De ce copiii iubesc atat de mult dulciurile?

Orice copil, din orice generatie a iubit si iubeste dulciurile. Insa, v-ati intrebat vreodata de ce copiilor le plac de obicei bomboanele mai mult decat fructele si legumele?
Filip Stan
28 mai 2021, 16:24
De ce copiii iubesc atat de mult dulciurile?

De la varsta de doi ani, un copil are mai multe sanse sa manance un dulce procesat decat un fruct sau o leguma. Copiii consuma de obicei de doua pana la trei ori cantitatea recomandata de zahar adaugat, care este mai mica de sase lingurite pe zi. In acest caz avem o problema cu zaharurile adaugate! Totusi, dulciurile nu sunt rele daca sunt consumate “cu cap”. Desigur, aici este doar responsabilitatea parintilor. De exemplu, daca primiti cosuri cadou pentru cei mici, faceti in asa fel incat sa nu manance totul intr-o zi. Impartiti pe zile produsele din cos si asa veti avea un copil fericit ca va primi o ciocolata delicioasa, dar si sanatos! Dar, sa vedem explicatiile stiintifice pentru intrebarea “de ce copiii iubesc dulciurile? ”.

Ce ne-a invatat stiinta despre intelegerea acestei probleme? Sistemul nostru gustativ a evoluat pentru a prefera alimentele bogate in surse de energie, care au gust dulce si resping alimentele, care au adesea gust amar. Stim acum ca preferinta pentru gustul dulce este prezenta in genele noastre, atragand nou-nascutii catre ceva similar a ceea ce a fost candva singurul lor prim aliment – laptele mamei. Preferinta pentru gusturile dulci este dezvoltata pe tot parcursul copilariei, atragand copiii catre surse de calorii, mai ales atunci cand acestia cresc. Cantitatea preferata de dulce se numeste “bliss point” ce ar putea fi tradus prin “punct de fericire”. Acest punct de dulce, pentru adulti, poate fi atins atunci cand s-au atins aproximativ sapte lingurite de zahar, ceea ce inseamna nivelul de dulceata dintr-o doza de cola. Pentru copii, acest punct este atins cu o cantitate mai mare de zahar, adica 12 lingurite!

Dar nu este acesta singurul motiv pentru care copiilor le plac dulciurile. Pentru bebelusi si copii mai mari, gustul a ceva dulce ofera placere. Un alt motiv pentru care copiii sunt atrasi de alimentele dulci este ca zaharurile ii scapa de gusturile rele date de un medicament, de un alt aliment amar si asa mai departe.

Consumul unei diete bogate in adaos de zahar afecteaza, desigur, riscul de obezitate al unui copil sau adolescent, precum si hipertensiunea arteriala, diabetul si nivelurile anormale de colesterol sau trigliceride. Consumul mai mic de alimente fara nutrienti suplimentari sau fibre, cum ar fi fructele, legumele si fasolea, nu ajuta.

Deci, ce puteti face pentru a le oferi celor mici cadouri copii dulci, dar a fii sigur ca dieta lor este echilibrata si sanatoasa? In primul rand, copiii cu varsta sub 2 ani nu ar trebui sa aiba acces la alimente ce contin adaos de zahar (sau indulcitori artificiali) in dietele lor. In al doilea rand, nu exista niciun motiv pentru a consuma un dulce la fiecare masa si, mai rau, bauturi cu adaosuri de zahar. Oferiti in schimb apa sau lapte cu continut scazut de grasimi. Aceste strategii ii pot ajuta sa invete sa le placa alimentele care au un gust mai putin dulce. Copiii nu ar trebui sa bea mai mult de o bautura indulcita pe saptamana. Bauturile indulcite cu zahar includ bauturi racoritoare, ceaiuri indulcite si bauturi aromate de fructe care nu sunt 100% suc de fructe.

In al treilea rand, copiii invata de la o varsta frageda si nu exista un profesor sau un model mai bun decat parintii lor. Nu mai cumparati alimente si bauturi cu continut ridicat de zahar adaugat nu numai pentru copiii dvs., ci pentru intreaga familie. Band apa sau lapte cu continut scazut de grasimi si oferind fructe cu gust dulce ca deserturi, veti avea numai beneficii!

Si dacat totusi doriti sa le oferiti dulciuri, atunci, din cand in cand, la anumite ocazii, puteti sa le oferiti un cos cu dulciuri cadou. Bucuria va fi mai mare. Sa ne gandim logic. Parintii nostri, dar si multi dintre cei care au apucat o alta epoca, isi aduc aminte cum se ofereau daruri “dulci” in urma cu 30, 40, 50 de ani si asa mai departe. In acele vremuri, ducliurile si cosurile cu dulciuri erau oferite de Craciun, de Paste si poate de o zi de nastere. Copiii asteptau cu sufletul la gura astfel de daruri dulci. Care era rezultatul? Majoritatea copiilor nu aveau probleme cu greutatea si nici alte probleme de sanatate.  A oferi dulciuri zilnic si chiar de mai multe ori pe zi reprezinta o mare greseala, dara a oferi un cos cadou cu dulciuri la ocazii speciale este ceva benefic si fara repercursiuni asupra sanatatii celor mici. Puteti astfel oferi cosuri cadou de Craciun si Paste cum am spus mai sus, dar si cu ocazia zilei de 1 Iunie, de ziua numelui sau de ziua de nastere si, desigur, daca copilul are o reusita remarcabila (o olimpiada castigata, un concurs sau obtine medii foarte bune). Veti vedea ca oferind in acest mod dulciuri celor mici va face ca surpriza sa fie mai mare si mult mai apreciata.

Si, pentru ca celor mici le plac dulciurile, trebuie sa mai fiti atenti la un alt lucru: calitatea dulciurilor! Nu trebuie sa cumparati orice marca de dulciuri. Acestea, ca orice produs alimentar si nu numai, sunt disponibile in calitati diferite, la preturi diferite, ceea ce este absolut normal. De aceea, va recomandam sa cautati cosuri cu dulciuri gata pregatite, precum cele de la Gift Idea, de exemplu, care garanteaza comercializarea dulciurilor de calitate pentru cei mici. Totul este frumos ambalat si cu un astfel de cos veti putea avea un cadou minunat pentru copil.

In concluzie, ne place sau nu, copiii iubesc dulciurile si nu este gresit a le oferi, cu conditia ca acestea sa fie de calitate si in cantitati special “calculate”, astfel incat sanatatea lor sa nu fie afectata.

 

 

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Scandalul conjugal dintre Petre Daea și soția sa. Decizie neașteptată a instanței
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Cel mai nou cuplu din showbiz! Ireal cu cine s-a cuplat Fulgy, fiul Clejanilor 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Bill Clinton externat din spital după un episod gripal
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?