Deși multe mașini au orificii de ventilație care dezgheață parbrizul din față, precum și geamurile din față, majoritatea vehiculelor nu au orificii de ventilație pentru a dezgheța partea din spate, ci producătorii au optat pentru adăugarea unor linii pe luneta mașinii.
Citește și : Care sunt cele mai vândute mașini din Europa. Dacia Sandero își menține locul fruntaș. Unde se situează Duster
Sigur, geamul se va dezgheța în cele din urmă din cauza creșterii temperaturii aerului ambiental în vehicul. Cu toate acestea, liniile de pe geamul din spate pot dezgheța luneta doar în câteva minute.
La fel ca punctele negre de pe unele parbrize, liniile albe de pe geamul din spate nu sunt doar decorațiuni. Sunt fire metalice extrem de subțiri, deseori din aliaj de cupru sau nichel, acoperite cu un strat de rășină și integrate direct în structura lunetei.
Aceste fire acționează ca rezistențe electrice, astfel că atunci când un curent electric trece prin ele, acestea produc căldură, care este apoi difuzată prin fereastră.
Citește și : Este sau nu obligatoriu să ai în mașină copia Cărții de Identitate a Vehiculului în 2024
Iarna, temperaturile scăzute favorizează formarea de îngheț sau condens pe suprafețele de sticlă, în special în spatele vehiculelor. Datorită acestor linii, luneta este încălzită, lucru care îi oferă șoferului, în scurt timp, o vedere mai bună în spate.
Acest lucru este critic pentru siguranța la volan, deoarece o lunetă încețoșată sau înghețată poate compromite vizibilitatea, crescând riscul de accidente.
Liniile nu sunt practice doar iarna, ci și vara. În timpul verii, acestea pot fi activate pentru a elimina condensul, lucru deosebit de util în condiții de umiditate ridicată.