De ce copiii iubesc atat de mult dulciurile?

Orice copil, din orice generatie a iubit si iubeste dulciurile. Insa, v-ati intrebat vreodata de ce copiilor le plac de obicei bomboanele mai mult decat fructele si legumele?
Filip Stan
28 mai 2021, 16:24
De ce copiii iubesc atat de mult dulciurile?

De la varsta de doi ani, un copil are mai multe sanse sa manance un dulce procesat decat un fruct sau o leguma. Copiii consuma de obicei de doua pana la trei ori cantitatea recomandata de zahar adaugat, care este mai mica de sase lingurite pe zi. In acest caz avem o problema cu zaharurile adaugate! Totusi, dulciurile nu sunt rele daca sunt consumate “cu cap”. Desigur, aici este doar responsabilitatea parintilor. De exemplu, daca primiti cosuri cadou pentru cei mici, faceti in asa fel incat sa nu manance totul intr-o zi. Impartiti pe zile produsele din cos si asa veti avea un copil fericit ca va primi o ciocolata delicioasa, dar si sanatos! Dar, sa vedem explicatiile stiintifice pentru intrebarea “de ce copiii iubesc dulciurile? ”.

Ce ne-a invatat stiinta despre intelegerea acestei probleme? Sistemul nostru gustativ a evoluat pentru a prefera alimentele bogate in surse de energie, care au gust dulce si resping alimentele, care au adesea gust amar. Stim acum ca preferinta pentru gustul dulce este prezenta in genele noastre, atragand nou-nascutii catre ceva similar a ceea ce a fost candva singurul lor prim aliment – laptele mamei. Preferinta pentru gusturile dulci este dezvoltata pe tot parcursul copilariei, atragand copiii catre surse de calorii, mai ales atunci cand acestia cresc. Cantitatea preferata de dulce se numeste “bliss point” ce ar putea fi tradus prin “punct de fericire”. Acest punct de dulce, pentru adulti, poate fi atins atunci cand s-au atins aproximativ sapte lingurite de zahar, ceea ce inseamna nivelul de dulceata dintr-o doza de cola. Pentru copii, acest punct este atins cu o cantitate mai mare de zahar, adica 12 lingurite!

Dar nu este acesta singurul motiv pentru care copiilor le plac dulciurile. Pentru bebelusi si copii mai mari, gustul a ceva dulce ofera placere. Un alt motiv pentru care copiii sunt atrasi de alimentele dulci este ca zaharurile ii scapa de gusturile rele date de un medicament, de un alt aliment amar si asa mai departe.

Consumul unei diete bogate in adaos de zahar afecteaza, desigur, riscul de obezitate al unui copil sau adolescent, precum si hipertensiunea arteriala, diabetul si nivelurile anormale de colesterol sau trigliceride. Consumul mai mic de alimente fara nutrienti suplimentari sau fibre, cum ar fi fructele, legumele si fasolea, nu ajuta.

Deci, ce puteti face pentru a le oferi celor mici cadouri copii dulci, dar a fii sigur ca dieta lor este echilibrata si sanatoasa? In primul rand, copiii cu varsta sub 2 ani nu ar trebui sa aiba acces la alimente ce contin adaos de zahar (sau indulcitori artificiali) in dietele lor. In al doilea rand, nu exista niciun motiv pentru a consuma un dulce la fiecare masa si, mai rau, bauturi cu adaosuri de zahar. Oferiti in schimb apa sau lapte cu continut scazut de grasimi. Aceste strategii ii pot ajuta sa invete sa le placa alimentele care au un gust mai putin dulce. Copiii nu ar trebui sa bea mai mult de o bautura indulcita pe saptamana. Bauturile indulcite cu zahar includ bauturi racoritoare, ceaiuri indulcite si bauturi aromate de fructe care nu sunt 100% suc de fructe.

In al treilea rand, copiii invata de la o varsta frageda si nu exista un profesor sau un model mai bun decat parintii lor. Nu mai cumparati alimente si bauturi cu continut ridicat de zahar adaugat nu numai pentru copiii dvs., ci pentru intreaga familie. Band apa sau lapte cu continut scazut de grasimi si oferind fructe cu gust dulce ca deserturi, veti avea numai beneficii!

Si dacat totusi doriti sa le oferiti dulciuri, atunci, din cand in cand, la anumite ocazii, puteti sa le oferiti un cos cu dulciuri cadou. Bucuria va fi mai mare. Sa ne gandim logic. Parintii nostri, dar si multi dintre cei care au apucat o alta epoca, isi aduc aminte cum se ofereau daruri “dulci” in urma cu 30, 40, 50 de ani si asa mai departe. In acele vremuri, ducliurile si cosurile cu dulciuri erau oferite de Craciun, de Paste si poate de o zi de nastere. Copiii asteptau cu sufletul la gura astfel de daruri dulci. Care era rezultatul? Majoritatea copiilor nu aveau probleme cu greutatea si nici alte probleme de sanatate.  A oferi dulciuri zilnic si chiar de mai multe ori pe zi reprezinta o mare greseala, dara a oferi un cos cadou cu dulciuri la ocazii speciale este ceva benefic si fara repercursiuni asupra sanatatii celor mici. Puteti astfel oferi cosuri cadou de Craciun si Paste cum am spus mai sus, dar si cu ocazia zilei de 1 Iunie, de ziua numelui sau de ziua de nastere si, desigur, daca copilul are o reusita remarcabila (o olimpiada castigata, un concurs sau obtine medii foarte bune). Veti vedea ca oferind in acest mod dulciuri celor mici va face ca surpriza sa fie mai mare si mult mai apreciata.

Si, pentru ca celor mici le plac dulciurile, trebuie sa mai fiti atenti la un alt lucru: calitatea dulciurilor! Nu trebuie sa cumparati orice marca de dulciuri. Acestea, ca orice produs alimentar si nu numai, sunt disponibile in calitati diferite, la preturi diferite, ceea ce este absolut normal. De aceea, va recomandam sa cautati cosuri cu dulciuri gata pregatite, precum cele de la Gift Idea, de exemplu, care garanteaza comercializarea dulciurilor de calitate pentru cei mici. Totul este frumos ambalat si cu un astfel de cos veti putea avea un cadou minunat pentru copil.

In concluzie, ne place sau nu, copiii iubesc dulciurile si nu este gresit a le oferi, cu conditia ca acestea sa fie de calitate si in cantitati special “calculate”, astfel incat sanatatea lor sa nu fie afectata.

 

 

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul impresionant care se află pe două continente. Are o istorie bogată și multe obiective turistice
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
Playtech.ro
Oana Roman i-a deschis DOSAR PENAL lui Marius Elisei. De ce se războiesc părinții Isabelei
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Basmul lui Harry și al lui Meghan a luat sfârșit. Doar atât au rezistat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Patru șoferi și-au primit înapoi permisele după ce rezultatele testelor antidrog au fost infirmate. După 48 de ore, aceștia și-au recăpătat dreptul de a conduce
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Președintele Iohannis a înmânat drapelul României echipei olimpice pentru Jocurile Olimpice de la Paris
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'