De ce apare cancerul de stomac

În jur de 4.000 de cazuri de cancer gastric sunt depistate anual în țara noastră. Este bine de știut că, în mare parte, boala poate fi prevenită prin stilul de viață.
Alina Costache
07 iun. 2017, 08:52
De ce apare cancerul de stomac

Boala apare când se formează celule canceroase la nivelul mucoasei stomacului,  ajungând apoi să se dezvolte în tumoră și să se extindă și dincolo de peretele gastric. De obicei, afecțiunea nu dă semne la început, dezvoltându-se încet, astfel că pot trece câțiva ani până la depistare, când șansele de vindecare sunt mici. Totuși, dacă ți se întâmplă să slăbești foarte mult și asta brusc, să ai vărsături cu sânge, scaun de culoare închisă, dar și dacă după o masă ușoară  sau noaptea ai dureri mari la nivelul abdomenului trebuie să mergi de urgență la doctor.

Infecția cu Helicobacter pylori

Infecția cu bacteria Helicobacter pylori duce la declanșarea gastritelor, ulcerului gastric și duodenal și a limfomului la stomac. Totuși, un număr mic de bolnavi cu astfel de afecțiuni fac cancer gastric, dar dacă prezintă mai mulți factori sunt mai predispuși la această boală. Studiile arată că această bacterie schimbări la nivelul ADN-ului celulelor din mucoasa stomacului.

Alimentația bogată în sare și carne procesată

Cei care consumă foarte multe alimente procesate (mezeluri, cârnați, șuncă), afumate, sărate, murate și conserve sunt și ei pasibili cancerului de stomac. Nitriții din carnea procesată se transformă în nitrozamine, care au efect cancerigen. 

Unele boli

Alți factori care pot favoriza cancerul gastric sunt: anemia pernicioasă (deficitul de vitamina B12) și polipii mai mari de 2 cm din această zonă a corpului. De asemenea, alte cauze pot fi boala de reflux gastroesofagian și esofagita.

Fumatul și alcoolul
Cei care fumează își dublează probabilitatea de cancer gastric. Și alcoolul este un factor de risc. Este indicat ca  femeile să nu consume mai mult de 360 ml de bere sau 150 ml de vin pe zi, iar în cazul spirtoaselor doar 40 de ml de tărie de calitate. Bărbații nu trebuie să consume mai mult de 720 ml de bere ori 300 ml de vin, zilnic, iar în cazul tăriei să se limiteze la 60-80 ml pe zi. Cei care depășesc aceste limite au un risc de 2-3 ori mai mare de a face cancer la stomac.

Chirurgia gastrică 

Dacă ai suferit o intervenție chirugicală la nivelul stomacului, pentru îndepărtarea parțială a nervului vag sau pentru a trata ulcerul ori ai avut o gastrectomie parțială (îndepărtarea unei părți a stomacului) poți dezvolta, la mult timp după operație, cancer la stomac. Acestea pot produce modificări la nivelul pH-ului gastric și mucoasei.

Lucrul în medii poluante

Bolnavii care au lucrat în mediu toxic, inhalând substanțe nocive pentru sănătate, precum metale grele, cărbune dar și cei care au lucrat în industria de prelucrare a cherestelei sau cea a cauciucului și azbestului sunt expuși riscului de cancer gastric.

Predispoziția genetică

 „Dacă unul sau mai mulţi membri ai familiei au fost diagnosticaţi cu leziuni precanceroase (polipi gastrici) sau neoplazice (cancer de stomac), este cazul ca celelalte rude directe să efectueze un control endoscopic digestiv superior după vârsta de 40 de ani. În acest caz, riscul de a dezvolta cancer gastric este de 3 ori mai mare decât riscul populaţiei generale. Celor fără factori de risc le este indicată endoscopia digestivă superioară după vârsta de 50 de ani cu repetare la cel puțin 10 ani,” explică Dr. Suciu.

Știai că…

…potrivit studiilor de specialitate persoanele cu grupa de sânge A prezintă un grad mai mare de risc în apariția cancerului de stomac?

Sfatul specialistului

http://www.clicksanatate.ro/uploads/files/2017/06/01/593028b46b1b2/2.jpg

Dr. Alexandru Ioan Suciu, medic primar gastroenterolog, doctor în științe medicale, Alexdor Medical, București, www.alexdor.ro

În abordarea etiologiei cancerului gastric, se pornește de la ideea de factori de risc: influențabili de persoană – stil de viață, respectiv invariabili – factori genetici și vârstă. Stilul de viață reprezintă 80% din potențialul patogen în geneza cancerului gastric. La  acest capitol, un rol important îl are dieta hipercalorică, de tip occidental, bogată în carbohidrați de tip rafinat, sare, grăsimi saturate, carne roșie, afumături, nitriți și alți conservanți.

Cultura medicală deficitară sau ignorantă în ceea ce privește măsurile de igienă colectivă (infecția cu Helicobacter pylori, agent microbian implicat direct în carcinogeneză) sau fizică (sedentarismul combinat cu obezitate, consum constant și crescut de băuturi alcoolice și fumat cresc riscul oncogen în general. Azi există din ce în ce mai rar tratamente chirurgicale  ale  ulcerului gastric și duodenal știindu-se că rezecția gastrică  reprezintă un factor de risc oncogen.  

Află ce trebuie să faci în cazul în care apar dureri la urinare AICI

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Ce conține, de fapt, un hotdog. Mulți au fost dezgustați și au spus că nu vor mai mânca după ce au aflat
Capital.ro
ADIO, președinție pentru Călin Georgescu. Anunț cumplit înainte de alegeri: O cădere uriașă
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Noile autostrăzi din România îi uimesc pe străini. „La infrastructură, UE este ca un cadou din cer pentru țările mai puțin dezvoltate”
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
⁠Adi Minune, imagini de colecție cu soția. A luat-o în turneu în America
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensii 2025: Ce se întâmplă cu indexarea? Avertismente dure pentru 5 milioane de români
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu s-a autodenunţat. Verdictul venit astăzi: E faptă penală
StirileBZI
Călin Georgescu vrea să devină prim-ministru dacă va fi oprit să candideze la prezidențiale! „Câștig 100% în orice scenariu!”
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Indonezia, gigantul economic din G20 cu populație masivă în sărăcie
MediaFlux
DONALD TRUMP a DECIS! Se DECLASIFICĂ TOTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Turismul somnifer: care este țara care îmbrățișează somnul ca pe o artă