De ce cere Putin „ţărilor neprietenoase” să plătească gazele importate din Rusia în ruble. Analiza The Guardian

Vladimir Putin răspunde sancţiunilor internaţionale impuse Rusiei după invadarea Ucrainei. Liderul de la Kremlin a cerut ca gazul vândut țărilor "neprietenoase" Rusiei să fie plătit în ruble. "Dacă nu plătesc în ruble de la 1 aprilie, vom considera că aceasta este o nerespectare a contractelor de gaze, iar în acest caz, contractele existente vor fi oprite”, a spus Vladimir Putin.
Alina Andrei
01 apr. 2022, 14:44
De ce cere Putin

Președintele Vladimir Putin a anunțat joi că, potrivit unui nou decret semnat privind tranzacționarea cu gaze naturale cu „țări neprietenoase”, companiile importatoare vor trebui să deschidă conturi în ruble în băncile rusești, iar plățile ar trebui să vină din aceste conturi.

Putin a făcut aceste comentarii în timpul unei întâlniri virtuale pe care o prezida pentru a discuta măsurile de sprijinire a companiilor aeriene ruse afectate de sancțiunile occidentale.

„Am semnat un decret privind o nouă procedură de plată în ruble a gazului rusesc, de către țările neprietenoase. Noul ordin va intra în vigoare la 1 aprilie. Dacă nu plătesc în ruble de la 1 aprilie, vom considera că aceasta este o nerespectare a contractelor de gaze, iar în acest caz, contractele existente vor fi oprite”, a spus Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri guvernamentale.

Citeşte şi: Vladimir Putin a semnat decretul privind plata gazelor în ruble. Ţărilor care nu îl respectă le va fi tăiat gazul, începând de vineri

Potrivit TASS, Banca Rusiei trebuie să stabilească în termen de 10 zile procedura de deschidere a conturilor speciale în valută pentru cumpărătorii străini de gaze.

Nu este clar dacă Putin intenționează să rupă contractele existente, care stabileau ca plata să fie făcută în euro sau dolari, dar Germania, care importă de la ruşi circa 40% din consumul de gaz al ţării, nu își asumă niciun risc, avertizând marii utilizatori industriali de gaze că se află într-un impas. Germania ar putea chiar să raționalizeze gazul.

Citeşte şi: Putin dezbină Europa. Prima ţară care cumpără gaz rusesc în ruble

Analiştii de la The Guardian se întreabă de ce plata exporturilor rusești în ruble a devenit o problemă majoră pentru Kremlin și dacă Putin ar putea extinde plata în ruble şi pentru exporturile de petrol, cereale, îngrășăminte, cărbune, metale și alte mărfuri cheie.

De ce vrea Putin plata în ruble?

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, rubla s-a devalorizat masiv faţă de dolar şi euro. Doar o intervenție a băncii centrale ruse a reuşit să stabilizeze pentru moment situaţia. Odată cu devalorizarea rublei, exporturile Rusiei aveau să aducă mai puțini bani la buget, iar acest lucru se traduce prin mai puţin bani destinaţi finanţării armatei lui Vladimir Putin.

O rublă puternică nu doar că va aduce mai mulţi bani pentru Rusia, dar este şi o chestiune de orgoliu pentru Putin. De aici dorinţa liderului de la Kremlin de a obliga ţările cu care are contracte comerciale să plătească pentru exporturile de gaze rusești în moneda Rusiei.

Un fond mai mare de ruble, generat de cererea mare venită din partea companiilor care au contract cu Rusia, ar permite Moscovei să combată dominația SUA, prin intermediul dolarului, a piețelor monetare globale, deși nu este clar de ce China ar sprijini un astfel de plan, scrie The Guardian.

Unii analiști au speculat, de asemenea, că dolarul și euro sunt monede mai puţin utile Moscovei în a această perioadă pe fondul sancţiunilor economice internaţionale impuse Rusiei după invadarea Ucrainei. De exemplu, fără acces la dolari și euro prin intermediul schimburilor internaționale, Rusia propune, de asemenea, să plătească dobânda pentru datoriile sale în euro tot cu ruble.

 

Din ce țări se așteaptă Putin să primească plăţi în ruble pentru gaze?
Tările „neprietenoase” Rusiei sunt cele care au impus sancțiuni după invadarea Ucrainei. Acordurile cu companii și persoane fizice din acele țări trebuie să fie aprobate de o comisie guvernamentală.

Printre aceste țări se numără SUA, statele membre UE, Marea Britanie, Japonia, Canada, Norvegia, Singapore, Coreea de Sud, Elveția și Ucraina. Unele dintre aceste ţări, respectiv SUA și Norvegia, nu cumpără gaze din Rusia.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Megaproiectul feroviar, în valoare de peste 8 miliarde de dolari, care va lega 2 țări. Calea ferată se întinde pe aproape 400 de kilometri
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Sondajul care dă fiori. Cine e pe primul loc în cursa pentru prezidențiale
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Ilie Bolojan felicită câștigătorii alegerilor din Germania și subliniază importanța cooperării bilaterale
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!