De ce apar VERGETURILE şi cum pot fi tratate. Vezi sfaturile medicului dermatolog

O problemă des întâlnită, mai ales în rândul femeilor, este reprezentată de vergeturi. Medicul dermatolog Sebastian Pop vine în ajutorul cititorilor RTV.NET pentru a explica cum apar vergeturile şi care sunt metodele cele mai bune care te ajută să scapi de această problemă.
Marilena Vili
15 aug. 2013, 05:52
De ce apar VERGETURILE şi cum pot fi tratate. Vezi sfaturile medicului dermatolog

Vergeturile sunt prezente aproape la orice persoană. Deşi acestea pot fi privite la femeile care au născut drept o „medalie de merit”, iar la adolescente drept un semn al maturizării, nimeni nu este încântat de aceste „liniuţe inestetice”.

Aspectul vergeturilor constă în linii fine pe suprafaţa corpului care apar în urma ruperii ţesuturilor subcutanate din cauza creşterii rapide sau a distensiei marcate a ţesutului. Vergeturile nu produc suferinţă din punct de vedere medical, însă sunt foarte supărătoare din punct de vedere estetic în special pentru femei.

Vergeturile se formează prin creşterea tensiunii ce acţionează asupra ţesutului conjunctiv în anumite situaţii precum: sarcina, sporturi extreme, dezvoltarea masei musculare, creşterea volumului ţesutului adipos, cauze medicamentoase, etc. Ţesutul conjunctiv „se rupe”, iar pielea la suprafaţă se dilată permanent„, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, Sebastian Pop, medic dermatolog.

Vergeturile sunt de două tipuri: roşii şi albe. Din punct de vedere medical, acestea se numesc striae atrophicans, striae distensae, stria rubra (vergeturile roşii) striae alba (vergeturile albe). Cele mature, mai vechi sunt de culoare alb sidefiu, în timp ce vergeturile recente sunt roşiatice sau purpurii. Preocuparea pentru tratamentul vergeturilor este în permanenţă extrem de mare şi de actualitate.

„«Industria cosmetică» şi metodele chirurgicale sau medicale se îmbunătăţesc de la an la an, deşi încă nu s-a descoperit metoda prin care să scăpăm în totalitate de această problemă. În funcţie de culoarea sau vechimea acestora (vergeturi „roşii” sau „albe”) putem apela în afara metodelor relativ neinvazive de prevenţie precum hidratare intensă cu creme de corp ce conţin uree, acid hialuronic, vitamine, etc., la diferite metode de tratament, precum laserul chirurgical/non-chirurgical, IPL, peeling, radiofrecvenţă sau mezoterapie, în funcţie de tabelul clinic cu care ne prezentăm la medic”, precizează medicul Sebastian Pop.

În ceea ce priveşte cauzele care permit ţesutului conjunctiv să sufere transformări, acestea „nu sunt complet elucidate, dar se presupune că factorii genetici joacă un rol determinant în apariţia vergeturilor, de aceea prevenţia apariţiei acestora este relativ limitată„. „Când acestea apar ca urmare a unor boli (Boala Cushing) sau din cauze medicamentoase, nu prea pot fi prevenite, dar uneori, după tratament sau la încetarea tratamentului medicamentos sunt reversibile„, explică medicul dermatolog.

Potrivit unor statistici, aproximativ 90% din femeile însărcinate, 60-70% din femeile adulte şi aproape 40% din bărbaţi dezvoltă vergeturi.

Citeşte şi Vrei să scapi de celulită? Iată o metodă revoluţionară

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Wizz Air, lovitură pentru concurență. A introdus rute noi către șase destinații de vacanță aflate în topul preferințelor românilor. Biletele costă mai puțin decât o masă la restaurant
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Un fenomen rar în România: Inversiunea termică. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Teheranul speră că Trump va alege rațiunea în relațiile cu Iranul
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!