De ce apar VERGETURILE şi cum pot fi tratate. Vezi sfaturile medicului dermatolog

O problemă des întâlnită, mai ales în rândul femeilor, este reprezentată de vergeturi. Medicul dermatolog Sebastian Pop vine în ajutorul cititorilor RTV.NET pentru a explica cum apar vergeturile şi care sunt metodele cele mai bune care te ajută să scapi de această problemă.
Marilena Vili
15 aug. 2013, 05:52
De ce apar VERGETURILE şi cum pot fi tratate. Vezi sfaturile medicului dermatolog

Vergeturile sunt prezente aproape la orice persoană. Deşi acestea pot fi privite la femeile care au născut drept o „medalie de merit”, iar la adolescente drept un semn al maturizării, nimeni nu este încântat de aceste „liniuţe inestetice”.

Aspectul vergeturilor constă în linii fine pe suprafaţa corpului care apar în urma ruperii ţesuturilor subcutanate din cauza creşterii rapide sau a distensiei marcate a ţesutului. Vergeturile nu produc suferinţă din punct de vedere medical, însă sunt foarte supărătoare din punct de vedere estetic în special pentru femei.

Vergeturile se formează prin creşterea tensiunii ce acţionează asupra ţesutului conjunctiv în anumite situaţii precum: sarcina, sporturi extreme, dezvoltarea masei musculare, creşterea volumului ţesutului adipos, cauze medicamentoase, etc. Ţesutul conjunctiv „se rupe”, iar pielea la suprafaţă se dilată permanent„, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, Sebastian Pop, medic dermatolog.

Vergeturile sunt de două tipuri: roşii şi albe. Din punct de vedere medical, acestea se numesc striae atrophicans, striae distensae, stria rubra (vergeturile roşii) striae alba (vergeturile albe). Cele mature, mai vechi sunt de culoare alb sidefiu, în timp ce vergeturile recente sunt roşiatice sau purpurii. Preocuparea pentru tratamentul vergeturilor este în permanenţă extrem de mare şi de actualitate.

„«Industria cosmetică» şi metodele chirurgicale sau medicale se îmbunătăţesc de la an la an, deşi încă nu s-a descoperit metoda prin care să scăpăm în totalitate de această problemă. În funcţie de culoarea sau vechimea acestora (vergeturi „roşii” sau „albe”) putem apela în afara metodelor relativ neinvazive de prevenţie precum hidratare intensă cu creme de corp ce conţin uree, acid hialuronic, vitamine, etc., la diferite metode de tratament, precum laserul chirurgical/non-chirurgical, IPL, peeling, radiofrecvenţă sau mezoterapie, în funcţie de tabelul clinic cu care ne prezentăm la medic”, precizează medicul Sebastian Pop.

În ceea ce priveşte cauzele care permit ţesutului conjunctiv să sufere transformări, acestea „nu sunt complet elucidate, dar se presupune că factorii genetici joacă un rol determinant în apariţia vergeturilor, de aceea prevenţia apariţiei acestora este relativ limitată„. „Când acestea apar ca urmare a unor boli (Boala Cushing) sau din cauze medicamentoase, nu prea pot fi prevenite, dar uneori, după tratament sau la încetarea tratamentului medicamentos sunt reversibile„, explică medicul dermatolog.

Potrivit unor statistici, aproximativ 90% din femeile însărcinate, 60-70% din femeile adulte şi aproape 40% din bărbaţi dezvoltă vergeturi.

Citeşte şi Vrei să scapi de celulită? Iată o metodă revoluţionară

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Județul din România, influențat de diverse culturi și civilizații, cu multe obiective turistice și peisaje naturale frumoase. Are un palat în stil secesionist și o cetate superbă
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Dovada că NATO se pregăteşte de război cu Rusia! Ce se construieşte în estul Europei pentru lupta finală
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Zodii cu succes în carieră. E timpul să-și renegocieze contractele
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Sora lui Andrei Perneș trăiește o reală DRAMĂ! Ce a făcut la câteva ore de la înmormântarea fratelui său
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
George Simion, acces controversat la convenția conservatorilor americani
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!