De ce apare
Ca toate formele de cancer şi acesta apare din cauza înmulţirii necontrolate a celulelor. Un grad mare de risc îl au femeile trecute de 65 de ani.
Un factor de risc important pentru dezvoltarea cancerului ovarian îl reprezintă un istoric familial de cancer de sân sau cancer ovarian în rândul rudelor de gradul I.
Fumatul şi expunerea la azbest, cresc, de asemenea, gradul de risc. Alt factor de risc este lipsa sau un număr redus de sarcini. Şi femeile cu menstruaţie precoce sau menopauza tardivă sunt, de asemenea, mai expuse.
Un grad mai mare de risc pentur cancer ovarian îl au şi femeile care suferă de endometrioză.
Citeşte şi Testul care îţi spune IMEDIAT dacă ai cancer şi în ce stadiu se află boala
Simptome ale bolii
Un cancer ovarian are puţine simptome sau chiar deloc, mai ales în fazele de început. Acesta este motivul pentru care este de multe ori diagnosticat într-un stadiu avansat, când şansele de supravieţuire sunt mai reduse.
Boala poate să aibă simptome precum durerile în zona pelvină, flatulenţa, urinările frecvente, lipsa poftei de mâncare sau senzație de saţietate precoce.
Alte simptome pot fi pierderea în greutate inexplicabilă, sângerările în afara ciclului menstrual sau după menopauză, durerile de spate, oboseala persistentă.
Pentru identificarea bolii se recomandă teste de sânge, analiză cu ultrasunete, ecografie, tomografie CT. În ceea ce priveşte metodele de tratament, poate să fie chimioterapia, intervenţia chirurgicală, combinaţia dintre chimioterapie şi operaţie, cât şi radioterapie. Medicul stabileşte metoda de tratament, în funcţie de istoricul pacientului, cât şi de forma bolii, de cât de avansată este boala.