De ce copiii iubesc atat de mult dulciurile?

Orice copil, din orice generatie a iubit si iubeste dulciurile. Insa, v-ati intrebat vreodata de ce copiilor le plac de obicei bomboanele mai mult decat fructele si legumele?
Filip Stan
28 mai 2021, 16:24
De ce copiii iubesc atat de mult dulciurile?

De la varsta de doi ani, un copil are mai multe sanse sa manance un dulce procesat decat un fruct sau o leguma. Copiii consuma de obicei de doua pana la trei ori cantitatea recomandata de zahar adaugat, care este mai mica de sase lingurite pe zi. In acest caz avem o problema cu zaharurile adaugate! Totusi, dulciurile nu sunt rele daca sunt consumate “cu cap”. Desigur, aici este doar responsabilitatea parintilor. De exemplu, daca primiti cosuri cadou pentru cei mici, faceti in asa fel incat sa nu manance totul intr-o zi. Impartiti pe zile produsele din cos si asa veti avea un copil fericit ca va primi o ciocolata delicioasa, dar si sanatos! Dar, sa vedem explicatiile stiintifice pentru intrebarea “de ce copiii iubesc dulciurile? ”.

Ce ne-a invatat stiinta despre intelegerea acestei probleme? Sistemul nostru gustativ a evoluat pentru a prefera alimentele bogate in surse de energie, care au gust dulce si resping alimentele, care au adesea gust amar. Stim acum ca preferinta pentru gustul dulce este prezenta in genele noastre, atragand nou-nascutii catre ceva similar a ceea ce a fost candva singurul lor prim aliment – laptele mamei. Preferinta pentru gusturile dulci este dezvoltata pe tot parcursul copilariei, atragand copiii catre surse de calorii, mai ales atunci cand acestia cresc. Cantitatea preferata de dulce se numeste “bliss point” ce ar putea fi tradus prin “punct de fericire”. Acest punct de dulce, pentru adulti, poate fi atins atunci cand s-au atins aproximativ sapte lingurite de zahar, ceea ce inseamna nivelul de dulceata dintr-o doza de cola. Pentru copii, acest punct este atins cu o cantitate mai mare de zahar, adica 12 lingurite!

Dar nu este acesta singurul motiv pentru care copiilor le plac dulciurile. Pentru bebelusi si copii mai mari, gustul a ceva dulce ofera placere. Un alt motiv pentru care copiii sunt atrasi de alimentele dulci este ca zaharurile ii scapa de gusturile rele date de un medicament, de un alt aliment amar si asa mai departe.

Consumul unei diete bogate in adaos de zahar afecteaza, desigur, riscul de obezitate al unui copil sau adolescent, precum si hipertensiunea arteriala, diabetul si nivelurile anormale de colesterol sau trigliceride. Consumul mai mic de alimente fara nutrienti suplimentari sau fibre, cum ar fi fructele, legumele si fasolea, nu ajuta.

Deci, ce puteti face pentru a le oferi celor mici cadouri copii dulci, dar a fii sigur ca dieta lor este echilibrata si sanatoasa? In primul rand, copiii cu varsta sub 2 ani nu ar trebui sa aiba acces la alimente ce contin adaos de zahar (sau indulcitori artificiali) in dietele lor. In al doilea rand, nu exista niciun motiv pentru a consuma un dulce la fiecare masa si, mai rau, bauturi cu adaosuri de zahar. Oferiti in schimb apa sau lapte cu continut scazut de grasimi. Aceste strategii ii pot ajuta sa invete sa le placa alimentele care au un gust mai putin dulce. Copiii nu ar trebui sa bea mai mult de o bautura indulcita pe saptamana. Bauturile indulcite cu zahar includ bauturi racoritoare, ceaiuri indulcite si bauturi aromate de fructe care nu sunt 100% suc de fructe.

In al treilea rand, copiii invata de la o varsta frageda si nu exista un profesor sau un model mai bun decat parintii lor. Nu mai cumparati alimente si bauturi cu continut ridicat de zahar adaugat nu numai pentru copiii dvs., ci pentru intreaga familie. Band apa sau lapte cu continut scazut de grasimi si oferind fructe cu gust dulce ca deserturi, veti avea numai beneficii!

Si dacat totusi doriti sa le oferiti dulciuri, atunci, din cand in cand, la anumite ocazii, puteti sa le oferiti un cos cu dulciuri cadou. Bucuria va fi mai mare. Sa ne gandim logic. Parintii nostri, dar si multi dintre cei care au apucat o alta epoca, isi aduc aminte cum se ofereau daruri “dulci” in urma cu 30, 40, 50 de ani si asa mai departe. In acele vremuri, ducliurile si cosurile cu dulciuri erau oferite de Craciun, de Paste si poate de o zi de nastere. Copiii asteptau cu sufletul la gura astfel de daruri dulci. Care era rezultatul? Majoritatea copiilor nu aveau probleme cu greutatea si nici alte probleme de sanatate.  A oferi dulciuri zilnic si chiar de mai multe ori pe zi reprezinta o mare greseala, dara a oferi un cos cadou cu dulciuri la ocazii speciale este ceva benefic si fara repercursiuni asupra sanatatii celor mici. Puteti astfel oferi cosuri cadou de Craciun si Paste cum am spus mai sus, dar si cu ocazia zilei de 1 Iunie, de ziua numelui sau de ziua de nastere si, desigur, daca copilul are o reusita remarcabila (o olimpiada castigata, un concurs sau obtine medii foarte bune). Veti vedea ca oferind in acest mod dulciuri celor mici va face ca surpriza sa fie mai mare si mult mai apreciata.

Si, pentru ca celor mici le plac dulciurile, trebuie sa mai fiti atenti la un alt lucru: calitatea dulciurilor! Nu trebuie sa cumparati orice marca de dulciuri. Acestea, ca orice produs alimentar si nu numai, sunt disponibile in calitati diferite, la preturi diferite, ceea ce este absolut normal. De aceea, va recomandam sa cautati cosuri cu dulciuri gata pregatite, precum cele de la Gift Idea, de exemplu, care garanteaza comercializarea dulciurilor de calitate pentru cei mici. Totul este frumos ambalat si cu un astfel de cos veti putea avea un cadou minunat pentru copil.

In concluzie, ne place sau nu, copiii iubesc dulciurile si nu este gresit a le oferi, cu conditia ca acestea sa fie de calitate si in cantitati special “calculate”, astfel incat sanatatea lor sa nu fie afectata.

 

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Ce salariu trebuie să ai, de fapt, pentru un credit de nevoi personale de 5.000 de euro. Câți bani dai înapoi preț de 5 ani și cât e rata lunară. Se aplică la Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, CEC Bank sau Raiffeisen
Capital.ro
Marele actor al României s-a stins în noaptea de Înviere. Bobonete: Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
Playtech.ro
Ce nu ai voie să faci în prima zi de Paște. Greșeala care aduce ghinion tot anul
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Imagini cu oameni luați pe sus din sălile de sport pentru a fi înrolați în armata rusă. Sunt vizați în special imigranții
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Cinci mâncăruri imposibil de făcut. Și cei mai experimentați chefi le ratează
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cel puțin 148 de persoane și-au pierdut viața în urma unui naufragiu! Ambarcațiunea a luat foc și s-a scufundat
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Zi neagră de doliu. Am pierdut cel mai mare cântăreț: „Sper că râde acum cu vechii săi prieteni, sus în Rai”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Superstiții populare de Paște: Ce se spune că aduce noroc și ce trebuie evitat?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pacea în Ucraina, viziunea suveraniștilor români: cum ar încheia războiul niște muhaiele cu tricolor la gât