De ce avem pielea uscată: cauze şi soluţii

Motivele uscării pielii sunt numeroase, de la o simplă deshidratare și până la o rutină de îngrijire a pielii greșită, dar poate fi vorba și despre o afecțiune mai serioasă sau un dezechilibru al organismului.
Romania TV
16 mai 2016, 09:34
De ce avem pielea uscată: cauze şi soluţii

De cele mai multe ori, nu putem vorbi doar de o singură cauză pentru care ne confruntăm cu uscarea pielii, ci de mai multe. Aceste cauze pot fi clasificate ca externe, fiind și cele mai întâlnite (temperaturile și umiditatea scăzute, produsele de îngrijire nepotrivite ) și interne (boli, vârstă, moștenire genetică).

Știai că persoanele cu unele boli tiroidiene sunt mai predispuse să se confrunte cu probleme dermatologice și cu uscarea pielii?

Este asociată cu mâncărimea

Simptomul-cheie al pielii uscate este mâncărimea. Persoanele cu pielea uscată se pot confrunta cu pete aspre, uscate, roșiatice, iar aceste zone sunt de obicei și cauzatoare de mâncărime.

Cele mai afectate sunt fața, brațele, mâinile, partea inferioară a picioarelor, abdomenul și zonele de frecare, cum ar fi gleznele și tălpile. Dacă uscăciunea devine severă, se poate ajunge la crăpături sau fisuri în stratul superficial al pielii.

Citeşte şi  Trucuri esenţiale pentru o piele sănătoasă şi frumoasă

Dușurile prea fierbinți și cu mult abur

Deși suntem obișnuiți ca la sfârșitul zilei să dăm drumul la duș și să facem în baie o atmosferă asemănătoare celei de la saună, de multe ori, acest lucru nu-i face un serviciu și pielii noastre. Temperatura ridicată și aburul, cât și durata, responsabile în primă instanță pentru relaxare, vor îndepărta și sebumul natural al pielii, ducând astfel la uscarea acesteia.

Ce poți face: Alege dușurile scurte, cu apa potrivit de caldă. De obicei, sunt suficiente 10 minute pentru a-ți recăpăta prospețimea, fără să afectezi integritatea pielii.

Săpunurile dure

O altă cauză importantă a uscării pielii este folosirea unor săpunuri dure, cum sunt cele antibacteriene, care afectează uleiurile naturale ale pielii.

Ce poți face: Folosește produse delicate cu pielea, care să poată hidrata și curăța, în egală măsură. În farmacii și magazine naturiste găsești produse special concepute pentru pielea uscată.

Citeşte şi  Cum să îţi îngrijeşti pielea cu sare amară

Exfolierea exagerată

Există credința că pentru a obține o piele curată este nevoie de frecare intensă cu buretele. Acest procedeu tinde să fie destul de dur și duce la uscarea pielii, întrucât îndepărtază uleiurile naturale ale pielii.

Ce poți face: Limitează exfolierea la o dată pe săptămână, cu un produs blând și aplică-l doar cu mâinile, evitând bureții sau lufele.

Frecarea excesivă cu prosopul

În urma dușului, pielea ta se bucură de umezeala rămasă… până în momentul în care decizi să te ștergi cu prosopul. Acesta absoarbe toată apa de pe suprafața pielii și prin frecare, irită și usucă pielea.

Ce poți face: Rezumă-te la o simplă tamponare a pielii și nu insista cu ștergerea. Imediat după, este bine să aplici o loțiune hidratantă, care va menține umezeala. Pentru față, alege un produs noncomedogenic (care împiedică apariția coșurilor și punctelor de grăsime).

Îmbătrânirea

Pe măsură ce se petrec modificări hormonale asociate cu înaintarea în vârstă, pielea devine tot mai subțire și mai uscată. Tot acest proces este unul natural, dar nu trebuie să te facă să capitulezi în fața efectelor evidente.

Ce poți face: Nu poți da timpul înapoi, dar poți reduce efectele îmbătrânirii printr-o rutină de îngrijire corespunzătoare vârstei tale. Pe lângă curățare și demachiere, va trebui să ajuți pielea să absoarbă cât mai multă umezeală.

Pentru asta, dă-te zilnic cu produse speciale, atât pe corp, cât și pe față. Astfel, vei împiedica uscarea pielii și apariția ridurilor premature. Alege produse de îngrijire cu ingrediente precum acizii alfa-hidroxi și retinol.

Citeşte şi  Vaselina cosmetică: soluţia naturală miraculoasă pentru îngrijire şi înfrumuseţare

Chimicalele

Din categoria factorilor externi ce pot ajunge să-ți irite și usuce pielea fac parte și piesele vestimentare sau așternuturile. Ai un pulover sau o bluză preferată care-ți produce mâncărimi? Pot fi de vină țesătura materialului, balsamul sau detergentul pe care îl folosești.

Anumite materiale realizate din fibre precum cele din lână sau sintetice au tendința să irite pielea și să agraveze uscăciunea.

Ce poți face: Caută produse de menaj (detergenți și balsamuri) de pe eticheta cărora să lipsească parfumurile și coloranții, special destinate pielii sensibile. Poartă haine din materiale moi și naturale – bumbac și mătase – în loc de lână sau poliester. Iar în ceea ce privește așternuturile, optează tot pentru bumbac.

Probleme de sănătate

Ai pielea extrem de uscată, cu porțiuni solzoase și roșii? Ar putea avea o afecțiune a pielii precum dermatita atopică sau psoriazisul, dar poate fi vorba și de unele boli (diabet, afecțiuni ale glandei tiroide).

Ce poți face: Consultă un medic dermatolog, pentru a descoperi cauza și pentru a urma tratamentul potrivit.

Tratamentele medicamentoase

Starea pielii se află în strânsă legătură și tratamentele medicamentoase pe care le urmăm. Astfel, pastilele pentru hipertensiune, cele pentru nivelul crescut al colesterolului, dar și cele pentru alergii și acnee pot duce la deshidratarea pielii.

Ce poți face: Discută cu medicul tău de familie, dar și cu cel dermatolog, pentru a găsi o soluție eficientă, atât pentru starea ta de sănătate, cât și pentru pielea ta.

Află care sunt alimentele care îți distrug pielea AICI

 

Spynews
Fetița lovită cu mașina de șoferul minor, în Pantelimon, s-a trezit fix în ziua în care fratele său a fost înmormântat! A aflat că medicii i-au amputat piciorul, însă nu știe că băiatul a murit
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Orașul din România care a interzis centralele termice pentru apartamentele noi. Singurele locuințe exceptate în care le mai poți instala
Capital.ro
S-a dat ORDIN de la UE. Devine obligatoriu în România din August. Anunț pentru cei cu telefoane mobile
Playtech.ro
Se verifică OBLIGATORIU buletinele de identitate. Legea este oficială acum în România și...
DailyBusiness
România vizează aderarea la OCDE în 2026. Secretarul general al Guvernului: „Este cel mai important obiectiv de țară”
Adevarul
„Amărâților!” Tzancă Uraganu și-a etalat pe TikTok banii pe care i-a făcut într-o singură noapte VIDEO
Spynews
Maria Georgiana, imagini cu burtica de gravidă! Cum decurge sarcina celei mai dorite românce de pe platformele pentru adulți | VIDEO
Spynews
Imaginile care pun capăt speculațiilor. Dovada clară că la volan, în timpul accidentului din Pantelimon, era minorul în vârstă de 17 ani | VIDEO
Evz.ro
E colț de Paradis în România. Turiștii au interzis total
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă
Cancan.ro
Iulia Vântur, amanta lui Bogdan Vlădău?! Gina Chirilă a spus TOT 😲 'Am zis să fiu total sinceră'
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Cum s-a produs accidentul de la Târgu Lăpuș. Rareș și Bogdan, cei doi polițiști decedați, nu au avut vreo șansă în urma impactului devastator
Capital.ro
Rămâi fără permis pentru 90 de zile. Amendă de 1.500 de lei. Interzis înainte de a te urca la volan
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Nicu Covaci: Nu mă doare nimic, dar sunt așa de amețit că...
substantial.ro
Moment emoționant la Jocurile Olimpice: Tamires Morena de Araujo își ajută adversara accidentată
MediaFlux
AMENZI de 800 de lei! PERSOANELE FIZICE riscă CONTROALE
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?