Frunzele copacilor cad toamna din cauza secetelor. Cercetătorii au descoperit că inclusiv copacii care cresc în zone umede, cu ploi şi zăpezi abundente pe timpul toamnei şi iernii, ajung să sufere de sete în perioada anotimpurilor reci.
Forţa cu care arborii absorb apa din sol, pur şi simplu nu este sufient de puternică pentru a absorbi suficientă apă când temperaturile sunt scăzute, pentru a compensa pierderea de apă la nivelul fruzelor, atunci când afară este frig, scrie descopera.ro.
Citeşte şi De ce dormim? Întrebarea la care specialiştii nu au încă un răspuns
În cazul arborilor, principala funcţie biologică a frunzelor este acea de fotosinteză, prin care arborii folosesc apa, dioxidul de carbon şi lumina solară pentru a produce compuşi organici şi oxigen. Doar că pentru a obţine forţa de absorbţie necesară obţinerii apei din sol, copacii trebuie neapărat să transpire în mod constant. Deoarece totalitatea frunzelor au o mare suprafaţă totală, frunzele transpiră o cantitate uriaşă de apă, prin urmare pe timpul iernii copacii trebuie să-şi piardă frunzele pentru a nu se deshidrata şi usca.
Pe timpul iernii, copacii transpiră prin micile crăpături din scoarţă. Pe lângă acesta aspect, copacii care nu-şi pierd frunzele pe timpul iernii, cum sunt coniferele, sunt extrem de bine adaptaţi la secetă.
Frunzele coniferelor sunt foarte mici, ceea ce duce la micşorarea considerabilă a suprafeţei de transpiraţie, mai menţionează descopera.ro.