care și cea a dungilor albe, ce afectează nu numai aspectul, ci și calitatea cărnii.
Din cauza creșterii excesiv de rapide, sistemul vascular al puilor nu poate furniza suficiente resurse necesare dezvoltării optime. Astfel, în locul țesutului muscular, se formează un țesut fibros și grăsimi, ceea ce duce la formarea dungilor albe, lucru care indică o calitate inferioară a cărnii.
Pentru evaluarea prevalenței afecțiunii dungilor albe la carnea de pui, s-a utilizat metoda fotografierii digitale, realizată în 41 supermarketuri, aparținând retailerilor: Kaufland, Carrefour, Auchan și Lidl, fiind vizate doar produsele din gama de marcă proprie ale acestor retaileri. Au fost realizate fotografii din fiecare sector al orașului pentru a asigura o reprezentare echitabilă și diversificată a magazinelor, astfel încât raportul privind prevalența dungilor albe la pui să reflecte situația din întreg orașul București.
Datele colectate au fost analizate statistic cu ajutorul programelor software SPSS și EXCEL, pentru a determina prevalența și distribuția severității afecțiunii în funcție de locație și sursa de aprovizionare. Scorurile dungilor albe sunt codificate pe o scară de la 0 la 3, unde 0 (albastru) reprezintă pui fără dungi albe, 1 (galben) indică dungi albe ușoare, 2 (portocaliu) indică dungi albe moderate, iar 3 (roșu) indică dungi albe severe.
„Aceste demersuri nu vor îmbunătăți doar calitatea vieții puilor, ci vor diminua și riscurile de sănătate ale acestora, reducând nevoia de administrare a antibioticelor și îmbunătățind calitatea cărnii. Un exemplu de țară care a reușit să facă asta este chiar Olanda”, ai transmis reprezentanții asociației F.R.E.E.
„Prin proiectul ”Pui Convențional”, asociația își propune să crească nivelul de bunăstare al puilor crescuți pentru carne în industria avicolă românească pentru a reduce semnificativ suferința acestora. Obiectivele principale ale proiectului sunt de a oferi informații exacte și de a crește nivelul de conștientizare a industriei și a consumatorilor privind practicile din fermele industriale, oferind alternative viabile. Prin urmare, rolul principal al proiectului este de a motiva companiile din industria alimentară să urmeze tendința de a renunța la producția și comercializarea de pui care aparțin raselor cu creștere rapidă și de a le înlocui cu pui cu creștere lentă.
„Angajamentul European pentru Pui” a fost creat ca urmare a rezultatelor și recomandărilor științifice, stabilind condițiile minime necesare pentru îmbunătățirea creșterii puilor destinați consumului”.