1. Presedintele a pierdut atat de mult din puterea sa reala, incat trebuie sa dea impresia celor care il sustin sau care depind de el ca inca se lupta si ca este inca activ. A pierdut puterea legislativa si pe cea executiva (USL i le-a luat anul trecut). A pierdut controlul exclusiv pe zona serviciilor dar chiar si in zona de justitie (unde evolutiile din CSM arata ca aceasta zona nu mai raspunde doar la comanda prezidentiala). A pierdut si prevalenta externa (ofensiva din februarie realizata de premierul Ponta arata ca acesta a preluat controlul in ceea ce priveste reprezentarea externa a tarii). Ce mai are de oferit un presedinte care chiar a devenit izolat la Cotroceni? Daca anunta ca se retrage – nimic. Daca anunta ca se intoarce in lupta – poate da speranta celor din jurul sau pentru a nu fi parasit total. Poate alimenta iluzii si poate ajuta la pastrarea unei minime influente asupra propriei tabere…
2. Presedintele muta inca o data in cruciada sa din PDL, in sprijinul Elenei Udrea. Prin acest anunt, atrage atentia membrilor PDL ca trebuie sa tina cont de vointa sa. Pentru ca se va intoarce. Si pentru ca cei care s-au opus vointei sale vor avea de suferit. El o sustine pe Udrea si le transmite tuturor ca alegerea sa ca presedinte al PDL nu va fi o solutie de termen lung, ci doar o tranzitie catre predarea partidului din nou catre liderul sau maxim.
Sunt doua argumente alaturi de care se mai pot adauga si altele. Care vor fi consecintele acestui anunt? Poate cel mai important este acela ca teza luptei anti-Basescu este realimentata. USL nu se va trezi in 2014 fara proiect – dimpotriva. Frontul ramane in picioare, cel putin pe hartie. Iar cei care vor sa rupa acest front vor avea de pierdut – pentru ca vor periclita proiectul prin care se doreste scaparea romanilor de Traian Basescu.
Traian Basescu stie sa faca stiri, dupa cum stie cum sa alimenteze temerile cele mai puternice colegilor si adversarilor sai. Intrebarea care ramane este insa urmatoarea: mai are Traian Basescu capacitatea de a uni oamenii in jurul sau, asa cum reusise in 2003-2004? Mai poate construi el un nou proiect de opozitie impotriva unui adversar foarte mare si puternic? Mai sunt romanii dispusi sa il creada si sa il urmeze intr-un astfel de proiect? Probabil ca nu. Fostii presedinti au esuat in Romania in relansarea propriilor proiecte. Iar Traian Basescu va fi, in 2014, presedintele cu gradul cel mai mare de antipatie la sfarsitul unui mandat…
Dan Sultanescu este analist politic – Fundatia Multimedia pentru democratie locala