De ce apare cancerul de stomac

În jur de 4.000 de cazuri de cancer gastric sunt depistate anual în țara noastră. Este bine de știut că, în mare parte, boala poate fi prevenită prin stilul de viață.
Alina Costache
07 iun. 2017, 08:52
De ce apare cancerul de stomac

Boala apare când se formează celule canceroase la nivelul mucoasei stomacului,  ajungând apoi să se dezvolte în tumoră și să se extindă și dincolo de peretele gastric. De obicei, afecțiunea nu dă semne la început, dezvoltându-se încet, astfel că pot trece câțiva ani până la depistare, când șansele de vindecare sunt mici. Totuși, dacă ți se întâmplă să slăbești foarte mult și asta brusc, să ai vărsături cu sânge, scaun de culoare închisă, dar și dacă după o masă ușoară  sau noaptea ai dureri mari la nivelul abdomenului trebuie să mergi de urgență la doctor.

Infecția cu Helicobacter pylori

Infecția cu bacteria Helicobacter pylori duce la declanșarea gastritelor, ulcerului gastric și duodenal și a limfomului la stomac. Totuși, un număr mic de bolnavi cu astfel de afecțiuni fac cancer gastric, dar dacă prezintă mai mulți factori sunt mai predispuși la această boală. Studiile arată că această bacterie schimbări la nivelul ADN-ului celulelor din mucoasa stomacului.

Alimentația bogată în sare și carne procesată

Cei care consumă foarte multe alimente procesate (mezeluri, cârnați, șuncă), afumate, sărate, murate și conserve sunt și ei pasibili cancerului de stomac. Nitriții din carnea procesată se transformă în nitrozamine, care au efect cancerigen. 

Unele boli

Alți factori care pot favoriza cancerul gastric sunt: anemia pernicioasă (deficitul de vitamina B12) și polipii mai mari de 2 cm din această zonă a corpului. De asemenea, alte cauze pot fi boala de reflux gastroesofagian și esofagita.

Fumatul și alcoolul
Cei care fumează își dublează probabilitatea de cancer gastric. Și alcoolul este un factor de risc. Este indicat ca  femeile să nu consume mai mult de 360 ml de bere sau 150 ml de vin pe zi, iar în cazul spirtoaselor doar 40 de ml de tărie de calitate. Bărbații nu trebuie să consume mai mult de 720 ml de bere ori 300 ml de vin, zilnic, iar în cazul tăriei să se limiteze la 60-80 ml pe zi. Cei care depășesc aceste limite au un risc de 2-3 ori mai mare de a face cancer la stomac.

Chirurgia gastrică 

Dacă ai suferit o intervenție chirugicală la nivelul stomacului, pentru îndepărtarea parțială a nervului vag sau pentru a trata ulcerul ori ai avut o gastrectomie parțială (îndepărtarea unei părți a stomacului) poți dezvolta, la mult timp după operație, cancer la stomac. Acestea pot produce modificări la nivelul pH-ului gastric și mucoasei.

Lucrul în medii poluante

Bolnavii care au lucrat în mediu toxic, inhalând substanțe nocive pentru sănătate, precum metale grele, cărbune dar și cei care au lucrat în industria de prelucrare a cherestelei sau cea a cauciucului și azbestului sunt expuși riscului de cancer gastric.

Predispoziția genetică

 „Dacă unul sau mai mulţi membri ai familiei au fost diagnosticaţi cu leziuni precanceroase (polipi gastrici) sau neoplazice (cancer de stomac), este cazul ca celelalte rude directe să efectueze un control endoscopic digestiv superior după vârsta de 40 de ani. În acest caz, riscul de a dezvolta cancer gastric este de 3 ori mai mare decât riscul populaţiei generale. Celor fără factori de risc le este indicată endoscopia digestivă superioară după vârsta de 50 de ani cu repetare la cel puțin 10 ani,” explică Dr. Suciu.

Știai că…

…potrivit studiilor de specialitate persoanele cu grupa de sânge A prezintă un grad mai mare de risc în apariția cancerului de stomac?

Sfatul specialistului

http://www.clicksanatate.ro/uploads/files/2017/06/01/593028b46b1b2/2.jpg

Dr. Alexandru Ioan Suciu, medic primar gastroenterolog, doctor în științe medicale, Alexdor Medical, București, www.alexdor.ro

În abordarea etiologiei cancerului gastric, se pornește de la ideea de factori de risc: influențabili de persoană – stil de viață, respectiv invariabili – factori genetici și vârstă. Stilul de viață reprezintă 80% din potențialul patogen în geneza cancerului gastric. La  acest capitol, un rol important îl are dieta hipercalorică, de tip occidental, bogată în carbohidrați de tip rafinat, sare, grăsimi saturate, carne roșie, afumături, nitriți și alți conservanți.

Cultura medicală deficitară sau ignorantă în ceea ce privește măsurile de igienă colectivă (infecția cu Helicobacter pylori, agent microbian implicat direct în carcinogeneză) sau fizică (sedentarismul combinat cu obezitate, consum constant și crescut de băuturi alcoolice și fumat cresc riscul oncogen în general. Azi există din ce în ce mai rar tratamente chirurgicale  ale  ulcerului gastric și duodenal știindu-se că rezecția gastrică  reprezintă un factor de risc oncogen.  

Află ce trebuie să faci în cazul în care apar dureri la urinare AICI

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Anunțul nopții despre Gheorghe Dincă. Ce s-a întâmplat cu criminalul din Caracal
Playtech.ro
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Minunea Crăciunului. Planta care a înflorit la vederea lui Iisus
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru proprietarii de mașini. S-a hotărât. Măsura se aplică din 1 ianuarie 2024
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Fondurile de pensii private din România înregistrează o creștere semnificativă a activelor
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători