De ce au apărut scumpiri – record la mâncare. „Cifrele anunțate azi privind inflația sunt rezultatul a ce spuneam că se va întâmpla în urmă cu doi ani, când au început să crească prețurile la gaze și energie, era evident că vor lovi undeva.
Creșterea prețurilor la energie și gaz a creat bulgărele de zăpadă care s-a rostogolit. Să ne uităm cât era prețul materiilor prime anul trecut și cât e acum. Toate au ridicat costul produselor finite și s-au înregistrat aceste majorări.
În bugetul Ministerului Agriculturii putem să prindem sumele necesare, ca programele derulate să mențină nivelul de producție, pentru că dacă pe lângă acești factori externi care fac prețul produsului adăugăm și scăderea de producție a materiilor prime, presiunea va fi mai mare pe produsele finite. Programele sunt în implementare. Cartofii au fost una din bazele de plecare în analiza făcută când am elaborat bugetul pentru 2022, am alocat 15 milioane de lei pentru producătorii de cartofi, și pentru struguri de masă, zootehnie sau zona vegetală”, a spus ministrul.
De ce au apărut scumpiri – record la mâncare. În ceea ce privește prețul cartofilor, ministrul Chesnoiu a spus că producția e suficientă pentru toată populația. Însă lipsesc depozitele pentru a putea fi păstrați iarna și primăvara.
Astfel, ministrul a spus că au fost alocate 50 de milioane de euro pentru înființarea de depozite pentru cartofi.
Ministrul a estimat că în perioada următoare pe piață vor apărea legume din producția internă și că în mediul rural familiile vor avea produse alimentare obținute în gospodărie, ceea ce ar putea duce la o scădere a prețurilor.
„Pachetul anunțat aseară vizează măsuri concrete de sprijin a populației, iar dacă vorbim de sectorul agricol sunt anumite intervenții structurale, strategice pentru intervenții în sectorul agroalimentar’, a spus ministrul.
Citește și Un nou val de scumpiri în România în perioada următoare. Avertismentul BNR
Citește și Se anunță scumpiri uriașe și la cartofi! Cât va ajunge să coste un kilogram de cartofi în piață