Mezelurile sunt interzise de mulți specialiști în nutriție, susținând că nu sunt deloc sănătoase. Mihaela Bilic, însă, spune că nu e de acord cu aceștia.
„De ce sunt mezelurile o supercarne? Probabil că toată lumea a văzut în străinătate cum se fac bucățile alea de jamon, acolo, când îl vezi după ce a fost uscat, afumat, el este mic ca și volum, pentru că a pierdut o parte de apă, apa ajută la dezvoltarea bacteriilor și atunci când vrei să ții mai mult, scoți apa din ele, dai sare și condiment și așa volumul scade. Mezelurile concentrează proteina din carne. Rețeta de parizer și crenvuști este una veche, cu tradiție. Am fost în Italia și am pus pe Instagram o poză cu chiflă cu niște parizer de la ei, mi se pare o masă perfectă, mi-a bucurat sufletul, nu doar corpul.”, a declarat medicul nutriționist Mihaela Bilic, în cadrul emisiunii La Măruță, de pe Pro TV.
Mihaela Bilic a explicat că e de preferat să nu depășim o anumită cantitate de mezeluri.
„Mezelurile sunt un concentrat din carne, pentru simplul fapt că au un gust mai puternic, grăsimi și proteine mai multe și atunci și porția corectă, când mâncăm salam, mezeluri, tăiem feliuțele subțiri pentru că au gust intens, iar porția corectă e 40-50 de grame. E foarte important de înțeles. Eu cumpăr salamul la țiplă deja feliat și știu că toată țipla are 100 de grame și sunt mai mult de 20 de felii. Când e de bună calitate respectivul produs, iar asta citim din ingredientele de pe etichetă, trebuie să știm două lucruri: mezelurile nu se mănâncă la fel de des ca și carnea și porția de mezeluri este o treime din porția de carne”, mai spune medicul nutriționist.
Recomandări pentru vegetarieni
„Mâncăm 150 de grame de mezeluri pe săptămână și 500 de grame de carne. Parizerul are foarte multă apă, putem consuma și 100 de grame. Noi toți avem impresia că suntem specialiști, avem educație nutrițională, dar pierdem din vedere lucrurile grave. Lumea spune „nu mai mâncați carne roșie că are nitriți”, dar ce nu știu cei care sunt anti, e că țelina, rădăcinoasele, mazărea și mai ales soia, asta e cea mai mare mâncătoare de azot, ea ca să facă proteină, îi trebuie acest azot. Ajungem la paradoxul în care aceste produse vegetariene afectează și poluează mai mult mediul decât carnea.”, a mai spus ea.