Sevil Shhaideh a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la finalul unei întâlniri de lucru cu primarii din judeţul Buzău, că Ministerul Dezvoltării a alocat anul acesta 25 de milioane de lei pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic.
„În fiecare an, Ministerul Dezvoltării alocă sume considerabile pentru autorităţile locale în vederea consolidării blocurilor cu risc seismic. De fiecare dată suntem dezamăgiţi pentru că gradul de absorbţie al acestui program nu depăşeşte 10 la sută din suma alocată. Din discuţiile cu autorităţile locale în special cu cele din Bucureşti, pentru că cel mai mare număr de imobile cu bulină roşie se află în Bucureşti, problema majoră pe care o avem în accesarea şi consolidarea blocurilor se referă la refuzul proprietarilor de a ieşi din imobil pe perioada consolidării. Din aceste considerente lucrările sunt îngreunate foarte mult, e destul de complicat să faci o lucrare de consolidare mai ales pe interiorul clădirii cu locatarii în imobil. Şi anul acesta avem alocate 25 de milioane de lei pentru finanţarea clădirilor cu risc seismic, aşteptăm solicitările autorităţilor locale. Sunt nişte condiţii speciale de intrare în program pentru a le finanţa în vederea consolidării”, a spus vicepremierul conform news.ro.
Sâmbătă, la ora 21.22, se împlinesc exact 40 de ani de la cutremurul din 1977, în care au murit peste 1.500 de oameni, dintre care peste 1.400 numai în Bucureşti, iar alţi aproximativ 11.300 au fost răniţi.
La 40 de ani de la cutremurul din 1977, în Bucureşti – capitala sud-europeană cea mai vulnerabilă la cutremure – există 350 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, 174 reprezentând pericol public întrucât prezintă un risc iminent de prăbuşire, iar alte 330 de imobile sunt încadrate în clasa a II-a de risc seismic, potrivit listei imobilelor expertizate tehnic la data de 28 februarie 2017.