Cumplita boală cu care fusese diagnosticat Mircea Diaconu avusese o evoluţie galopantă în ultimele luni, ceea ce a necesitat internarea actorului la Institutul Fundeni din București.
Din păcate, organismul actorului, slăbit de boală şi de tratamentele agresive, nu a mai rezistat, iar în dimineaţa zilei de 14 decembrie, cu 10 zile înainte de a împlini 75 de ani, a închis ochii pentru veşnicie.
Trupul neînsuflețit al marelui actor va fi depus luni, între orele 12:00 și 16:00, la Teatrul Nottara, unde apropiații vor putea veni să-și aducă un ultim omagiu. Înmormântarea va avea loc marți, la cimitirul din Săftica.
Mircea Diaconu este cunoscut pentru rolurile sale în filme ca „Filantropica”, „Actorul și sălbaticii”, „Mere roșii” sau „Buletin de București”.
Vârsta crește riscul de a dezvolta cancer de colon: 9 din 10 persoane diagnosticate cu această afecţiune au peste 50 de ani.
Printre factorii de risc ai bolii se numără obiceiurile de viață:
Riscul de a dezvolta cancer de colon este mai mare la persoanele care suferă de boli inflamatorii cronice intestinale (cum ar fi boala Crohn și rectocolita hemoragică), boli genetice (polipoza adenomatoasă familială) sau sindromul Lynch (sau HNPCC).
Un istoric familial de cancer de colon sau de rect reprezintă, de asemenea, un factor de risc.
În unele cazuri, o alterare genetică (numită și variație genetică), moștenită de la un părinte, este prezentă de la naștere în toate celulele organismului. Aceasta poate juca un rol în apariția unui cancer.
Când apare un cancer, celulele canceroase sunt inițial puține și limitate la primul strat al peretelui colonului, mucoasa. Cu timpul și în absența unui tratament, tumora se extinde mai profund în peretele colonului, traversând celelalte straturi. Se vorbește, atunci, despre un cancer invaziv.
Celulele canceroase se pot desprinde de tumoare și se pot răspândi prin vasele limfatice sau sanguine, invadând alte părți ale corpului: ganglionii limfatici din apropierea colonului, ficatul, plămânii, peritoneul, creierul sau oasele. Noile tumori care se formează sunt numite metastaze.
În 80% din cazuri, cancerele de colon se dezvoltă dintr-o tumoră benignă, adică necanceroasă, numită polip adenomatos sau adenom.
Aceste tumori benigne sunt foarte frecvente și, de obicei, inofensive, dar 2-3% dintre ele se pot dezvolta, crește și transforma în cancer. Această transformare este lentă, având nevoie, în medie, de mai mult de 10 ani.