Vitamina D mai e numită şi vitamina soarelui fiindcă e produsă de organism ca răspuns la lumina soarelui. Poate fi dobândită natural sau cu ajutorul consumului de gălbenuş de ou, lactate, unele tipuri de cereale, peşte.
-tulburări congnitive
-astm bronşic sever la copii
-cancer
-risc crescut de deces ca urmare a bolilor cardiovasculare
Glucocorticoizii sunt o clasă de hormoni ce afectează modul în care vitamina D3 este produsă, absorbită și folosită de organism. Cortizolul, cunoscut și sub denumirea de hormonul stresului, face parte din această categorie. De regulă, cortizolul ajută organismul să facă față ritmului cotidian, însă atunci când este secretat în cantități mari, poate produce o serie de efecte negative în orgamism, printre care și favorizarea deficitului de vitamina D3. Cortizolul este secretat de glandele suprarenale în situațiile stresante sau în lipsa somnului.
Potrivit celor mai recente studii, există o asociere între alergii şi lipsa vitaminei D3. În timp ce unele studii indică faptul că alergiile ar putea favoriza o carență de vitamina D3, altele sugerează faptul că lipsa de vitamina D3 ar putea crea contextul perfect pentru dezvoltarea alergiilor. Sunt necesare cercetări suplimentare pe această temă.
Condițiile de mediu și cele meteorologice pot influența nivelul de vitamina D3 din organismul nostru. Corpul are nevoie de cel puțin 15 minute de expunere zilnică la soare pentru a obține cantitatea de vitamina D3 necesară. Persoanele din regiunile în care este adesea înnorat, iar soarele apare mai rar sunt astfel expuse deficitului de vitamina D3.
Mai mult, și persoanele care își desfășoară activitatea în interior și, atunci când ies din casă, soarele nu mai este pe cer, sunt expuse riscului de a dezvolta carență de vitamina D3. Persoanele care, din motive religioase sau culturale, își acoperă corpul și capul atunci când se expun la soare, pot avea, de asemenea, de-a face cu lipsa de vitamina D3.
Păstrăv – este o variantă minunată. Fiind un peşte alb, păstrăvul are o aromă mai blândă decât peştele mai uleios, cum ar fi somonul şi tonul. In 85 gr de păstrăv există aproximativ 650 UI de vitamina D.
Ton la conservă – 85 gr de ton la conservă conţin aproximativ 40 UI de vitamina D. Este şi o sursă bună de acizi graşi omega-3, magneziu, potasiu, zinc si seleniu.
Cereale de mic dejun fortificate – Dacă sunt facute din cereale integrale, cerealele pentru micul dejun sunt alimente bogate in vitamina D. In plus, contin putin zahar.
Lapte – Laptele natural nu intră în topul celor mai bogate alimente in vitamina D, însa, de multe ori, este îmbogatit cu aceasta vitamina.
Ouăle – Gălbenuşurile de ou sunt, de asemenea, alimente bogate în vitamina D. Fiecare gălbenuş de ou conţine aproximativ 40 UI de vitamina D.