Sânii diferă ca structură, densitate şi textură. De obicei, sânii femeilor aflate la vârsta fertilă au mai mult ţesut, iar acest lucru are şi dezavantaje, nu doar avantaje. Forma plină a sânului ajută estetic, dar frumuseţea sânului poate să aducă şi deservicii. Mai mult ţesut poate să dea senzaţia de sâni tari sau cu noduli.
Spre deosebire de sânii femeilor trecute de menopauză, care prezintă mai multă grăsime, sânii „tineri” sunt mai fermi, dar pot dezvolta zone cu lichid sau zone fibroase care pot deveni dureroase înainte de menstruaţie. Iar disconfortul este atât de mare, încât unele femei nu îşi pot desfăşura activitatea de zi cu zi.
Aceste schimbări premenstruale adunate poartă numele de boală fibrochistică mamară. Nu este gravă, adică nu te expune unui risc de a suferi de cancer la sân, dar face mai dificilă identificarea eventualelor formaţiuni canceroase.
Citeşte şi Ce să faci sa NU ţi se lase sânii. Sfaturi de la specialişti
Ce nu ştiai despre noduli
De obicei, nodulii normali diferă de cei canceroşi, pentru că sunt mobili şi variază ca dimensiune pe parcursul ciclului menstrual. Totuşi, e bine să mergi la medic dacă îţi apare un nodul şi tu nu ştii să fi avut vreodată această problemă. Dacă un nodul se întăreşte, creşte în volum sau nu se micşorează după menstruaţie, de asemenea e bine să te programezi la medic.
Nu e bine deloc dacă îţi curge lichid din sfârcuri şi mai ales dacă este puroi.
Cercetătorii care au studiat atent acest subiect dau vina pe cofeină pentru creşterea nodulilor sau a chisturilor mamare umplute cu lichid. Mai mult, unele femeile spun că nu mai simt dureri, iar sânii lor nu mai sunt aşa întăriţi dacă renunţă la cofeină.
Soluţii rapide
Se crede că vitamina E, administrată sub formă de suplimente, poate să reducă durerile mamare. De asemenea, acizii graşi esenţiali acţionează ca antiinflamatoare şi previn bolile fibrochistice ale sânilor. Magneziul, la rândul său, poate reduce inflamaţia şi durerea.
E bine să adopţi un meniu bogat în cereale integrale, fructe şi legume. Dacă te ştii cu astfel de probleme, să renunţi o perioadă la cafea, să vezi dacă te ajută. Şi la ceai şi alte băuturi cu cofeină, teină şi alţi stimulenţi.
Poartă un sutien adecvat corpului tău, care să nu strângă sânii sau să-i lase prea lejer. În ambele cazuri, sutienul nu oferă funcţia de susţinere a sânilor şi le poate face mai mult rău decât bine.